GASTRO

Netradičné veľkonočné recepty

netradicne-velkonocne-recepty

VEĽKONOČNÉ SVIATKY SÚ ZA DVERAMI A KEĎŽE TIE TOHTOROČNÉ VZHĽADOM NA CELOSVETOVÚ PANDEMICKÚ SITUÁCIU TRADIČNÉ URČITE NEBUDÚ, NA VAŠOM STOLE BY NEMALI CHÝBAŤ JEDLÁ TIEŽ NETRADIČNÉ.

Bryndzové keksíky

Výborne sa hodia k nápojom alebo len tak, na chrumkanie. Napečte si ich pokojne aj do zásoby a potom vás neprekvapí žiadna návšteva. 

Potrebujeme:

. 75 g masla

. 120 g Hladkej múky 

. 75 g bryndze

. 1 ks žĺtok

. 1 ks na potieranie vajce

. 1 ČL soľ

. 1 ČL prášok kypriaci

. 1 PL celý mak

Postup:

Múku premiešame so soľou a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, bryndzu, vaječný žĺtok a mak a ručne spracovávame cesto. Keď sa jednotlivé suroviny spoja, pridáme 1-2 PL studenej vody a vymiesime cesto, ktoré hneď rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili múkou. Odporúčame vyvaľkať cesto na cca 7 mm (lepšie je hrubšie než tenšie). Z cesta vykrajujeme rôzne drobné tvary, napríklad kvetinky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým sa povrch keksíkov začne sfarbovať do zlatohneda. Vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť. Slané keksy podávame napríklad k nápojom (výborne chutia s bielym vínom. Kto chce, môže si keksíky na povrchu posypať sezamovým alebo ľanovým semiačkom, prípadne trochu posypať mletou červenou paprikou.

syry
syr

Fantastická bryndzová nátierka

Potrebujeme:

. 4 natvrdo uvarené vajíčka 

. 250 g bryndze 

. 1 avokádo

. mladý ligurček

. kajanské korenie

. 2 strúčiky cesnaku

. olivový olej

. štipku čierneho  korenia

. trochu morskej soli a podľa  

  chuti tekvicové jadierka

Postup:

Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri do hladka. A do zmesi nasypeme tekvicové jadierka. Ligurčekovou vňaťou ozdobíme a podávame s nakrájanou zeleninou alebo hriankou.

Krúpy s bryndzou a medvedím cesnakom

Potrebujeme: 

. 1 hrnček krúpy jačmenné

. 250 g bryndze

. cesnak medvedí

Postup:

Krúpy prepláchneme a uvaríme v slanej vode, pridáme bryndzu, nasekaný medvedí cesnak a  opraženú slaninu. Ozdobíme nakrájanou zeleninou podľa chuti – paradajky, paprika, cibuľka.

Tu si prečítate ako viac receptov s bryndzou aj to ako vyzerá kvalitné menu na posilnenie imunity.

Share