GASTRO

Šaty pre Mary Lincoln, bublinky pre Sissi

saty-pre-mary-lincoln-bublinky-pre-sissi

Keď chcete snívať, robte to viac. Keď chcete strieľať, tak vysoko. Keď bojovať, tak do posledného dychu a keď pochybovať, tak len s cieľom dostať sa presne tam, kde máte byť. 

Tieto slová vám možno budú povedomé. Sú parafrázou úvodu jednej detskej knihy – Príbehy na dobrú noc pre rebelky. Je o ženách, ktoré sa vzopreli osudu, o takých, ktoré napriek svojmu statusu neváhali ísť za svojimi snami s takým odhodlaním, že to „dali“ aj v časoch, keď sa od nich očakávalo maximálne privedenie hŕstky ružolícich potomkov na svet. 

Ženy, ktoré pohli dejinami či životmi státisícov ľudí existujú. Ich mená sa sem – tam spomenú, no sôch odliatych z bronzu na ich počesť stojí na svete len veľmi málo. Ešte menej je tých, ktorým sa podarilo úspešne presadiť vo vratkých vodách biznisu. Ten určite mal isté špecifiká v porovnaní s biznisom dneška – no jedno sa nezmenilo. Kto ho robil dobre, tešil sa zo zisku. No venovať sa úspešnému biznisu „v sukni“  bolo v 18. či 19. storočí prinajmenšom pozoruhodné. 

Za všetky spomenieme jednu z prvých žien, ktorá úspešne viedla fabriku na tlač kníh vo vtedajšom Novom Londýne (dnešný Connecticut) – Mary Katherine Goddart. Pod jej kuratelou sa v prvej tlačiarni tohto druhu v provincii začali vydávať prvé Baltimorské noviny. Jej úspech neuniesol jej brat, ktorý ju podľa všetkého z biznisu vyštval. Ona si však ďalej išla svojou cestou a otvorila si vlastné kníhkupectvo. To je datované ako prvé kníhkupectvo, ktoré založila, vlastnila a prevádzkovala žena. 

Margaret Hardenbroeck sa spomína ako jedna z prvých obchodných zástupkýň vo vtedajšom New Amsterdam (dnešný New York). Začínala v malom – ako 22 ročná predávala olej a skupovala kožušiny, ktoré loďami vozila do Holandska. Pre lepšiu predstavu – bavíme sa o roku 1659. Vypracovala sa až tak, že si bola schopná kúpiť vlastnú loď s názvom King Charlesa nazhromaždila nehnuteľný majetok naprieč kolóniami. Pri svojom druhom sobáši dokonca uzavrela niečo ako predmanželskú zmluvu, aby náhodou Frederika Philipseho nenapadlo skúsiť ju pri prípadnom rozvode „ošklbať.“ Bola úkazom – nie len ako žena obchodníčka, ale aj ako obchodníčka ako taká. V roku 1961, keď zomrela bola najbohatšou ženou v New Yorku. Medzi pozoruhodné ženy v biznis histórii patrí i rodáčka z Prešporku – Pauline Hubert.

Prešporské šumivé impérium

Predstava, že by sa vo vtedajšom Prešporku mohlo vyrábať šumivé víno rovnako, ako vo Francúzsku bola od reality vzdialená asi tak, ako je Champagne ďaleko od Bratislavy. Cesty osudu sú však nevyspytateľné. Legenda hovorí, že Pauline sa o raneného francúzskeho vojaka Johanna, ktorý sa vracal z napoleonského ťaženia v Rusku starala vo vojenskom lazarete na území dnešnej Bratislavy. Pred jeho návratom do rodného Champagne sa ale do seba zamilovali a Johan si to s návratom do rodiska rozmyslel. Kus svojej milovanej domoviny  a šumivý poklad si však priniesol do Prešporku, dnešnej Bratislavy a v jeho práci neskôr pokračovala práve manželka Pauline. 

Pauline – prvá dáma slovenského sektu

Či bola láska tou silou, ktorá pomohla receptu na „bublinky“ zostať na Slovensku už nezistíme, no realitou zostáva, že žena v 19. storočí mohla byť všetkým možným, no ani okrajovo sa neočakávalo, že bude úspešná v tvrdom biznise. Ten bol takmer výlučne doménou mužov. Patronát nad  vinárstvom zaoberajúcim sa výrobou šumivého vína popri starostlivosti o tri deti prevzala po manželovej smrti Pauline. Zveľadila vinárstvo natoľko, že to v tých časoch nemalo obdobu. Stala sa prvou dámou, ktorá na území dnešného Slovenska stála na čele jednej z najväčších a najvýznamnejších spoločností. Spoločnosť bola v tom čase navyše absolútnym svetovým unikátom. Hubert J. E. bol prvým vinárstvom na výrobu šumivého vína mimo územia Francúzska. Pod vedením talentovanej podnikateľky Pauline dosiahli sekty značky Hubert takú kvalitu, že ich neváhali podávať na cisárskom dvore. V roku 1896 manžel Alžbety Bavorskej prezývanej Sissi, cisár František Jozef I. zdvihol čašu s prešporským šumivým vínom a ocenil ho slovami: „Toto šampanské je výborné!“ 

Na jej počesť sa dnes v Seredi, v spoločnosti HUBERT J.E.  vyrába limitovaná edícia exkluzívneho sektu vyrábaného tradičnou metódou- Pauline Hubert Rosé.Ten zreje 12 mesiacov vo fľaši, až kým nenadobudne vlastnosti Paulíny – vášeň a jemnosť – ktorá pristane aj láske 21. storočia. Tak sa začal príbeh sektov Hubert, ktoré sa dodnes vyrábajú tradičnou metódou. Tá spočíva v dozrievaní nápoja na kvasinkách priamo vo fľašiach a teší milovníkov „slovenského šampanského“ už 196 rokov. Vďaka pozoruhodnej pani Pauline máme dodnes na Slovensku svetový unikát, prvé vinárstvo na výrobu šumivého vína mimo Francúzska.

www.hubertsekt.sk

Share