Uncategorized

Takto roztancujete sekt!

takto-roztancujete-sekt

…a chuťové poháriky všetkých svojich hostí. Vždy, keď príde čas otvoriť fľašu sektu, predveďte sa ako človek, ktorý tomuto nápoju vie vzdať patričný hold.

K základu patrí vedieť sekt správne naservírovať. Bez tejto zručnosti môžete podávať to najlepšie z najlepšieho, no nedovolíte nápoju naplno vyniknúť. To, ako sa sekt servíruje dnes má za sebou roky skúšania tej najlepšej kombinácie teploty, nalievania a podávania. My vám tento čas radi ušetríme na chvíle strávené so správne naliatymi bublinkami v správnom pohári. Na zdravie!

Miska, tulipán či flauta?

Keď sa v týchto názvoch strácate a máte pocit, že miešame hrušky s jablkami – vedzte, že takto v skratke sú to názvy pohárov, v ktorých sa kedy servíroval sekt. Z pohárov v tvare misky sa sekt pil pred tristo rokmi – je to zachytené na jednom z vyobrazení Márie Antoinety. Táto móda zažívala jeden zo svojich vrcholov aj v prvej polovici dvadsiateho storočia, avšak, prišlo sa na to, že miska nie je optimálnou plochou pre vychutnávanie sektu. Odpoveď na otázku, prečo je to tak si asi jednoducho domyslíte. Pohár na stopke v tvare misky ponúkal bublinkám príliš veľkú plochu na to, aby rýchlo unikli. A o čom je pitie sektu? V neposlednom rade práve o bublinkách!

Aby ich milovníci sektov udržali v pohári čo najdlhšie, presedlalo sa v druhej polovici 20. storočia na dlhé úzke poháre v tvare flauty. Okrem toho, že bublinky tak rýchlo z pohára neutiekli, bolo pitie sektu aj vizuálnym zážitkom. Sledovať bublinky, ako cestujú po stenách vysokého pohára potešilo oko nejedného estéta. Avšak, aj v tom je háčik. Príliš vysoký a úzky pohár nedovoľuje naplno si vychutnať arómu nápoja, ktorá tiež patrí k celkovému zážitku z pitia sektu. Aróma pritom tvorí až 2/3 z celkového zážitku, ktorý náš mozog vníma ako chuť.

Aktuálny trend, ktorý dovolí sektu plne vyniknúť

V ostatných desiatich rokoch všetci, ktorí vedia, ako si bublinky vychutnať a ako ich správne podávať siahajú po pohári na stopke v tvare tulipánu. Stopka pohára by nemala byť príliš dlhá – to, o čom hovoríme vedia oceniť hlavne majitelia umývačiek riadu. Však sa vám už stalo, že ste nejakú tú štíhlu elegantnú stopku v umývačke riadu zlomili? Keď sme už pri tom – umývačka nie je podľa odborníkov práve najšťastnejší spôsob umývania pohárov určených na sekt. Akýkoľvek saponát totiž zanecháva na povrchu skla jemný film, ktorý môže ovplyvniť chuť aj bublinky. Aj pri sušení pohárov na sekt voľte utierku, ktorá ľudovo povedané nepúšťa chĺpky. Tie by tiež mohli komplexný zážitok z naservírovaného nápoja pokaziť.

Do pohára v tvare tulipánu nalievajte sekt vždy tak, že ho držíte za stopku v 45 ° uhle. Aj počas vychutnávania si bubliniek držte pohár výlučne za stopku – prsty na tele pohára zohrievajú aj nápoj, a to je pri správne vychladenom sekte škoda. Pohár v tvare tulipánu vám dovolí nápoj jemne zatočiť, tak sa rozvinie jeho vôňa, ktorá v kombinácii s chuťou vyčaruje nezabudnuteľný zážitok. Aj kvôli nemu milovníka sektu nepresvedčíte, že je niečo lepšie, ako kvalitný, správne naservírovaný, dobre vychladený sekt v správnom pohári a v správnej spoločnosti.

Oceňované a dlhoročne obľúbené slovenské sekty z produkcie vinárstva Hubert J. E. nájdete na stránke www.najnápoje.sk. Vyberajte podľa príležitosti, svojej chuti a preferencie z bielych, ružových i červených sektov, sklamaní nebudú milovníci suchého, sladkého i polosuchého sektu, vyberú si tí, ktorí to radi bez zvyškového cukru a svojho favorita tam objavia aj tí, ktorí by si radi dali sekt s ľadom. Na svoje si skrátka prídu všetci, ktorí vedia oceniť nápoj tak komplexný a krásny, akým sekt bez váhania je.

www.hubertsekt.sk    

Share