GASTRO

LETNÉ HODOVANIE

letne-hodovanie

RÁNO OVOCIE DODÁ ENERGIU A PRISPEJE K DETOXIKÁCII ORGANIZMU. NO AJ PRI KONZUMÁCII OVOCIA PLATIA URČITÉ PRAVIDLÁ. OVOCIE SA TRÁVI RÝCHLO, PRETOŽE MÁ INÉ TRÁVIACE ENZÝMY AKO OSTATNÉ SKUPINY A MALO BY SA KONZUMOVAŤ SAMOSTATNE.

Ak si ovocie dáte ako dezert po jedle, sťaží žalúdku prácu. Bežné jedlo má dlhší čas trávenia a ťažšie prechádza do čriev. Keď sa dostane do kontaktu s inými tráviacimi šťavami, trávenie sa spomalí. Ak sa ovocie mieša s iným pokrmom, zvyšuje sa aj produkcia plynov, ktoré nafukujú. No ak sa ovocie konzumuje samostatne, dodáva telu množstvo cenných látok. 

Zdroj energie

Hrozno zotavuje ľudský organizmus, je významným zdrojom energie. Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík, selén, zinok, flavonoidy, vlákninu a veľa vody. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, zmierňuje zápaly, napomáha optimálnemu tráveniu a pomáha pokožke zachovať si mladistvý vzhľad. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia. Červené a tmavomodré odrody hrozna obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami.

Jahody detoxikujú

Účinky jahôd oceníme aj pri detoxikácii organizmu. Červená farba je znakom, že plod obsahuje veľké množstvo rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok, porovnateľný s čučoriedkami a brusnicami. Draslík, ktorý jahody obsahujú, pomáha s vyplavovaním toxínov z tela a aj triesloviny pri prechode jahôd naším tráviacim traktom viažu toxické látky, najmä ťažké kovy, a odvádzajú ich von z tela. Triesloviny zároveň podporujú elimináciu infekcií v tele, pôsobia i proti niektorým vírusom a baktériám.

Glass of strawberry smoothie on white wooden background from top view

Posilnenie imunity

Slivky sú zdrojom celého radu látok, ktoré sú pre organizmus veľmi cenné – sú zdrojom vitamínu C, A a E, kyseliny pantoténovej, listovej, tiamínu, riboflavínu a pyridoxínu. Z minerálov a stopových prvkov obsahujú draslík, fosfor, železo, jód, meď, mangán, selén a zinok. Významnými látkami v plodoch sú polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a chránia organizmus pred zhubným pôsobením voľných radikálov. Z karotenoidov sa v slivkách nachádza karotén, luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči pred poškodením slnkom, starnutím, degeneráciou šošovky a šedým zákalom. Vzhľadom k pomerne veľkému množstvo vitamínu C zvyšujú vstrebávanie železa a posilňujú imunitu.

Prírodné diuretikum 

Hrušky obsahujú antikarcinogén glutatión, ktorý pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a mozgovým príhodám. Vysoký obsah vitamínu C a meď chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vysoký obsah pektínu v hruškách je veľmi užitočný pri znižovaní hladiny cholesterolu – pektín je močopudný a má aj mierne laxatívne účinky. Hrušková šťava má protizápalové účinky. Hrušky tiež obsahujú veľa bóru, ktorý pomáha udržať si v organizme vápnik, vďaka čomu telo predchádza osteoporóze. 

Plné vitamínov

Čučoriedky obsahujú ovocné kyseliny, cukry, pektíny, anti- oxidanty, triesIoviny, flavonoidy a vitamíny A, E a C. Jahody obsahujú vitamín A, B, E a mnoho organických kyselín – kyselinu jablčnú, citrónovú, šťaveľovú a iné. Maliny priaznivo pôsobia pri anémií, znižujú vysoký krvný tlak a horúčku. Obsahujú okolo trinásť percent jednoduchých cukrov, z minerálnych látok veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa, draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, salicylovú a glykosidy. Maliny obsahujú aj pomerne veľa pektínu a trieslovín. Černice sú zdrojom vitamínov C, B, a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú zasa významnými antioxidantami. Černice obsahujú aj draslík, železo, vlákninu, kyselinu listovú a horčík, ktorý podporuje správnu funkciu svalov a nervov.

Share