
Veľkonočný zajac v akejkoľvek podobe patrí neodmysliteľne k jarným veľkonočným sviatkom. Aj keď ako prvý vám napadne asi klasický čokoládový, my vám ponúkneme netradičnú verziu z medového cesta 😊. Takáto torta nikoho nenechá chladným. Pláty mäkkého medového cesta, naplnené lahodným krémom s citrónovou chuťou a čerstvé ovocie k tomu. Vyskúšajte recept od foodbogerky Mišky @sistersbakery.sk a nezabudnite, najviac vám bude chutiť v dobrej spoločnosti s rodinou či s priateľmi. Stretnutia si vychutnajte spolu s dúškom kvalitného vína Vitis.

Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 175 g práškového cukru
- 3 PL medu (asi 90 g)
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 celé vajce
- 2 žĺtky
- štipka soli
Na plnku:
- 500 g mascarpone
- 350 ml šľahačky
- 2-3 PL práškového cukru (podľa toho, ako máte radi sladké)
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 3 PL citrónového krému lemon curd (alebo citrónového či pomarančového lekváru)
- Ešte drobné ovocie na ozdobenie – maliny, čučoriedky a pod.
Ako na to?
Ako prvé si pripravíme medové cesto. Do väčšej misy preosejeme sypké prísady – hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a pridáme aj štipku soli. Premiešame a na sypkú zmes ďalej pridáme na kocky nakrájané zmäknutí maslo, med, jedno celé vajce a dva žĺtky. Vypracujeme hutné, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade aspoň hodinu zrieť.
Medzitým si z papiera pripravíme šablónu zajaca (ja som najprv kružidlom nakreslila veľký kruh, doňho som vkreslila malý a napokon som pridala uši).
Odpočinuté cesto trochu ručne rozmiesime, aby sa zahrialo (bude sa s nám lepšie pracovať), potom ho na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme asi na 5 mm hrúbku. Priložíme šablónu a nožom ju orežeme. Cesto v tvare zajačej hlavy položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Stačí ho piecť 10 minút. Hneď ako sa začne cesto sfarbovať do bledohneda, vyberieme ho a necháme na mriežke vychladnúť. Týmto spôsobom si pripravíme 4 ks plátov v tvare zajačej hlavy. Zvyšné cesto môžeme rozvaľkať a povykrajovať z neho drobné keksíky, ktoré môžeme neskôr zjesť alebo použiť na ozdobu hotového veľkonočného zajaca.
Plnka – podobne ako cesto na veľkonočného zajaca – sa pripravuje jednoducho. Do misy dáme mascarpone, šľahačku, citrónový krém lemon curd a cukor. Ručným mixérom všetko spolu vyšľaháme do krému.
Pláty medového cesta budeme vrstviť a prekladať plnkou. Na prvý plát nanesieme pomocou zdobiaceho vrecka vrstvu plnky a môžeme ju dochutiť citrónovým krémom. Na plnku opatrne položíme druhú vrstvu cesta a naň zas plnku. Takto pokračujeme, až km neminieme všetky pláty cesta a plnku.
Tortu na povrchu ešte ozdobíme čerstvým ovocím.
Naplnený veľkonočný zajac by mal aspoň hodinu-dve odstáť v chlade, aby medové cesto zmäklo.

Citrónový krém lemon curd:
- 2 citróny (šťava a kôra)
- 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- Štipka soli
Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov.
- Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
- Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
- Nalejeme ju do menšieho zaváraninového pohára a uzavretú ju takto skladujeme v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov.

Veľkonočné sviatky si spríjemníte dúškom dobrého vína. Na Veľkú noc určite oceníte klasickú odrodu Vitis Vegan Veltlínske zelené. Toto elegantné víno s nádhernou, zelenkavo žltou farbou, v ktorom je možné ucítiť príjemný lipový kvet s nádychom bieleho a jemného ružového korenia. Má sviežu chuť, pritom jemne korenistú a pretkanú mandľovým tónom. Je vhodné aj ako prípitok, ideálne k zeleninovému či vegetariánskemu predjedlu, výborné je aj pri klasických veľkonočných receptoch a šalátoch. Nájdete ho na e-shope www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová IG FB www.sistersbakery.sk