ZDRAVIE

7 tipov, ktoré pomáhajú zvládať stres

7-tipov-ktore-pomahaju-zvladat-stres

Stresu sa nedá vyhnúť. Je normálnou súčasťou života a dokonca určitá dávka stresu je potrebná pre optimálne žitie. Stres sa stane problémom vtedy, keď máme pocit, že nezvládame to, čo sa deje v našom živote, a keď máme pocit, že už nedokážeme ovládať svoj život.

Aby ste neboli obeťou stresu a svojho okolia, môžete pre seba urobiť veľa vecí. Prvé, čo môžete urobiť, je identifikovať to, čo vám prináša stres. Správne pomenovať, čo sa deje vo vašom živote, je prvým krokom k zvládnutiu stresu. Prečo? Pretože sa to dostane do vášho vedomia a môžete postupne hľadať kroky ako ďalej.

Napríklad môžete využiť svoju predstavivosť na relaxáciu, vylepšiť životosprávu alebo svoju komunikáciu. Je mnoho vecí, ktoré môžu pomôcť v boji proti stresu.

Nasledujúcich 7 tipov, ako zvládnuť stres, vám pomôže nadobudnúť ovládanie nad vlastným životom a dodá vám sebadôveru.

1. Dychové cvičenia

Viete, ako dýchajú bábätká? Pokojne a pomaly. Môžete sledovať pohyb ich bruška. Hore a dolu. Rytmicky. Tak by sme mali dýchať aj my. Volá sa to bránicové dýchanie a je to jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zvládnuť stres.

Tak ako na to? Ľahnite si na chrbát. Položte si jednu ruku na bránicu a jednu na hrudník. Pomaly a zhlboka sa nadýchnite (so zavretými ústami) do bránice. Hýbať by sa mala iba ruka, ktorá je na bránici. Tá druhá, na hrudníku, by sa nemala hýbať. Výdych je tiež cez bránicu a pomaly.

Trénujte toto dýchanie, až kým sa vám nestane samozrejmosťou. Keď budete v práci alebo hocikde inde pod tlakom, začnite bránicové dýchanie a budete sa cítiť pokojnejšie.

2. Vnútorná sila – relaxácia a predstavivosť

Máte v sebe neskutočne veľkú vnútornú silu, ako relaxovať. Je to sila vašej mysle – predstavivosť – vizualizácia. Môžete si predstaviť čokoľvek, čo vám prináša pokoj, mier a radosť. Bude to mať vplyv aj na vaše telo, lebo myseľ a telo sú prepojené. Vaša myseľ dokáže zmeniť fyziológiu vášho tela. Neveríte?

Zavrite oči a predstavte si pomaranč. Predstavte si ho v čo najväčších detailoch – akú má farbu, jeho póry a veľkosť. Vezmite ho do ruky. Precíťte dotyk pomaranča vo svojich rukách. Ovoňajte ho. Užite si tú vôňu tropického ovocia. Rozkrojte pomaranč na polovicu. Vezmite jednu polovicu a jemne ju stisnite. Predstavte si, že si kvapkáte šťavu priamo do úst.

Pri takejto vizualizácii budete cítiť, ako vaše telo reaguje – začnú sa vám tvoriť sliny. Čo vyvolalo túto fyziologickú reakciu? Vaša myseľ! Použite ju na vyvolávanie príjemných pocitov.

stres

3. Pozitívne myslenie

Pozitívne myslenie znamená sústrediť sa na pozitívne stránky situácie a zároveň prijať tie negatívne stránky. Predstavte si situáciu, ktorá vás stresuje. Čo si pri tom vo vnútri poviete? Zmeňte svoj vnútorný monológ. Napríklad:

Negatívne: „Moje manželstvo je hrozné. Môj muž je flákač a nikdy sa nezmení. Zbláznim sa z toho.“

Pozitívne: „Máme problémy doma a musíme ich riešiť. Môj muž po sebe často neuprace, a tak vyskúšam niečo nové.“

4. Fyzická sila v boji proti stresu

Pri odbúravaní stresu vám pomôžu fyzická zdatnosť a sila. Lekári nám stále hovoria, že máme cvičiť. No a aké cvičenie je najvhodnejšie proti stresu? Také, aké vám najviac vyhovuje. Aerobické, joga, tai-chi, posilňovanie… možností je veľa. Vyberte si, čo vás bude najviac baviť. Pri pravidelnom cvičení bude odolnejšie nielen vaše telo, ale aj vaša myseľ. 

Určite viete, že vyvážená životospráva je veľmi dôležitá. Nezabúdajte na raňajky, dostatok bielkovín, ovocia a zeleniny, obmedzte cukor a škodlivé tuky.

Vyhýbajte sa návykovým látkam ako alkohol, cigarety a káva. Tie vám spôsobia iba viac stresu. Zaťažujú váš organizmus a obzvlášť nadobličky, ktoré potom nemôžu poriadne pracovať.

Doprajte si spánok. Je veľmi potrebný na regeneráciu. Choďte spať pred 23.00 hod., pretože najúčinnejšia regenerácia nadobličiek prebieha medzi 23.00 a 2.00 hod.

5. Rodina a priatelia – vaša opora

Vaše vzťahy s ľuďmi môžu byť buď zdrojom stresu, alebo pomôckou, ako zvládnuť stres. Ak máte rodinu a blízkych priateľov, ktorí vás chápu a majú pre vás porozumenie, tak neváhajte a pýtajte si od nich pomoc. Požiadajte ich o to, aby vám neradili, čo máte robiť, ale aby si vás vypočuli. Neduste v sebe emócie, vyrozprávajte problémy a starosti von zo seba. Pomáha to.

6. Komunikácia

Efektívna komunikácia vám pomôže zvládnuť stres tým, že vám zredukuje nedorozumenia, pomôže vám motivovať ľudí a povzbudí spoluprácu. Efektívna komunikácia zaručí rozdiel medzi tým, či máte veľa dobrých priateľov alebo nie. Ľudia, ktorí si vedia vytvoriť blízke vzťahy s druhými ľuďmi, majú nižší výskyt srdcových chorôb, rakoviny a majú vyššie sebavedomie. Jednoducho majú nižší stres.

7. Zábava a oddych

Čo vás baví a teší? Máte nejaké hobby? Šport, zábavné hry, hudbu, prírodu alebo radi kreslíte? Máte domáce zvieratko?

V každom prípade si musíte nájsť čas na seba. Hoci len chvíľočku na písanie si denníka. Keď si každý deň (najlepšie večer pred spaním) napíšete pár viet, veľmi sa vám uľaví.

Prečítajte si tak isto zaujímvý článok o prírodných afrodiziakách alebo o liečivých účinkoch sliviek.

Share