LIFESTYLE

VYBERTE SI REGIÓN NA DOVOLENKU!

vyberte-si-region-na-dovolenku

Hoci je august, stále ešte zostáva dosť času na to aby ste si ešte užili leto a vybrali sa na dovolenku alebo výlet do niektorého zo slovenských regiónov. Regióny ponúkajú množstvo najrôznejších atraktivít, z ktorých si určite vyberiete. Okrem známych každoročných udalostí, pribudli aj nové, ktoré vás určite prekvapia.

REGIÓN PONITRIE

Ak to ešte neviete, tak vrch nad mestom Nitra nie je v skutočnosti Zobor, ale len jeho predvršie, ktoré volajú Pyramída.

Vedie na ňu nenáročná trasa, ktorou sa dostanete až k vysielaču. Od liečebného ústavu a konečnej autobusov to trvá smerom hore cca 45 minút. Na vrchole je ďalekohľad, verejné ohnisko aj štartovacia plocha, odkiaľ zvyknú vzlietať paraglajdisti. Cestou dolu sa zastavte v Zoborskom kláštore, ktorý ponúka vonkajšiu zážitkovú expozíciu. Nitra má od minulého roka novú zaistenú cestu via ferrata. Ide o dve cesty – Dubovú a Brezovú doplnenú o lanový most. Všetky končia pod Pyramídou. Ak nemáte vlastnú výstroj, môžete si ju požičať v penzióne ARTin, kde je požičovňa ebikov.

Hradný areál Nitrianskeho hradu spolu s jeho opevnením vám ponúka okúzľujúcu Katedrálu sv. Emeráma, kazematy a poklady v Diecéznom múzeu. Počas letnej sezóny si vychutnajte film alebo koncert pod holým nebom v Gotickej priekope.  Pod hradom je otvorená aj kaviareň a reštaurácia s krásnym výhľadom na vrch Zobor Castellum cafe. Okrem toho vám Vazulova veža ponúka nádherný výhľad na mesto aj s domácimi koláčikmi či kvalitným regionálnym vínom. visitnitra.eu

Realizované s finančnou podporou Ministerstva Slovenskej republiky.

KÚPEĽNÉ MESTEČKO DUDINCE

Spomedzi slovenských kúpeľov má kúpeľné mestečko Dudince najväčší počet slnečných dní v roku a najteplejšiu klímu, čo robí z tejto destinácie ideálne miesto na trávenie dovolenky.

Ďalším a významným benefitom Dudiniec je zázračná minerálna voda. Je dvakrát mineralizovanejšia a liečivejšia, ako voda vo francúzskom Vichy, čo z nej robí unikát v celej Európe. Pôsobí blahodarne na kardiovaskulárny aparát, ochorenia pohybového ústrojenstva a nervovú sústavu. Každý návštevník môže priamo ochutnať tento zázračný elixír alebo sa objednať na procedúry, masáže, či terapie v miestnych zariadeniach. Odporučiť môžeme liečebný dom Rubín, liečebný dom Smaragd, kúpeľný hotel Minerál alebo kúpeľnú liečebňu Diamant.

Popri týchto benefitoch je často oceňovanou výhodou ticho v celom areáli. Návštevníci tu nie sú vyrušovaní hlukom rádií alebo reprodukovanou hudbou. V mestečku vládne pokoj a až meditatívne ticho. Táto harmonická atmosféra je veľmi prospešná pre návštevníkov, ktorí si chcú naozaj odpočinúť, prečistiť hlavu a skutočne relaxovať.

Ak sa chcú návštevníci  trochu rozhýbať, k dispozícii je sieť turistických trás, ktoré môžete prejsť v rámci pešej turistiky alebo na bicykli. Bicykle si môžete vypožičať v Turistickom  informačnom centre Dudince. Po kvalitnej turistike sa môžete okúpať na kúpalisku Dudinka, ktoré je otvorené počas celej letnej sezóny až do septembra.

Pobyt v kúpeľom mestečku spríjemní celý rad letných podujatí. Spomenúť môžeme Dudinské otvorené pivnice, ktoré sa uskutočnia 12.8. alebo Dudinské kultúrne leto dňa 18.8.23. www.dudince.sk

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR.

REGIÓN HORNÉ POVAŽIE

Región ponúka bohaté prírodné atrakcie. Návštevníci tu nájdu fantastické skalné útvary, jaskyne, legendárnu tiesňavu, vodopády, rozhľadne s nádhernými výhľadmi aj kúpele, či múzeá a kultúrne podujatia.

Všetkým turistom odporúčame vystúpiť na vrch Veľký Manín. Ide o unikátnu oblasť s viac než 530 druhmi väčšinou chránených rastlín. Výstup je možné spojiť s prechádzkou Manínskou tiesňavou, ktorá je najužšou tiesňavou s vybudovanou cestou. V jednom úseku je šírka menej ako 4 metre. Východná časť regiónu je známa hustým výskytom jaskýň. Najznámejšou je pružinská Dúpna jaskyňa s mohutnými kvapľovými stalagmitmi a sintrovými nátekmi rôznych podôb.  V regióne môžete navštíviť aj Partizánsku jaskyňu, Závadské jaskyne alebo Priepastnú a Otcovu jaskyňu.

Silnú pozíciu pri organizovaní tradičných výstupov majú kluby slovenských turistov v Považskej Teplej (Jilemnického jarná 25-ka), v Pružine (výstup na vrch Strážov), Plevník-Drienové (výstup na Manín), Horná Mariková (výstup na Cigánku – Klapy). a ďalšie. Počas turistických potuliek sa môžete zastaviť pri malebných strážovských vodopádoch. Potok tu prekonáva skalné stupne dvomi vodopádmi – Horným a Dolným.

Veľkou výhodou regiónu je množstvo kilometrov udržiavaných turistických chodníkov začínajúcich v  Papradnianskej, Marikovskej Pružinskej doline, či v okolí kúpeľov Nimnica.

K zážitku prispieva aj celý rad rozhľadní. V regióne sa nachádzajú známe kúpele Nimnica, hotel s wellness Gino Park Palace v Orlovom alebo hotel Eva Mária. Milovníci poznávacej turistiky môžu navštíviť súkromné múzeum archeológie, numizmatiky a ľudových remesiel Ladislava Janecha v Považskej Teplej a Múzeum v Hornom Moštenci. www.hornepovazie.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

REGIÓN LIPTOV

Liptov patrí k tým najkrajším regiónom na Slovensku, na malom teritóriu ponúka zážitky pre všetky zmysly.

Kto hľadá dovolenku v horách spojenú s vodou, tak Liptov je prvá voľba. Centrom je Liptovská Mara s výbornými možnosťami vyžitia. Bohatstvom regiónu sú aj termálne a minerálne pramene. Medzi najatraktívnejšie a najobľúbenejšie patria liptovské vodné parky Tatralandia v Liptovskom Mikuláši a Bešeňová.

Magnetom sú hory. Na druhý najvyšší štít Nízkych Tatier Chopok, vyvezú turistov pohodlné lanovky z Jasnej. Atraktívnym miestom pre turistov je aj Malinô Brdo vo Veľkej Fatre. Značených turistických chodníkov je v regióne vyše 1000 km. Skvelých 850 km cykloturistických trás využívajú najmä horskí cyklisti a e-bikeri.

Najlepší tip pre rodinnú dovolenku je Liptov s deťmi, kde rodičia nájdu kopec nápadov na program. Je to živý zoznam na webe a instagrame plný ideí, ako deti zabaviť, niečo ich naučiť či rozhýbať. Na regionálnej stránke visitliptov.sk je dostupný aj plánovač dovolenky. Ten po zadaní základných požiadaviek vygeneruje originálny program, ktorý si dovolenkár pošle na mail, facebook, WhatsApp alebo si ho vytlačí. Ak príde zmena počasia alebo chuť robiť niečo iné, stačí si program vygenerovať nanovo. Široká ponuka ubytovania všetkých kategórií je samozrejmosťou. VisitLiptov.sk

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR

REGIÓN TATRY – SPIŠ – PIENINY

Región Tatry – Spiš – Pieniny patrí k najrôznorodejším na Slovensku.

Jeho veľkou pýchou sú mestá Levoča, Spišské Podhradie, Kežmarok, Spišská BeláStrážky. Sú známe historickými budovami, kostolmi, bazilikami, kaštieľmi atď. Návštevníci by si určite nemali nechať ujsť obhliadku nádherného Kežmarského hradu, baziliky v Levoči, katedrály v Spišskom Podhradí či fotogenického Spišského hradu. V týchto mestách nájdete aj unikátne pamiatky, ktoré boli zaradené na zoznam chránených pamiatok UNESCO).

Za návštevu určite stoja aj obce Ždiar, Osturňa a celý región Zamaguria s originálnym folklórom. Obzvlášť obec Osturňa je mimoriadne cennou a vyhľadávanou pamiatkovou rezerváciou. Vytvárajú ju originálne zrubové domy so špecifickou ornamentálnou výzdobou. Celkovo je ich 157 a vytvárajú autentický prírodný skanzen V regióne si určite nesmiete nechať ujsť návštevu Thermal Parku Vrbov. Stredisko ponúka oblažujúci relax v zdravej mineralizovanej vode, v ktorej si odpočiniete a naberiete nové sily.  

Ďalšou nezabudnuteľnou atrakciou je splav Dunajca z obce Majere alebo prístaviska Pltník-Červený Kláštor. Splav trvá cca 90 minút  a meria 11 kilometrov. Pre rodiny s deťmi a ľudí s handicapom je obrovskou výhodou a radosťou navštíviť bezbariérové stredisko BACHLEDKA Ski&Sun neďaleko Ždiaru. Previesť sa budete môcť kabínovou lanovkou alebo aj poprechádzať interaktívnym Chodníkom v korunách stromov s vyhliadkovou vežou.

Ubytovať sa môžete v týchto zariadeniach: APARTMÁNY PANORAMA Bachledka, Resort Levočská dolina, Boutique Hotel Hviezdoslav **** Kežmarok, Hotel Club*** Kežmarok, Penzión Pltník. Miestne špeciality ochutnajte v reštaurácii Spišský salaš. www.tatryspispieniny.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

REGIÓN TURIEC

Turiec je región prírody, turizmu a zdravia. Dlhé veky príroda najprv sama, neskôr spolu s človekom, modelovali, formovali, pretvárali krajinu, kým z nej vymodelovali jeden z najkrajších kútov Slovenska – Turiec.

ŠÚTOVSKÝ VODOPÁD, MOJŽIŠOVE PRAMENE. Ak trávite dovolenku v Turci či priamo v Turanoch, mestečku pod vrchmi Národného parku Malá Fatra, určite si urobte pekný výlet k atraktívnemu Šútovskému vodopádu. Z Turian je to len pár kilometrov autom do obce Šútovo. Odtiaľ vedie Šútovskou dolinou značkovaný turistický i náučný chodník. Približne po poldruha hodine pohodovej chôdze, v závere Šútovskej doliny prídete k vodopádu. Šútovský potok, ktorý tu padá z výšky 38 metrov, je podmanivým úkazom a nádherným prírodným divadlom.

FERRATA HORSKEJ ZÁCHRANNEJ SLUŽBY MARTINSKÉ HOLE. Divoká krása kaňonu Pivovarského potoka, ktorý sa do Martina rúti z Martinských holí, bola donedávna verejnosti takmer neznáma. Až po vytvorení zaisteného chodníka – Ferraty HZS si každý zdatnejší turista môže vychutnať divy prírody a dopriať si pritom aj dávku adrenalínu. Ferrata vedie z Martina – Strání až na Martinské hole.

MESTO KULTÚRY – MARTIN. V priebehu troch storočí dejinný vývoj urobil z Martina jedinečné centrum slovenského historické i kultúrneho diania. V Martine nájdeme hneď niekoľko múzeí ako napríklad Múzeum slovenskej dediny, Slovenské národné múzeum alebo múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Za zmienku stoja aj pravidelné kultúrne podujatia ako Festival neprofesionálneho divadla – Scénická žatva, festival Dotyky a spojenia alebo Turčianske slávnosti folklóru.

LIEČIVÁ SILA VODY – TURČIANSKE TEPLICE. Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku. Dnes sú Turčianske Teplice útulným mestom s modernými kúpeľmi a akvaparkom. Neváhajte a príďte k nám, do Turca! Viac informácií nájdete na www.turiec.com

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

REGIÓN HOREHRONIE

Zažite pravú letnú dovolenku na Horehroní! Objavte čarokrásnu prírodu Nízkych Tatier zo sedla e-biku či výkonnej terénnej elektokolobežky a zdolajte dokonca aj majestátnu Kráľovu hoľu.

Zažite pravú letnú dovolenku na Horehroní! 

Objavte čarokrásnu prírodu Nízkych Tatier zo sedla e-biku či výkonnej terénnej elektokolobežky a zdolajte dokonca aj majestátnu Kráľovu hoľu. Ozajstné dobrodružstvo s vetrom vo vlasoch zažijete na Horehronských cyklodrezinách, cyklorikši a tandeme, naopak kopec zábavy pri zjazdovom bicyklovaní v Bike Parku Mýto. Zdolajte druhú najvyššiu Vyhliadkovú vežu na Slovensku – Horné Lazy alebo samotný vrchol Ďumbiera či Chopka a rozjímajte nad prírodnými krásami z vtáčej perspektívy.

Všetkých vlakových nadšencov zaiste poteší nostalgická jazda Čiernohronskou železnicou do Lesníckeho skanzenu alebo Horehronským expresom cez Chmarošský a Telgártsky viadukt. Tradičnú pohostinnosť okúsite na Salaši Zbojská s možnosťou jazdy na Zbojníckej strele či relaxu v pravých Zbojníckych kúpeľoch.

Navštívte Mestskú vežu v Brezne s infocentrom, ponukou originálnej Breznianskej kávičky z lokálnej pražiarne a stálou expozíciou a zabavte sa v meste počas Breznianskeho kultúrneho leta i 12. augusta na Turistických dňoch Horehronia v obci Bystrá. V termíne 24. – 27. augusta opäť zažijete Majstrovstva sveta v letnom biatlone Brezno – Osrblie 2023, ktoré divákom prinesú bohatú dávku športu i zábavy v jednomPre ešte viac tipov klikajte na  www.horehronie.sk 

REGIÓN RAJECKÁ DOLINA

Čo v regióne spoznať?

  • Históriu malebnej dedinky Čičmany, Hrad Lietava či Slovenský vyrezávaný betlehem
  • Cyklovýlety Rajeckou dolinou na dvoch kolesách  @CykloRAJ – viac ako 150km značených cyklotrás, zaujímavé fotopointy, cyklistika pre všetkých
  • Objavte jedinečné miesta, panenskú krásu prírody, panoramatické výhľady množstvo obľúbených turistických chodníkov
  • Skvelý relax v liečebných termálnych kúpeľoch Spa Aphrodite

Viac informácií nájdete na www.rajeckadolina.sk. 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

REGIÓN ZÁHORIE

Navštívte v lete Záhorie. Tento región je skutočne výnimočný. Poskytuje množstvo historických pamiatok osadených v krásnom prírodnom prostredí.

Spomenúť môžeme napríklad Holíčsky zámok, Pálfiovský kaštieľ, Nyáryovský kaštieľ, či kaštieľ v Senici. Unikátny je aj Levanduland s poliami levandulí. Všetky tieto atrakcie môžete navštíviť na bicykli v rámci rozsiahlych cyklotrás. V regióne sa nachádzajú tak isto liečebné kúpele Smrdáky, Národná Bazilika Slovenska v mese Šaštín Stráže, či najstaršia sakrálna stavba v strednej Európe – kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch. Nájdete tu aj bývalý kráľovský žrebčín, kde je možnosť povoziť sa na koňoch.

Pre priaznivcov golfu sú k dispozícii špičkové ihriská Penati Golf Resort v Šajdíkových Humenciach a Grafobal Group Golf Resort v Skalici. Región je známy výberom kvalitných vín, preto si nenechajte ujsť návštevu miestnych pivničiek a vinárstiev. www.regionzahorie.sk.

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky 

REGIÓN SEVERNÝ SPIŠ – PIENINY

Patrí k regiónom, ktoré ponúkajú mimoriadne širokú škálu možností pre trávenie dovolenky, či organizované výlety. Ponúka zábavno – turistické atrakcie, športové vyžitie, relax, zdravotné benefity, ale aj históriu a religióznu turistiku.

V regióne nájdete viac než 222 km značených turistických chodníkov, ktoré vedú rázovitou krajinou s množstvom nádherných scenérií, úchvatných výhľadov a čarovných zákutí. Na neveľkom území sa tu nachádza vyše 80 minerálnych prameňov. Ide pri tom o pramene, ktoré nevyvierajú „len“ pramenitú vodu, ale vodu obsahujúcu množstvo minerálov, pôsobiacich priaznivo na rôzne neduhy ľudského organizmu. V tejto súvislosti nesmieme zabudnúť na známe Vyšné Ružbachy, či KÚPELE ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka.

V regióne severného Spiša – Pienin sa tak isto nachádza jedno z najznámejších pútnických miest na Slovensku – Litmanová – Hora Zvir. Miesto je zdrojom duchovných zážitkov pre množstvo kresťanov z celého Slovenska  aj zahraničia. www.visitspis.sk

Share