GASTRO

LETNÉ RECEPTY S VÍNOM

letne-recepty-s-vinom

VYBRALI SME PRE VÁS MILÉ DÁMY TRI ZAUJÍMAVÉ RECEPTY, KTORÉ SI DOMA MÔŽETE PRIPRAVIŤ A K NIM VÁM PRINÁŠAME I TIPY NA VÍNA. RECEPTY PRE VÁS PRIPRAVILA FOODBLOGERKA LENKA GRUCOVÁ Z WINEPLANET A VÍNA ODPORUČILA SOMELIÉRKA DENISA ŠUTÁKOVÁ.

Pečené jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré + Pierre Sparr Grande Réserve Pinot Gris

Čas prípravy: 2,5 hodiny, počet porcií: 4 porcie

Suroviny
. 1,3 -1,5 kg jahňacie stehno
. 4 vetvičky rozmarínu
. 8 strúčiky cesnaku
. 400 ml zeleninového vývaru
. 300 g baby karotky
. 300 g zelených fazuľových strúčikov
. 4 ks petržlen
. 6 ks veľké batáty
. čerstvé bylinky
. olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
. čili korenie
. 2 lyžice kyslej smotany

Postup

Stehno umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku pozdĺžne rozpolíme a mäso nimi husto prešpikujeme. Ku každému cesnaku zapichneme aj zopár lístkov rozmarínu. Potom mäso preložíme na veľký plech, osolíme, okoreníme z obidvoch strán, pokvapkáme ho olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 2,5 hodiny. Mäso pravidelne polievame vývarom a výpekom. Potom pridáme baby mrkvu, zelené fazuľky, 1 ks petržlen rezaný pozdĺž a podlejeme vývarom. Pred koncom pečenia asi 30 minút odstránime alobal a jahňacie pečieme ďalej odokryté. Medzitým si uvaríme pyré. Batáty očistíme spolu petržlenom a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v osolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, 2 veľké lyžice kyslej smotany, podľa potreby soľ a čierne mleté korenie a klasickým spôsobom urobíme pyré.

Odporúčanie someliérky WinePlanet

„Jahňacie mäso je ľahko stráviteľné a má veľmi dobrú nutričnú hodnotu. Výber vína závisí od úpravy mäsa /pečené alebo dusené/a od použitej omáčky poprípade prílohy. Jahňacie mäso si výborne rozumie s plnšími bielymi vínami /starší Rizling rýnsky, Pinot blanc alebo Pinot Gris/ a ľahkými červenými vínami ako je Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir. K tomuto pokrmu som vybrala polosuchý Pinot Gris Grande Réserve ročníka 2015 z vinárstva Pierre Sparr. Pinot Gris so stredne plným telom, šťavnatou kyselinkou a jemne medovým záverom výborne doplní pečené jahňa  na cesnaku a rozmaríne a tiež sladšiu chuť batátovo petržlenovým pyré.“ Denisa Šutáková, WinePlanet.sk

Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom+ Reya Organica Sauvignon BIO 2018

Čas prípravy: cca 30 minút, počet porcií: 4 porcie

Suroviny
. 250 g Arborio ryža 
. 1 ks šalotky
. 10 g masla
. olivový olej
. 150 ml suchého bieleho vína
. 1 l zeleninového nesoleného vývaru
. morská soľ
. mleté čierne korenie
. muškátový oriešok (na špičku malej lyžičky)
. 2 ks cukety
. 150 g hrášok (môže byť aj mrazený )
. 50 g syra Grana Padano
. 500 g čerstvý zubáč 
. 1 ks citrón 
. čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

V hlbšej panvici rozohrejte olej s maslom, pridajte nadrobno pokrájanú šalotku, ktorú jemne opečte do sklovita. Po 5 minútach pridajte ryžu a 2-3 min nechajte na panvici orestovať.

V strede ryže vytvorte malú priehlbinu, nalejte do nej víno a nechajte ho odpariť. Keď sa z vína odparí alkohol, pridajte po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ryža je uvarená po cca 25 minútach. Nesmie byť úplne mäkká. Pred koncom varenia asi 10 min pridajte jednu na kocky nakrájanú cuketu a 50 g hrášku, spolu povariť.

Zvlášť do hrnca dajte 1 dcl vývaru, 1 ks cukety nakrájanej na kocky a 100 g hrášku, spolu rozmixujte a celú zmes pridajte do rizota. Pridajte muškátový oriešok a nechajte 1 min spolu povariť. Odstavte z ohňa pridajte 50 g nastrúhaného syra Grana Panado. Znovu premiešajte, kým nevznikne dokonalé krémové rizoto.

Umytý a osušený filet zubáča nakrájajte na menšie kúsky, ochuťte soľou a korením, ale iba na strane s kožou. Opečte ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom najskôr na strane s kožou. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočte a pridajte k nemu citrónovú šťavu a stiahnite z ohňa. Nechajte ešte chvíľu dôjsť na panvici.

Rizoto servírujte v hlbokom tanieri, na vrch rizota položte filet zubáča, ozdobte mikro bylinkami  napríklad z hrášku a posypte hoblinkami syra Grana Padano.

Someliérka odporúča vhodné víno

„Kombinácia rizota s cuketou a hráškom je veľmi jemná a lahodná. Zubáč je sladkovodná európska ryba, ktorá má veľmi chutné a ľahko stráviteľné mäso podobné šťuke. K cuketovo hráškovému rizotu so zubáčom som vybrala víno z rady Reya Organica Sauvignon BIO 2018. Atraktívny, ľahký a svieži Sauvignon s ovocno herbálnym prejavom a šťavnatou grepovou kyselinkou výborne doplní jemnú úpravu rizota so zubáčom.“  Denisa Šutáková, WinePlanet.sk

Talianska bruschetta s paradajkami a mozzarellou + Prosecco Reya Valdobbiadene

Čas prípravy: 15 minút, počet porcií: 4 porcie  

Suroviny
. 1 bageta
. 15 kusov cherry paradajok najlepšie mix farieb 
. 1 x mozzarella
. 1 strúčik cesnaku
. olivový olej
. čerstvá bazalka, sušené talianske bylinky

Postup

Bagetu na  nakrájame na malé „chlebíčky“. Pripravíme z nich hrianky na panvici. Upečené bagetky pokvapkáme olivovým olejom a potrieme cesnakom.

Paradajky, bazalku a mozzarellu nakrájame  na  nadrobno do misky,  malou  lyžičkou posypeme sušené bylinky všetko spolu premiešame. Zmes vrstvíme na chrumkavé bagety.

Someliérka odporúča vhodné víno

„K bruschette s paradajkami a mozzarellou odporúčam Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní sladšiu chuť cherry paradajok a mozzarelly.“  Denisa Šutáková, WinePlanet.sk

Tisíce druhov vína z celej planéty nájdete na www.wineplanet.sk

Share