Uncategorized

Vianočné recepty trochu inak. Pochutia si aj vegáni a ľudia s intoleranciou na mlieko!

vianocne-recepty-trochu-inak-pochutia-si-aj-vegani-a-ludia-s-intoleranciou-na-mlieko

Vianočné sviatky sú aj kulinárskou oslavou. Inšpirujte sa jednoduchými receptami, ktoré ocenia ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu či mliečnu bielkovinu, vegáni aj vegetariáni a všetci, ktorí fandia zdravej, chutnej a vyváženej strave. 

Vegánske pagáče zo Škvarkovej nátierky

INGREDIENCIE:

• 400 g LUNTER Škvarková nátierka

• 500 g hladká alebo špaldová múka

• 50 g rastlinné maslo

• 1/2 balenia droždie

• 300 ml vlažné sójové mlieko

• podľa potreby soľ

• na potretie sójové mlieko

• na posýpku sezam alebo rasca

POSTUP:

1. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať.

2. Múku premiešame so soľou, pridáme mäkké rastlinné maslo, kvások, mlieko a vymiesime cesto.

3. Cesto nenechávame kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.

4. Na cesto natrieme Škvarkovú nátierku, zrolujeme ho a prehneme na polovicu. Zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky na 30 minút.

5. Cesto opäť zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalších 30 minút. Celkovo zopakujeme 3x.

6. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.

Perníkové tofu cookies

INGREDIENCIE:

• 1 ks tofu natural

• 2 PL olej

• 100 g cukor

• 2 čl korenie perníkové

• 1 čl škorica mletá

• 300 g múka špaldová hladká

• 1 čl prášok do pečiva

• soľ

POSTUP:

1. Tofu rozmixujeme na hladkú hmotu.

2. Olej vymiešame s cukrom v mixéri na vyšších otáčkach až na penu.

3. Pridáme rozmixované tofu a mixujeme pri nižších otáčkach.

4. Potom postupne pridáme koreniny, múku, prášok do pečiva a soľ a premiešame.

5. Z hmoty ručne vytvarujeme placky. Tie uklad.me na papierom vystlaný́ plech.

6. Pečieme cca 12 min.t pri teplote 180 .C.

Slané hviezdičky plnené údeným tofu

INGREDIENCIE:

• 1 ks LUNTER Tofu Smoked

• 2 ks lístkové cesto

• 1 ks LUNTER Francúzska nátierka

• čerstvé bylinky

• sezam

POSTUP:

1. Tofu rozdrvíme, primiešame nátierku a najemno nasekané bylinky.

2. Lístkové cesto rozvaľkáme a povykrajujeme párny počet hviezdičiek.

3. Polovicu naplníme slanou plnkou. Okraje potrieme vodou a prikryjeme zvyšnými vykrojenými hviezdičkami. Posypeme sezamom.

4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút.

Šošovicová polievka s tofu

INGREDIENCIE:

• 2 ks LUNTER Tofu Natural

• 2 l voda

• 150 g hnedá šošovica

• 100 ml sójové mlieko

• 3 ks zemiaky

• 2 ks bobkový́ list

• 1 ks mrkva

• soľ

• citrónová šťava alebo ocot

POSTUP:

1. Šošovicu premyjeme a dáme do hrnca s vodou. Pridáme soľ, bobkový́ list, nastrúhanú mrkvu, na kocky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka.

2. Keď je šošovica uvarená, rozmixujeme si tofu s mliekom, aby vznikla zmes podobná smotane.

3. Hrniec odstavíme a za stáleho miešania pridávame rozmixovanú zmes. Dochutíme šťavou z citróna či octom.

Vianočná kapustnica s údeným tofu

INGREDIENCIE:

• 2 ks LUNTER Tofu Smoked

• 50 g sušené lesné hríby

• 500 g kyslá kapusta aj

s nálevom

• 6 strúčikov cesnaku

• 200 g paradajkové pyré

• 3 l zeleninový́ vývar alebo voda

• 100 g sušené slivky

• 3 ks bobkový́ list

• 1 čl sladká mletá paprika

• 3 čl údená mletá paprika

• 1 čl mleté čierne korenie

• podľa potreby soľ

• podľa chuti chilli

• niečo navyše: rastlinná alternatíva klobásy

POSTUP:

1. Lesné huby si namočíme večer vopred, alebo aspoň na hodinku pred varením do teplej vody.

2. Do hrnca s vodou/vývarom si dáme kyslú kapustu aj s nálevom. Pridáme nadrobno n nakrájaný́ cesnak, bobkové listy, paradajkové pyré, sušené slivky, lesné huby a soľ.

3. Varíme cca 20 minút, následne pridáme údené tofu nakrájané na kocky a údenú papriku.

4. Povaríme 30 minút a v prípade potreby ešte dosolíme.

5. Pre výraznejšiu údenú chuť môžete pridať rastlinnú alternatívu klobásy a podľa chuti aj chilli, ktoré zvýrazní všetky chute.

Vyprážaný tofu fillet so zemiakovým šalátom a domácou soya mayo

INGREDIENCIE:

FILLET

• 1 ks LUNTER Seafoo Tofu Pink Fillet

• 100 g strúhanka

• 300 ml sójové mlieko

• 50 g hladká múka

• soľ

• olej

SOYA MAYO

• olej

• sójové mlieko

• soľ

• cukor

• môže sa pridať horčica a citrónová šťava

POSTUP:

1. V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko.

2. Tofu nakrájame podľa preferencie, ponoríme do cesta a následne obalíme v strúhanke.

3. Opražíme do zlatista.

4. Sójové mlieko dáme do mixéra a za stálych otáčok postupne prilievame olej až kým nevznikne želaná konzistencia. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom, prípadne horčicou.

5. V mise zmiešame všetky obľúbené ingrediencie na zemiakový šalát a zalejeme našou sójovou majonézou.

Share