ZDRAVIE

Koniec jesennej depresii

koniec-jesennej-depresii

NEDOSTATOK SLNKA A TEPLA U MNOHÝCH ĽUDÍ SPÔSOBUJE ÚNAVU, SPAVOSŤ A HORŠIE SÚSTREDENIE. PRE NIEKOHO JE PROBLÉM UŽ LEN VSTAŤ Z POSTELE. AKO PREKONAŤ TIETO SLABOSTI, NEDOSTATOK SLNKA, TEPLA A SVETLA? MYSLITE VIAC NA SEBA.

Na jeseň je dobré konzumovať dostatok čerstvej zeleniny, ktorá organizmus chráni pred metabolickými poruchami a zabezpečí telu dobré fungovanie. Látky, ktoré obsahuje zelenina sa nedajú uložiť v tele do zásoby, ich prísun má byť pravidelný, najlepšie denný. Výsledkom sú zdravšie orgány, bunky a tkanivá v tele. 

Podpora imunity 

Odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu rôznych druhov zeleniny – listovú, hlúbovú, plodovú, cibuľovú, koreňovú, ako aj strukoviny, nakoľko pestrosť zabezpečí telu príjem rôznych cenných látok v rôznom zložení. Medzi listovú zeleninu patrí kapusta, kel, mangold, portulaka, rukola, šalát a špenát. Medzi hlúbovú zeleninu sa radí karfiol, brokolica a kaleráb. Plodovou zeleninou je nazvaná uhorka, paradajka, paprika, patizón, tekvica, cukrový a vodový melón. Cibuľová zelenina je cibuľa, cesnak, pažítka a pór. Pod pojmom koreňová zelenina sa skrýva mrkva, petržlen, reďkovka, chren, čierny koreň a cvikla. Zelenina obsahuje vitamíny, minerály, vlákniny a farebné látky – chlorofyl, karotén, modré a fialové antokiány, žlté flavíny a látky s fyziologickým účinkom, ktoré sa zúčastňujú na fyziologických procesoch v tele. Tiež alkaloidy, triesloviny, glykozidy a enzýmy, ktoré sú pre organizmus rovnako prospešné. Nemali by sme zabúdať na konzumáciu ovocia a zeleniny s obsahom vitamí- nu C, zinku a selénu.

ae71f2bb-6c35-4704-98b2-72b3b1b2c7c2

Dúšok zdravia

Zeleninové šťavy sú nielen zdravé, ale aj lahodné. Najbohatším zdrojom provitamínu A – karoténu je surová mrkva, ktorá obsahuje aj vitamín B, C, D, E a K. Z minerálnych látok obsahuje organicky viazaný vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom prevencie chorôb – zvyšuje odolnosť organizmu. Mrkvovú šťavu je možné kombinovať aj so šťavami z inej zeleniny. Hodí sa k nej zeler, petržlen, špenát alebo zemiaky. Šťava zo zemiakov obsahuje škrob, sacharidy, bielkoviny a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. No aj na vitamíny je zemiak bohatý obsahuje vitamín C, B1, B2, B3 a B6. Z minerálov a stopových prvkov sú to predovšetkým vápnik, síra, horčík, draslík, jód a železo. Petržlen obsahuje vápnik, fosfor, horčík, mangán a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou alebo v zmesi so šalátovou, špenátovou a zelerovou šťavou napomáha liečiť obličkové problémy, očné choroby a menštruačné poruchy. Červená repa obsahuje len malé množstvo železa, no pokladá sa za skvelý krvotvorný prostriedok. Obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje aj draslík, horčík, síru a fosfor. Zbavuje organizmus toxických látok, je účinným prostriedkom proti anémii, vysokému krvnému tlaku, reumatizmu a klimakterickým ťažkostiam. Aj listy listovej zeleniny sú bohaté na chlorofyl, železo a iné minerály. Hlávkový šalát, žerucha, kel, čakanka, rímsky šalát, červený a zelený listový šalát sú pre ľudské telo výborným zdrojom oxidujúcich enzýmov.Čerstvú listovú zeleninu je dobré rozmixovať a pridať do ktorejkoľvek zeleninovej šťavy. Na zdravie! 

Share