GASTRO

LETNÉ PÁROVANIE VÍNA A JEDLA

letne-parovanie-vina-a-jedla

KRÁSNE LETNÉ POČASIE PRIAM ZVÁDZA K TOMU, ABY STE SI UROBILI PEKNÝ VEČER PRI DOBROM JEDLE A VÍNE. KTORÉ VÍNA SI VYBRAŤ K DOKONALEJ LETNEJ ATMOSFÉRE? SOMELIÉRKA DENISA ŠUTÁKOVÁ Z CORNER & CO. / WINEPLANET.SK VÁM PORADÍ.

Osviežujúce bublinky. Tak široká ponuka Prosecca na Slovensku ešte nebola, aká je dnes. Dá sa povedať, že Prosecco si masívne podmanilo slovenského spotrebiteľa, od lacného supermarketového Prosecca za pár eur až po tie naozaj kvalitné. Najväčšou novinkou, ktorá pobláznila „prosečkárov“ v roku 2020 bolo uvedenie Prosecca v ružovej verzii. Výroba Prosecco Rosé podlieha prísnym pravidlám, nižší výnos, hrozno musí pochádzať z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí tvoriť 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (nie IGT). 

Veľmi dôležitá je pri vínach teplota. Všeobecne platí, že šumivé vína typu Sekt, Cava, Crémant, Prosecco alebo neročníkové Champagne sa servíruje pri teplote 7-10 °C. Treba rátať s tým, že pri servise sa zvyšuje teplota vína minimálne o jeden stupeň. Na zníženie teploty vína sa používa tvz. ice bucket, čiže nádoby s ľadom a vodou. Existujú aj chladiace tuby, ktoré sa dávajú priamo na fľašu. Tie sú skôr určené pre domáce použitie.

Tipy na Prosecco od someliérky

Kúpite na www.wineplanet.sk

. Terra Serena Pink Prosecco Rose Millesimato 2019
. Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore
. Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut

Leto v bielom šate

Zákazníkov, ktorí (si myslia), že už vypili všetky vína sveta, pribúda. Klasické biele odrody ako Rizling, Veltlín alebo Tramín sú dnes nahradené odrodami Sauvignon, Devín alebo Pálava so zvyškovým cukrom. Práve v lete by ľudia mali uprednostniť vína suché, polosuché a polosladké vína zbytočne organizmus zahrievajú. 

Taktiež v lete je lepšie konzumovať jedlá ľahšie, napríklad ryby (pstruh, šťuka, zubáč, morské plody), grilované mäso (hydinové, bravčové, jahňacie), zeleninové alebo ovocné šaláty. Grilovaný pstruh z domáceho chovu s citrónovou omáčkou sa výborne hodí s Rízlingom alebo Veltlínom. Ku grilovaným morským plodom ako sú krevety alebo mušle Svätého Jakuba sa výborne snúbi biele burgundské.

Pri bielych vínach je dôležitá teplota. Ľahké biele vína sa servírujú pri teplote 9-11 °C. Vína so stredne plným telom, ktoré vyzrievali v dubových sudoch, sú podávané pri teplote 11-13 °C.

Tipy na biele vína od someliérky

Kúpite na www.wineplanet.sk

. Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Organic, Nový Zéland
. Mascota Vineyards Unánime Chardonnay, Argentína
. Prinz von Hessen Riesling Johannisberger Klaus, Nemecko

Stále populárne ROSÉ

Pred pár rokmi zasiahol Slovensko trend „rozéčiek“, ako sa im u nás hovorilo. Tie slovenské sú odlišné od klasických ružových vín z oblastí Provance a Tavel. Existuje niekoľko odtieňov ružových vín a tiež i rôznych štýlov. I tu platí, bohatšia ponuka sa rovná vyššia konkurencia. Dnes nie je problém ochutnať kvalitné ružové víno z Austrálie, Nového Zélandu alebo z Južnej Ameriky a USA. 

Svieže, ľahko piteľné, ovocné a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu.

Ľahké suché ružové vína sa servírujú pri teplote 9-10 °C. Rosé, ktoré môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, sú komplexnejšie a podávajú sa pri vyššej teplote.

Tipy na ružové vína od someliérky

Kúpite na www.wineplanet.sk

. Pavelka Rosé cuvée, Slovensko
. Santa Cristina Cipresseto Rosato, Taliansko
. Gérard Bertrand Coté des Roses, Francúzsko

Mýtus s červeným vínom v lete

Je pravda, že červené víno si väčšinou spájame so zimou, avšak dajú sa dokonale spojiť s teplým počasím, vonkajšími grill párty a dlhými letnými večerami. Existuje veľa červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas letných mesiacov. 

Ľudia, ktorí sa venujú vínu vedia, že každé červené víno potrebuje chlad. Pravidlo „izbovej teploty“ stále spôsobuje, že mnoho konzumentov červené vína nechladí, čo je chyba.

Ak sa chystáte v lete grilovať, potrebujete vína so stredne plnou štruktúrou, telom a trieslovinami. Pri výbere vín ku grilovaným rybám ako losos alebo tuniak, k steaku alebo k hamburgeru si situácia vyžaduje červenú farbu. 

Pri výbere vín sa zamerajte na sviežejšie štýly červených vín s primárnym ovocným charakterom. Najlepšie červené vína, ktoré v lete môžete servírovať, sú prirodzene ľahké v tele s nízkym obsahom trieslovín, vyšším obsahom kyselín, nižším obsahom alkoholu, postavené na ovocných tónoch a pôsobia osviežujúco. Chladením sa zvýrazňuje ich živosť a minimalizuje sa vnímanie alkoholu. 

Ako dlho a na akú teplotu treba chladiť červené víno

Červené vína by sa mali podávať pri 12 ° – 16 ° C, závisí to od odrody a štýlu. Nebojte sa víno dať na 30 minút do chladničky, aby sa jeho teplota znížila. Avšak víno príliš neochladíte, pretože víno stratí ovocný prejav a taníny budú adstringentné, v ústach sa môže vytvoriť kovová pachuť. 

Tipy na červené vína od someliérky

Kúpite na www.wineplanet.sk

. Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso, Sicília
. Mrva & Stanko Frankovka modrá, Dolné Orešany, Slovensko
. Prunotto Fiulot Barbera d´Asti, Taliansko

Tisíce druhov vína z celej planéty nájdete na www.wineplanet.sk

Share