Tento francúzsky dezert – orieškové venčeky z odpaľovaného cesta vznikol v roku 1910 na počesť cyklistického závodu Paris-Brest. Je podobný našim venčekom či veterníkom, no je omnoho honosnejší a chutnejší. Vo Francúzsku sa pripravuje s plnkami od výmyslu sveta, no najväčšou klasikou je lieskovcové praliné a vanilkový krém. Miška Smolová známa blogerka @Sistersbakery ho pre Vás pripravila v slovenskej verzii a v spolupráci so značkou Vitis a lahodným vínom z kolekcie Vitis Vegan.
Čo potrebujeme:
- Odpaľované cesto:
- 250 ml vody
- 120 g masla
- 175 g hladkej múky
- 5 stredne veľkých vajec
- Štipka soli
Postup:
Vodu, maslo a soľ dáme do kastrólika a na stredne silnom plameni zahrievame, kým sa maslo vo vode úplne nerozpustí. Potom do tejto zmesi vsypeme múku a varechou rýchlo miešame. Cesto sa zoskupí do väčšej lepkavej gule a my miešame, kým sa táto kompaktná masa cesta neodpaľuje od dna hrnca. Odstavíme a cesto premiestnime do väčšej misy alebo misy mixéra.
Na tri razy do cesta mixérom s metličkami vmiešavame rozmiešané vajíčka, až kým nám nevznikne hladká krémová konzistencia. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou na pečenie nanesieme väčší hrubší kruh s priemerom asi 20 cm. Fantázii sa medze nekladú, môžeme urobiť niekoľko kružníc a vytvoriť tak hrubší kruh, alebo nanášame tesne vedľa seba malé veterníky a pod.
Kruh na plechu pofŕkame vodou (napr. rozprašovačom). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch na teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 35-40 minút do zlatohneda. Správne upečené odpaľované cesto je na povrchu tvrdé a vo vnútri duté a suché.
Plnka:
- 250 g mliečnej čokolády
- 50 g nugátu alebo orieškovej nátierky
- 250 ml šľahačky
- Na dochutenie trochu nastrúhanej tonka fazuľky (nemusí byť)
- Za hrsť opražených a nasekaných lieskovcov do plnky a na ozdobenie.
Príprava plnky:
Šľahačku necháme zovrieť, zalejeme ňou nadrobno nasekanú čokoládu a nugát, pridáme na dochutenie tonka fazuľku a rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Necháme riadne vychladnúť. Po vychladnutí zmes vyšľaháme ako šľahačku, dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme ňou na prieč rozrezaný kruh z vychladnutého odpaľovaného cesta. Plnku posypeme opraženými nasekanými lieskovcami, prikryjeme druhou polovicou kruhu z cesta a posypeme práškovým cukrom.
„Dominantná čokoládová plnka výborne vynikne, ak zákusok podávame s červeným vínom. Ja som si vybrala moje obľúbené vegánske Modrý Portugal z kolekcie Vitis Vegan.“ Pôvod tejto modrej muškátovej odrody pochádza z Rakúska. Toto nádherné červené víno s vôňou višní má chuť s nádychom šípkového lekváru a dokonca s jemným podtónom kávy.
Nájdete ho na e-shope www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová IG FB www.sistersbakery.sk