SEZÓNA JABĹK JE TU. AK PATRÍTE MEDZI TÝCH, KTORÍ SI TOTO ZDRAVÉ OVOCIE AJ SAMY DOPESTOVALI A TERAZ PREMÝŠĽATE, AKO SPRACOVAŤ BOHATÚ ÚRODU, PRINÁŠAME VÁM NIEKOĽKO TIPOV.
Jablkové pyré
Potrebujeme: • 5 kg jab • cukor • prášok vanilkového pudingu • voda
Postup: Jablká ošúpeme a vykrojíme jadierka. Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu, do výšky asi 4 cm od dna. Ak dáte vody priveľa, pyré bude veľmi riedke. Jablká dáme variť. Keď zmäknú, rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéru. Potom pridáme cukor. V druhom hrnci rozmiešame pudink v troche vody a prilejeme k pomixovanej jablčnej zmesi. Všetko spolu povaríme do zhustnutia. Jablkové pyré nalejeme do pohárikov a sterilizujeme 20 minút.
Francúzsky jablkový koláč
Vyskúšajte obmenu klasickej jablkovej štrúdle.
Potrebujeme: • 1 kg jabĺk • škorica podľa potreby
Cesto: • 3 vajcia • 180 g hladkej múky • 1 citrón • 1,5 dl mlieka
• 1 hŕstka sekaných orechov • 120 g cukru • 1 kus vanilkového cukru • 1 hrsť hrozienok • 6 lyžíc roztopeného masla • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
Postup: Tortovú formu potrieme maslom. Citrón dôkladne umyjeme a kôru nastúhame. Hrozienka zalejeme vriacou vodou a potom ich necháme odvapkať. Jablká ošúpeme ,nakrájame na plátky, poukladáme na dno formy a posypeme škoricovým cukrom. Vyymiešame vajcia s cukrom a maslom. Postupne pridáme hrozienka, mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru, múku s práškom do pečiva a zriedime mliekom. Cesto by malo mať podobnú koexistenciu ako palacinkové. Zalejeme ním pripravené nakrájané jablká v tortovej forme a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút. Upečený francúzsky koláč vyklopíme dnom nahor, tak, aby sme mali jablká na povrchu. Posypeme práškovým cukrom a podávame ešte vlažný.
Vyprážané jablká so zmrzlinou
Rýchly, chutný a ľahký dezert, ktorý poteší a osvieži.
Potrebujeme: • 300 g vanilkovej zmrzliny • 2 jablká • 2 lyžice citrónovej šťavy • 1 lyžička škorice
Cestíčko: • 1 lyžička oleja • 1 vajcia • 1 lyžica cukru • 60 ml mlieka • 1 štipku soli • 125 g hladkej múky
Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme mlieko, soľ a olej. Potom prisypeme múku s práškom do pečiva. Necháme pár minút odpočinúť. Medzitým ošúpeme jablká, odstránime jadierka. Jablká nakrájame asi na 1 cm hrubé krúžky a pokvapkáme ich citrónom. Na panvici zohrejeme olej. Krúžky jabĺk postupne namáčame do pripraveného cesta a ukladáme do horúceho oleja. Vypražíme po oboch stranách a ukadáme na paierový obrúsok, aby sme odstránili prebytočný tuk. Posypeme práškovým cukrom, pridáme zmrzlinu a ozdobíme mletou škoricou. Ihneď servírujeme.
Jablková polievka
Potrebujeme: päť väčších jabĺk • 1 menšiu mrkvu • zelenú pálivú papričku, najlepšie čerstvú • 1 cm zázvorového koreňa • sladkú smotanu • korenie • soľ • čerstvý koriander • papričky na zdobenie • citrón na dochutenie, ak by jablká neboli dostatočne kyslasté.
Postup: Jablká olúpeme, nakrájame na kocky, v hrnci podlejeme trochou vody, pridáme mrkvu nakrájanú na kocky, dve vetvičky koriandra, nasekanú papričku, nasekaný zázvor a dusíme. Keď je mrkva mäkká (jablká zmäknú skôr), všetko rozmixujeme, dolejeme vodou do konzistencie krému a ešte povaríme. Ochutíme soľou, korením alebo citrónovou šťavou. Ozdobiť môžeme klinčekami.