GASTRO

Ako na nechcené žltkastý blond

Väčšina blondín, ktoré svoju farbu dosahujú zosvetľovaním, pozná tento nepríjemný problém: neodbytný červený pigment, ktorý zanecháva po odfarbení hrdzavé tóny, či žltkastý blond. Máloktorá z nás má to šťastie zosvetliť si vlasy na prvý pokus do pôsobivej chladnej blond! Dnes už však našťastie existujú účinné nástroje, ktoré neželanú zažltnutosť blond vlasov celkom odstránia. Nádherné chladné tóny blond vlasov už nie sú len snom. 

Že blondínky majú v živote viac zábavy, je síce sporný, no dobre známy výrok. Vedeli ste však, že ženy sa pokúšali získať svetlé vlasy už v starovekom Ríme? Vtedy sa to tmavovláskam darilo len pomocou parochní, no už v 18. storočí ženy vylihovali na slnku s vlasami potretými bylinnými prípravkami, ktoré mali ich pramene spolu s pôsobením UV žiarenia vytiahnuť aspoň o zopár stupňov. Odvtedy skúšali ženy možné i nemožné, aby získali plavé pramene. 

Táto túžba po svetlejších vlasoch od nepamäti privádza ženy k zúfalým činom a nejedna z nás na to doplatila nevratne poničenými vlasami. Zosvetlenie vlasov je totiž dodnes žiaľ celkom agresívnym chemickým procesom: na to, aby sme vlasu ubrali jeho tmavú farbu, musíme vlas celkom nešetrne “otvoriť” a zbaviť pôvodného tmavého pigmentu. No a pigment, ktorý odchádza z vlasu najneochotnejšie, je práve pigment červený. Práve preto ostávajú v zosvetlených blond vlasoch často nechcené žltkasté tóny. 

Ak ste si niekedy odfarbovali vlasy svojpomocou (čo žiadny kaderník rozhodne neodporúča!), pravdepodobne ste zažili tento proces na vlastné oči: namiesto krásnej chladnej blond, ktorá žiari na obale škatuľkovej farby, ste skončili s viac či menej jasným odtieňom oranžovej, a to najmä pri korienkoch vlasov. Ak ste proces zosvetľovania v zúfalstve zopakovali viackrát, mohlo sa poľahky stať, že ste to prehnali a namáhaný vlas síce zosvetlel, no zároveň sa stal poréznym, elastickým, až sa celkom potrhal. Takto spálené vlasy je veľmi náročné (a často žiaľ nemožné) dostať do pôvodnej kondície bez zásadnej straty dĺžky.

A presne túto dilemu šikovne riešia kaderníci v salónoch: ako vlasy dostatočne zosvetliť na požadovanú svetlosť a zároveň zachovať funkčnú aj estetickú kvalitu vlasu. Okrem šetrnejších zosvetľovacích prípravkov sú dnes k dispozícii aj intenzívne regeneračné a doslova reparačné produkty a, samozrejme, zázrak novodobej vlasovej kozmetiky: neutralizačný šampón.

Neutralizačný šampón zvyčajne funguje na báze základnej teórie farebného spektra, ktorú všetci poznáme z elementárnej fyziky: žltkasté a oranžové tóny vo vlasoch jednoducho potlačíme komplementárnym modrým alebo fialovým pigmentom. Vo väčšine prípadov to funguje priam zázračne: nežiadúci žltkastý blond a hrdzavé tóny zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Určité množstvo pigmentu ostáva v poréznom zosvetlenom vlase aj po ďalšom umytí obyčajným šampónom, alebo opäť chladný odtieň jednoducho oživíte ďalším depozitom neutralizačného prípravku. Obrovskou výhodou je pritom to, že nemusíte tak často chodiť do kaderníctva, kde vám blond vlasy profesionálne dotónujú. Krásnu chladnú blond si poľahky vyčarujete aj doma.

Nechcená žltosť pritom vzniká nielen pri zosvetľovaní tmavých vlasov, ale aj pôsobením prostredia: UV žiarením, pôsobením chlóru v bazénovej vode, či ak je príliš tvrdá voda v domácnosti. Aj tu dokáže fialový šampón poľahky napraviť napáchané škody. Z neutralizačného šampónu majú pritom úžitok napodiv aj tmavovlásky: najmä tie, ktoré majú vo vlasoch zosvetlené pramienky, ombré či balayage. Veľkou výhodou tohto šampónu býva aj jeho schopnosť vlasom dodať pevnosť a hrúbku: tam, kde zosvetlenému vlasu vďaka strate pigmentu chýba objem, fialový pigmentový depozit opäť vlasy pekne “vyplní”, čo hneď pocítite na dotyk – a zaručene aj uvidíte. Kvalitným prípavkom na žltkastý blond je aj Plantur 39 Color Silver. Šampón každým umytím dodáva blond, zosvetleným alebo šedivým vlasom elegantný strieborný lesk.

Po vlasových procedúrach by ste mali vlasom dodať potrebnú výživu. Kvalitným doplnkom je napríklad Moringový olej, ktorý chráni a vyživuje vlasy, dodáva im extra mäkkosť a uľahčuje úpravu a rozčesateľnosť vlasov.

Share