
VEĽKONOČNÉ SVIATKY SÚ ZA DVERAMI A KEĎŽE TIE TOHTOROČNÉ VZHĽADOM NA CELOSVETOVÚ PANDEMICKÚ SITUÁCIU TRADIČNÉ URČITE NEBUDÚ, NA VAŠOM STOLE BY NEMALI CHÝBAŤ JEDLÁ TIEŽ NETRADIČNÉ.
Bryndzové keksíky
Výborne sa hodia k nápojom alebo len tak, na chrumkanie. Napečte si ich pokojne aj do zásoby a potom vás neprekvapí žiadna návšteva.
Potrebujeme:
. 75 g masla
. 120 g Hladkej múky
. 75 g bryndze
. 1 ks žĺtok
. 1 ks na potieranie vajce
. 1 ČL soľ
. 1 ČL prášok kypriaci
. 1 PL celý mak
Postup:
Múku premiešame so soľou a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, bryndzu, vaječný žĺtok a mak a ručne spracovávame cesto. Keď sa jednotlivé suroviny spoja, pridáme 1-2 PL studenej vody a vymiesime cesto, ktoré hneď rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili múkou. Odporúčame vyvaľkať cesto na cca 7 mm (lepšie je hrubšie než tenšie). Z cesta vykrajujeme rôzne drobné tvary, napríklad kvetinky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým sa povrch keksíkov začne sfarbovať do zlatohneda. Vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť. Slané keksy podávame napríklad k nápojom (výborne chutia s bielym vínom. Kto chce, môže si keksíky na povrchu posypať sezamovým alebo ľanovým semiačkom, prípadne trochu posypať mletou červenou paprikou.

Fantastická bryndzová nátierka
Potrebujeme:
. 4 natvrdo uvarené vajíčka
. 250 g bryndze
. 1 avokádo
. mladý ligurček
. kajanské korenie
. 2 strúčiky cesnaku
. olivový olej
. štipku čierneho korenia
. trochu morskej soli a podľa
chuti tekvicové jadierka
Postup:
Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri do hladka. A do zmesi nasypeme tekvicové jadierka. Ligurčekovou vňaťou ozdobíme a podávame s nakrájanou zeleninou alebo hriankou.
Krúpy s bryndzou a medvedím cesnakom
Potrebujeme:
. 1 hrnček krúpy jačmenné
. 250 g bryndze
. cesnak medvedí
Postup:
Krúpy prepláchneme a uvaríme v slanej vode, pridáme bryndzu, nasekaný medvedí cesnak a opraženú slaninu. Ozdobíme nakrájanou zeleninou podľa chuti – paradajky, paprika, cibuľka.
Tu si prečítate ako viac receptov s bryndzou aj to ako vyzerá kvalitné menu na posilnenie imunity.