fbpx
GASTRO

VYZNÁTE SA V SYROCH?

vyznate-sa-v-syroch

TVRDÉ SYRY SÚ JEDINEČNÉ MLIEČNE VÝROBKY, OBVYKLE S VYSOKÝM OBSAH VÁPNIKA A BIELKOVÍN, KTORÉ PRÁVOM PATRIA DO JEDÁLNEHO LÍSTKA RACIONÁLNEJ VÝŽIVY. DRUHY S NIŽŠÍM OBSAHOM TUKU SÚ IDEÁLNE AJ PRE ĽUDÍ, KTORÍ SI CHCÚ UDRŽAŤ ŠTÍHLU LÍNIU. 

Syry sú zdravé, chutné a obľúbené potraviny. Niekto uprednostňuje tavené, iný tvrdé druhy. Podľa zrenia rozoznávame čerstvé a zrejúce syry, pričom každý z nich má inú farbu, vôňu, chuť a konzistenciu. Syry sú skvelou pochutinou v studenej kuchyni, aj špecifickou ingredienciou do mnohých varených jedál.

Zrejúce syry 

Prírodné syry sa podľa zrenia delia na čerstvé syry a zrejúce syry. Kým čerstvé syry sú určené na konzumáciu hneď po výrobe, zrejúce syry sa môžu jesť až po uplynutí minimálnej doby zrenia alebo po celej dobe zrenia. Z tohto dôvodu majú všetky druhy syrov aj rôzny vonkajší i vnútorný vzhľad. Podľa obsahu tuku prírodné syry môžu byť vysokotučné, plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučnené.

Syry s plesňou

Je mnoho gurmánov, ktorí vo svojom jedálničku favorizujú lahodné syry s plesňou. No aby boli syry s plesňou na povrchu naozaj chutné a naše jazýčky obdarili vynikajúcou syrovou chuťou, mali by zrieť približne dva mesiace. Doba dozrievania syrov s bielou, modrou a zelenou plesňou je však pri každom druhu iná. Tak tvrdé, ako aj mäkké prírodné zrejúce syry sú skvelou pochúťkou. Každý uprednostňuje na svojom tanieri tie, ktoré viac lahodia jeho chuťovým pohárikom a spôsobujú väčšie gurmánske zážitky.

Dozrievanie

Zrejúce syry disponujú inou paletou chutí a vôní ako čerstvé. Do kategórie zrejúcich syrov patria aj syry plesňové. Do mlieka určeného na ich výrobu sa okrem kyslomliečnych kultúr pridávajú aj špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry. Jednotlivé druhy získavajú svoje charakteristické vlastnosti – špecifickú chuť, arómu, konzistenciu a iné, podľa spôsobu rastu plesne. Podľa toho, či pleseň rastie na povrchu alebo vo vnútri syra, akú má farbu, akým spôsobom je aktívna pri štiepení bielkovín a tukov v mlieku a podobne.

Naše tipy

Prírodné zrejúce syry sa dobre uplatnia nielen v studenej, ale aj v teplej kuchyni. Je množstvo pokrmov, v ktorých plesňové syry obzvlášť vyniknú. Napríklad v lístkovom ceste s brusnicami alebo ak z neho urobíte vláčnu pikantnú omáčku, ktorú môžete podávať s varenou brokolicou, s karfiolom, s hlivou či s inými hríbiky. Ak chcete ozvláštniť bežné fašírky alebo kuracie soté, pridajte do nich kúsok syra, určite neoľutujete. Plesňový syr skvelo chutí s každým typom cestovín a receptov na takýto druh jedál je nespočetné množstvo. Aj pizza s rôznymi druhmi syra sa právom radí medzi TOP pochúťky. Slané pagáčiky so syrom tiež chutia akosi lepšie, než tie bez neho. A sú aj takí, ktorí si svoje raňajky či desiatu bez výdatnej syrovej nátierky alebo bez zeleninového šalátu so syrom nevedia ani predstaviť.

Share