GASTRO

PREČO JESŤ V JESENI MED?

preco-jest-v-jeseni-med

Len ťažko sa nájde špajza, ktorá by neobsahovala aspoň jeden pohár so sladkým zlatistým medom. Vedeli ste však, že med má okrem osladenia vášho ranného čaju mnoho iných využití?

Med, ten opojne sladký produkt usilovných včiel, má skutočne mnohoraké pozitívne účinky, vďaka ktorým vám dobre poslúži nielen v kuchyni, ale dokonca aj vo vašej lekárničke či poličke s kozmetikou. Ako môžete najlepšie využiť tento čarovný tekutý poklad?

Med pre krásu

Med bol široko využívaný v kozmetike od nepamäti — vďaka svojmu obsahu enzýmov i minerálov a vďaka antibakteriálnym, protizápalovým a protiplesňovým zložkám je priam stvorený na problémovú pleť. Pleťovú masku z tenkej vrstvičky medu môžete vyskúšať, ak máte sklony k akné, pravidelne potierajte svoje pery sladkým medom, ak sa vám zvykne tvoriť na ústach pľuzgierik herpesu. Účinky uvidíte už čoskoro. 

Med má takisto “špeciálny” vzťah s vodou — takže je ideálny ako účinná hydratačná maska. Nechajte med na tvári pôsobiť až dvadsať minút a potom jemne stiahnite hubkou s teplou vodou. 

V čistení pleti je med vďaka obsahu enzýmov takisto neprekonateľný: pre najlepší účinok ho zmiešajte s kokosovým olejom a dajte sa do čistenia! Ak si chcete vyrobiť efektívny a zároveň šetrný domáci píling, zmiešajte med so sódou bikarbónou a jemne krúživými pohybmi zbavte svoju pokožku nánosov nečistôt a odumretých buniek. Bolo takisto preukázané, že med dokáže zmierniť vzhľad jaziev, takže ho môžete nanášať priamo na ne a med sa postará o obnovenie buniek pokožky a váš mladistvejší vzhľad. 

Pre pokožku celého tela je med ako stvorený — a vedela to už aj Kleopatra. Jej receptom na vonný kúpeľ bol med zmiešaný s pohárom mlieka a pár kvapkami vonného oleja. 

Ak máte sklony k suchej pokožke na lakťoch, chodidlách či kolenách, zmiešajte med s olivovým olejom, natrite a nechajte chvíľu pôsobiť. 

Suchým vlasom môžete ľahko dopriať posilnenie a dodať vlhkosť vmiešaním lyžičky medu priamo do šampónu či kondicionéru; po chvíľke pôsobenia poriadne opláchnite.

V chladných mesiacoch nás zvykne potrápiť suchá pokožka rúk a lámavé nechty — aj tu môže med ľahko pomôcť. Doprajte svojim rukám pravidelný kúpeľ z medu a olivového či kokosového oleja. Na záver navlečte ruky do jemných bavlnených rukavíc a relaxujte…

Medy majú rôzne chute a liečivé vlastnosti, v závislosti na tom, ktoré kvety včely navštívia. Asi naväčším zdrojom antibakteriálnych látok je manukový med. V tomto prípade je to kvet manuka. Čo robí manuka med takým zvláštnym je mimoriadne vysoká miera stabilnej antibakteriálnej aktivity, ktorá vyplýva z prirodzene sa vyskytujúce látky v nektáre kvetu. Je to zložka ktorá pôsobí aj voči baktériám odolným voči súčasným antibiotikám. Zrejme ste sa s kvetom manuka ešte nestretli a niet sa čo čudovať, pretože rastie v Austrálii a na Novom Zélande. Ale môžte si ho zakúpiť aj u nás, napríklad na podstránke stránky www.medaren.sk – manukove medy. Viac o manukových medoch sa môžete dočítať aj v tomto článku.

Med pre zdravie

Ak vás na jeseň či v zime neobíde “obdobie kašľov”, nezúfajte — lyžička medu údajne pomôže hrdlu úplne rovnako ako voľnopredajné protikašľové sirupy. Ak je váš kašeľ veľmi suchý, zmiešajte med s lyžičkou masla a nechajte rozpustiť v horúcom bylinkovom čaji. 

Problém s cholesterolom? Med vám môže pomôcť. Ukázalo sa totiž, že med znižuje hladinu toho “zlého” cholesterolu a pomáha zvýšiť ten “dobrý”. 

Problém s cholesterolom? Med vám môže pomôcť. Ukázalo sa totiž, že med znižuje hladinu toho „zlého“ cholesterolu a pomáha zvýšiť ten „dobrý“.

Na spálenú pokožku si ľahko zarobíte liečivý gél zmiešaním medu a aloe vera (kúpite v každej lekárni). Med môže pomôcť hojeniu aj pri drobných ranách; vďaka antibakteriálnym účinkom je vhodný napríklad na nechtové zádery či nepríjemné porezania papierom. 

Ak potrebujete schudnúť, rozumné množstvo medu je pre vás veľmi dobré! Med totiž pozitívne pôsobí na náš metabolizmus. Zmiešajte ho so škoricou a citrónom a rozpustite v teplej vode — a máte skvelý ranný nápoj. 

Antioxidanty a iné prospešné zložky v mede pomáhajú udržať vaše srdce pri plnom zdraví, pomáhajú tiež proti bolestiam hlavy, zlepšujú imunitu, kvalitný spánok a dokonca aj vašu pamäť!

Ak ste práve dostali chuť na skutočne kvalitný, zdraviu prospešný med, zamierte na www.manukovemedy.sk

Share