GASTRO

Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami

paris-brest-klenot-medzi-francuzskymi-dezertami

Tento francúzsky dezert – orieškové venčeky z odpaľovaného cesta vznikol v roku 1910 na počesť cyklistického závodu Paris-Brest. Je podobný našim venčekom či veterníkom, no je omnoho honosnejší a chutnejší. Vo Francúzsku sa pripravuje s plnkami od výmyslu sveta, no najväčšou klasikou je lieskovcové praliné a vanilkový krém.  Miška Smolová známa blogerka  @Sistersbakery ho pre Vás pripravila v slovenskej verzii  a v spolupráci so značkou Vitis a  lahodným vínom z kolekcie Vitis Vegan.

Čo potrebujeme:

  • Odpaľované cesto:
  • 250 ml vody
  • 120 g masla
  • 175 g hladkej múky
  • 5 stredne veľkých vajec
  • Štipka soli

Postup:

Vodu, maslo a soľ dáme do kastrólika a na stredne silnom plameni zahrievame, kým sa maslo vo vode úplne nerozpustí. Potom do tejto zmesi vsypeme múku a varechou rýchlo miešame. Cesto sa zoskupí do väčšej lepkavej gule a my miešame, kým sa táto kompaktná masa cesta neodpaľuje od dna hrnca. Odstavíme a cesto premiestnime do väčšej misy alebo misy mixéra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na tri razy do cesta mixérom s metličkami vmiešavame rozmiešané vajíčka, až kým nám nevznikne hladká krémová konzistencia. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou na pečenie nanesieme väčší hrubší kruh s priemerom asi 20 cm. Fantázii sa medze nekladú, môžeme urobiť niekoľko kružníc a vytvoriť tak hrubší kruh, alebo nanášame tesne vedľa seba malé veterníky a pod.

Kruh na plechu pofŕkame vodou (napr. rozprašovačom). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch na teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 35-40 minút do zlatohneda. Správne upečené odpaľované cesto je na povrchu tvrdé a vo vnútri duté a suché.

Plnka:

  • 250 g mliečnej čokolády
  • 50 g nugátu alebo orieškovej nátierky
  • 250 ml šľahačky
  • Na dochutenie trochu nastrúhanej tonka fazuľky (nemusí byť)
  • Za hrsť opražených a nasekaných lieskovcov do plnky a na ozdobenie.

Príprava plnky:

Šľahačku necháme zovrieť, zalejeme ňou nadrobno nasekanú čokoládu a nugát, pridáme na dochutenie tonka fazuľku a rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Necháme riadne vychladnúť. Po vychladnutí zmes vyšľaháme ako šľahačku, dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme ňou na prieč rozrezaný kruh z vychladnutého odpaľovaného cesta. Plnku posypeme opraženými nasekanými lieskovcami, prikryjeme druhou polovicou kruhu z cesta a posypeme práškovým cukrom.

„Dominantná čokoládová plnka výborne vynikne, ak zákusok podávame s červeným vínom. Ja som si vybrala moje obľúbené vegánske Modrý Portugal  z kolekcie Vitis Vegan.“  Pôvod tejto modrej muškátovej odrody pochádza z Rakúska. Toto nádherné červené víno s vôňou višní má chuť s nádychom šípkového lekváru a dokonca s jemným podtónom kávy.

Nájdete ho na e-shope www.najnapoje.sk

Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk

autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová  IG   FB  www.sistersbakery.sk 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Share