ZDRAVIE

Jedzte vhodné jedlá v správnom čase!

gastronomia-je-extra-vec

NAŠE TELO POTREBUJE PESTRÚ STRAVU PO CELÝ DEŇ. DÔLEŽITÉ JE PRITOM VEDIEŤ, KTORÉ LÁTKY V AKOM ČASE DOKÁŽE ORGANIZMUS NAJLEPŠIE PRIJAŤ. KTO TIETO ZÁSADY DODRŽIAVA, NEBUDE MAŤ PROBLÉM S KILAMI NAVYŠE. MÔŽTE PRITOM KONZUMOVAŤ PESTRÉ  A CHUTNÉ VŠELIČO, AJ ČOKOLÁDOVÚ TYČINKU, ALE NIE PREDPOLUDNÍM.

Pred 10. hodinou

Vhodné: Müsli a ovocie buď s nízkotučným mliekom, s kefírom či jogurtom. Obmenou môže byť celozrnné pečivo alebo chlieb s trochou horčice a nízkotučným syrom (max. 30 percent tuku v sušine) a so zeleninou. Telo totiž v tomto čase spaľuje „dobré“ sacharidy (tie, ktoré potrebuje ako dennú dávku energie) a nízkotučné bielkoviny a navyše dokáže odbúravať zásoby tuku.

Nevhodné: Sladené kukuričné lupienky alebo pečivo z bielej múky s džemom – tieto jedlá rýchlo zvýšia hladinu cukru, ktorá následne i veľmi rýchlo klesne a dostaneme veľký hlad.

Medzi 10. a 12. hodinou

Vhodné: Čerstvé ovocie a malý nízkotučný jogurt je skvelá voľba na zahnanie hladu a aj najlepšia ochrana pred dopoludňajším poklesom energie.

Nevhodné: Čokoládové tyčinky a iné sladké maškrty obsahujú príliš veľa cukrov a tukov. To rozhodí z rovnováhy aj hladinu cukru v krvi.

Medzi 12. a 15. hodinou

Vhodné: Telo teraz potrebuje vedľa komplexných sacharidov i bielkoviny. Zabráni tak popoludňajšiemu poklesu cukru v krvi a pomôže spaľovať tuky. Napríklad: fazuľová či paradajková polievka s hovädzím mäsom alebo zemiaky s bylinkovým tvarohom a zeleninou. Okrem toho si po jedle smiete dopriať 1 čokoládovú tyčinku. Po obede nie sú výkyvy v hladine krvného cukru také výrazné.

Nevhodné: Cestoviny s paradajkovou omáčkou nie sú síce nezdravé, ale na obed  potrebujete doplniť aj bielkoviny, aby ste rýchlo nevyhladli.

Medzi 15. a 17. hodinou

Vhodné: Je čas dodať telu energiu – najlepšie porciou zeleniny, ktorú máte radi. Nakrájajte si  mrkvu, uhorky, zeler, papriku a ďalšie zeleniny a pomaly zobkajte.

Nevhodné: Koláče a káva – nedokážu nasýtiť nadlho. Čoskoro po nich dostanete ešte väčšiu chuť na sladké.

Po 17. hodine

Vhodné: Na večeru zaraďte veľa zeleniny, šaláty a živočíšne bielkoviny. Už malé porcie bielkovín dokážu skvele zasýtiť. Tým, že neprijmete sacharidy, spálite cez noc oveľa viac tuku. Príklad večere: Nízkotučná bravčová roláda s hubami alebo zeleninou, prípadne ryba so zeleninou.

Nevhodné: Sacharidy obsiahnuté napríklad v cestovinách by sa v tomto čase už len ťažko premenili na energiu. Namiesto toho sa ukladajú v podobe tukových vankúšikov. Aj tučné bravčové mäso s omáčkou sa teraz premení na zaoblené boky. 

Medzi jednotlivými jedlami by mala byť dvoj až trojhodinová prestávka.

Share