KRÁSA

Vo svete vôní

vo-svete-voni

VOŇAVKA ALEBO PARFUM JE EXTRAKT S VYSOKOU KONCENTRÁCIOU VONNÝCH LÁTOK, KTORÉ DOKÁŽU OSVIEŽIŤ A ZLEPŠIŤ NÁLADU. NIE ZRIEDKA VYVOLÁVAJÚ AJ ZMYSELNÉ POCITY A VEDIA AJ PROVOKOVAŤ.

Parfumy sa získavajú z kvetov a stromov – z plodov, listov, kôry, koreňov, ale aj z tráv, machu a bylín. Najčastejšie používanými kvetmi na počiatku éry parfumov boli ruže, karafiáty, ľalie, fialky, levandule, orgován a jazmín. Mnoho parfumov sa dodnes skladá z kvetinových esencií, ktoré tvoria kvetinový buket.

Parfemy, vône

Bohatá paleta

Parfum je zmes vonných silíc. Podľa koncentrácie vonnej zložky rozoznávame kolínske vody, toaletné vody, toaletný parfum a parfumový extrakt. Parfumový extrakt je voňavka s najvyššou koncentráciou vonných látok. Samotný extrakt obsahuje príliš veľké množstvo vonných látok, preto sa obvykle riedi. Vonné silice je možné riediť aj s prírodnými neutrálnymi olejmi – kokosový olej, jojobový olej a podobne, ktoré sú na predajných pultoch dostupné pod označením vonné oleje. Pod pojmom zelené parfumy sa skrývajú vône polí a lesov, kvetinových záhonov a vôňa čerstvo pokosenej trávy. Sú neprekonateľné pre svoju sviežosť. Drevitá kategória je labyrintom dymových, zemitých, ambrových a lesných vôní. Získava sa z papradia, machov, lišajníkov, listov, koreňov a z dreva. Ovocné vône uspokojujú čuchové bunky svojou bohatou, zrelou, jemnou, ale aj ostrou vôňou. Populárna je vôňa broskýň, sliviek, marhúľ, citrusových plodov a zvláštnosťou nie je ani vôňa čiernej ríbezle či manga. Fascinujúca je aj vôňa orientálnych parfumov, ktorá nie je vhodná pre opatrných a nesmelých. Obvykle obsahuje nielen extrakty z bylín, ale aj zo silného korenia. Hoci korenisté vône patria medzi provokatívne, sú úchvatné.

Share