LIFESTYLE

Jesenná dekorácia aj všestranná kuchynská surovina. Ako na výber správnej tekvice?

jesenna-dekoracia-aj-vsestranna-kuchynska-surovina-ako-na-vyber-spravnej-tekvice

Opäť je tu to obdobie, keď si radi uvaríme teplý čaj, zo skríň vytiahneme mäkké deky a zapálime sviečku s vôňou škorice. Sychravé počasie nás prirodzene ťahá do tepla domova, kde si môžeme naplno vychutnať jesenné mesiace – strávite októbrový podvečer čítaním vašej novej knihy, pustíte si film s halloweenskou tematikou, alebo sa presuniete do kuchyne, kde pripravíte chutné tekvicové špeciality? S poslednou možnosťou vám radi pomôžeme.

Tekvica je bezpochyby populárnou jesennou dekoráciou. Ak túžite po dokonalej halloweenskej výzdobe, stačí, ak si vyberiete jej malé okrasné verzie rôznych farieb a tvarov, ktoré naaranžujete na okenný parapet alebo pred vchodové dvere. Samozrejme nesmie chýbať ani veľká oranžová tekvica, ktorej vyrezávanie nie je len detskou obľúbenou aktivitou. Môžete ju kreatívne pretvoriť napríklad na strašidelného ducha či obľúbenú filmovú postavu – fantázii sa medze nekladú.

„Na vyrezávanie sa hodia najmä väčšie kusy a druhy ako napríklad tekvica mexická, ktorá má pevnú štruktúru, vďaka čomu z nej jednoducho vytvoríte peknú dekoráciu. Je tiež jedlá, takže ak ‚nepadne‘ ako obeť na Halloween, dá sa zužitkovať aj v kuchyni“, vysvetľujeRobert Brejc, International director online supermarketu Košík.sk



Ich nákup v obchode však býva pomerne náročný, nakoľko niektoré vážia aj desiatky kíl. Tekvice si preto radšej objednajte online – napríklad zo supermarketu Košík.sk, kde si vyberiete hneď z niekoľkých druhov. Kuriér vám objednávku privezie až k dverám a vy sa tak hneď môžete pustiť do skrášľovania vášho domova.


Tekvica však nie je len originálnym jesenným doplnkom. Z výživového hľadiska je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Jej najbližšími príbuznými sú napríklad melón či uhorka, a preto rovnako ako tieto plodiny, aj ona obsahuje vysoký podiel vody, vďaka čomu má nízku kalorickú hodnotu. V neposlednom rade prospieva tráveniu a pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu.

Všestranný pomocník pri varení

Tekvica je vďaka svojej chuti a textúre skvelou kuchynskou surovinou, ktorú si bezpochyby zamilujete. Čo tak si upiecť výborné tekvicové muffiny či ju pridať do krémového jesenného rizota? Počuli ste tiež už o odľahčených tekvicových hranolčekoch? Stačí, ak jej dužinu nakrájate na približne 6 centimetrov dlhé pásiky. Smažiť ich môžete klasicky v oleji alebo piecť v teplovzdušnej fritéze. Nakoniec ich už len stačí dochutiť zmesou soli, papriky či čierneho korenia a je hotovo.

Využitím dužiny to však nekončí. Nevynechajte ani ďalší cenný zdroj živín v podobe tekvicových semiačok, ktoré si rovnako jednoducho pripravíte v pohodlí domova. Semiačka opláchnite, povarte v slanej vode, zmiešajte s kvapkou oleja a následne upečte v rúre. Týmto jednoduchým receptom doplníte telu množstvo omega mastných kyselín a ďalších cenných minerálov.

Nie je tekvica ako tekvica. Ako spoznať tú pravú?

Pri výbere by ste si nemali všímať len veľkosť, ale aj to, o aký druh ide. Je tiež dôležité si vopred premyslieť, akým spôsobom si ju prajete zužitkovať. Ako teda nájsť tekvicu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám? Prinášame niekoľko tipov, vďaka ktorým bude výber jednoduchší, ako si myslíte.

Hokkaidó je klasika, ktorú nájdete v každom obchode. Nie je sa čomu čudovať – túto tekvicu nemusíte šúpať, stačí ju rozkrojiť, vydlabať a spracovať aj so šupkou. Za pár minút z nej jednoducho uvaríte krémovú polievku, pripravíte lahodné pyré alebo rizoto. Vďaka jej sladkej chuti si ju obľúbia aj všetci milovníci tekvicového chlebíka či bábovky – je skvelou prísadou do šťavnatých jesenných koláčov.

Špagetová tekvica je zase typická svojím oválnym tvarom, žltou farbou a vláknitou štruktúrou, ktorá jej dala názov. Jej dužinu tvoria vlákna pripomínajúce špagety, ktorá sa dajú využiť aj ako zdravšia náhrada klasických cestovín. Kombinuje sa dobre s mäsom a je vhodná aj na zapekanie.


Maslová tekvica pripomínana prvý pohľad veľkú hrušku. Jej sladšia oriešková chuť z nej robí ideálnu surovinu na prípravu krémových polievok, pyré či detských pokrmov. Určite vás tiež poteší, že obsahuje veľmi málo semiačok, vďaka čomu ju viete spotrebovať takmer celú, s minimálnym odpadom.

Muškátová tekvica sa prezradí typickou rebrovanou šupkou. Hodí sa do polievok, pyré aj mäsových jedál. Vďaka jej výraznej maslovo-orieškovej chuti však vynikne aj v sladkých receptoch.

Už sa vám zbiehajú sliny na chutné tekvicové recepty, alebo si skôr brúsite nože na vyrezávanie svojho Svetlonosa? Popri varení alebo vyrezávaní si s rodinou alebo priateľmi určite pripomeňte aj legendy. Budete na to mať dostatok času aj vďaka tomu, že váš nákup vám online supermarket Košík.sk prinesie až k dverám. www.kosik.sk

Zdroj: Košík.sk

Share