GASTRO

ČO JE DOBRÉ VEDIEŤ O MEDE

co-je-dobre-vediet-o-mede

Vedeli ste, že včelí med je jednou z najstarších zložiek ľudskej potravy? Pochutnávali si na ňom už naši praprapredkovia. Staroveké civilizácie mu  pripisovali až zázračné vlastnosti nielen pre úžasnú sladkú chuť, ale aj pre jeho povzbudzujúce a omladzujúce účinky.

Med  obsahuje okrem jednoduchých cukrov aj množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Jeho účinky na ľudský organizmus sú jedinečné:

  • pôsobí protizápalovo, potláča rast baktérií
  • zlepšuje trávenie,
  • posilňuje srdce
  • jednoduché cukry obsiahnuté v mede sa rýchlo vstrebávajú do krvi, takže sú zdrojom okamžitej energie
  • posilňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, skvalitňuje  a prehlbuje  spánok
  • Čím je med tmavší, tým je bohatší na antioxidanty. Najtmavším a zároveň najvzácnejším medom je medovicový med.

Užitočné rady:

  • Med skladujte v uzavretých čistých nádobách, najlepšie sklených alebo   porcelánových.
  • Nepridávajte med do horúceho čaju, mlieka alebo iného nápoja. Počkajte, kým nápoj
    vychladne na 45 °C.

Uchovávajte ho na suchom a čistom mieste pri teplote od 8 do10°C.

Ak chcete vyskúšať kvalitný slovenský med, odporúčame vyskúšať med z rodinnej včelej farmy MEDÁREŇ.

Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu a znakom jeho pravosti. Ak ho chcete roztopiť, spravte to vo vodnom kúpeli, ale dbajte na to, aby teplota vody neprekročila  na 45 °C. Vyššia teplota ničí jeho unikátne vlastnosti. Po niekoľkých minútach vo vodnom kúpeli  sa skryštalizovaný med vráti do pôvodnej tekutej podoby.

Od pradávnych čias je med využívaný ako kvalitné a zdravé sladidlo a tento prístup k nemu má aj väčšina ľudí v dnešnej dobe. Ale jeho liečivé vlastnosti môžeme použiť aj v kozmetike. A tiež sa nejedná o módne vynález posledných rokov, antibakteriálne a revitalizačné účinky medu poznali už v staroveku. Ak chcete vyskúšať kvalitný slovenský med, odporúčame vyskúšať med z rodinnej včelej farmy MEDÁREŇ

Pripravte si medový balzam

Medový balzam na popraskané pery  si môžete pripraviť doma. Budete potrebovať zopár ružových lupeňov, ktoré zalejte  približne desiatimi mililitrami vriacej vody a pod pokrievkou nechajte štvrť hodiny lúhovať. Tekutinu preceďte, lupene vyžmýkajte a do ružového nálevu vmiešajte dve lyžice agátového medu.Vzniknutý balzam prelejte do malej uaztvárateľnej nádobky, ktorú uzavrite.  Nádobku uskladnite a balzam používajte podľa potreby na popraskané pery.

Čistiaca pleťová maska

Dve  lyžice agátového medu zmiešajte s jednou lyžicou ražnej múky a čerstvým žĺtkom. Mala by vzniknúť dokonale hladká pasta bez akýchkoľvek hrudiek. Tú jemne krúživými pohybmi vmasírujte na tvár a šiju a nechajte pôsobiť  približne päť minút. Masku potom opláchnite vodou, do ktorej v pomere 1:1 ste vmiešali citrónovú šťavu . Pri alergii na citrusové plody sa odporúča oplachovanie len čistou vodou.

Medový tonik proti akné

Šalátovú uhorku dobre umyte a aj so šupkou nastrúhajte na jmnom strúhadle. Zalejte vriacou vodou a nechajte pod pokrievkou tri hodiny lúhovať. Tekutinu veľmi starostlivo preceďte (cez plátno alebo gázu) a vmiešajte do nej lyžicu kvalitného medu. Tonik nanášajte na tvár, nechajte zaschnúť a potom ho vlažnou vodou opláchnite.

Medovo cukrový peeling

Štyri lyžice olivového oleja starostlivo zmiešajte s dvoma lyžicami domáceho medu a k zmesi nakoniec pridajte ešte pol pohára prírodného cukru. Ak sa vám výsledok zdá príliš hustý, pridajte ešte trochu olivového oleja a medu v rovnakom pomere. Peeling môžete používať nielen na tvár , ale aj na celé telo. Zvlášť užitočný môže byť pred opaľovaním, kedy chceme dosiahnuť krásny rovnomerný výsledok.

Share