LIFESTYLE

Horné Považie – región prírodných krás

horne-povazie-region-prirodnych-kras

Na Slovensku máme množstvo zaujímavých regiónov, ale nie je veľa takých, ktoré by ponúkali tak bohaté prírodné atrakcie, ako región Horné Považie. Návštevníci tu nájdu fantastické skalné útvary, jaskyne, legendárnu tiesňavu, vodopády, rozhľadne s nádhernými výhľadmi aj kúpele, či múzeá a kultúrne podujatia.

Jedinečné skalné útvary

Región Horné Považie je ako stvorený pre návštevníkov milujúcich pešiu turistiku a cykloturistiku. Na potulkách Vás budú sprevádzať rozprávkové kulisy skál, previsov, hrebeňov, nezvyklo tvarované pohoria, úzke chodníky a čarokrásna zeleň s rôznorodou flórou. Všetkým turistom odporúčame vystúpiť na vrch Veľký Manín. Ide o unikátnu oblasť, kde botanici napočítali viac ako 530 druhov väčšinou chránených rastlín. Výstup je možné spojiť s prechádzkou  známou Manínskou tiesňavou, ktorá je najužšou tiesňavou s vybudovanou cestou – v jednom úseku je šírka menej ako 4 metre. Na mieste sa môžete zdržať aj niekoľko dní. Milovníci kempovania tu nájdu kvalitne vybavený Camping Manínska tiesňava, v ktorom si môžu odpočinúť a prenocovať. Východná časť regiónu je známa hustým výskytom jaskýň. Najznámejšou je pružinská Dúpna jaskyňa s mohutnými kvapľovými stalagmitmi a sintrovými nátekmi rôznych podôb.  V regióne môžete navštíviť aj Partizánsku jaskyňu, Závadské jaskyne alebo Priepastnú a Otcovu jaskyňu.

Vodopády aj rozhľadne

Silnú pozíciu pri organizovaní tradičných výstupov majú kluby slovenských turistov v Považskej Teplej (Jilemnického jarná 25-ka), v Pružine (výstup na vrch Strážov), Plevník-Drienové (výstup na Manín), Horná Mariková (výstup na Cigánku – Klapy). a ďalšie. Počas turistických potuliek sa môžete zastaviť pri malebných strážovských vodopádoch. Potok tu prekonáva skalné stupne dvomi vodopádmi – Horným a Dolným. Región je známy vrchmi s nádhernými výhľadmi do dolín a panoramatickými scenériami. Prispieva k tomu aj celý rad rozhľadní. Nová je napríklad rozhľadňa Orgoňová Kýčera nad Hornou Marikovou, ďalšiu nájdete  na Stratenci pri Troch krížoch na slovensko-moravskom pomedzí. Obľúbeným cieľom turistov je tak isto hrad Bystrica, ktorý okrem pekného výhľadu ponúka kultúrno-historické podujatia počas celého roka.

Voda aj pokojný relax

Veľkou výhodou je množstvo kilometrov udržiavaných turistických chodníkov začínajúcich v  Papradnianskej, Marikovskej, Pružinskej doline, či v okolí kúpeľov Nimnica. Mnohé majú východisko priamo v okresnom meste Považská Bystrica a jeho prímestských častiach.  Marikovská dolina láka lyžiarskym strediskom SKI Ráztoka, rybníkom Modlatín, horským hotelom Eva Mária, kde nájdete tradičnú regionálnu kuchyňu i miesto pre super opekačku. K dispozícii sú grily a pripravené ohniská aj ubytovanie rôzneho typu. Región je prístupný aj pre rodiny s deťmi obťažnosťou a rozmanitosťou trás a tiež pestrou ponukou podujatí a zaujímavostí. Tradičný folklór, podujatia súvisiace s ročnými obdobiami na salaši, domáce jedlo, nekrytú jazdiareň a kryté ohnisko nájdete na Kolibe v Papradne.

Originálne múzeá

Pre  návštevníkov milujúcich poznávaciu turistiku sú v regióne Horné Považie naporúdzi dve originálne múzeá – súkromné múzeum archeológie, numizmatiky a ľudových remesiel Ladislava Janecha v Považskej Teplej a Múzeum v Hornom Moštenci. Prvé je dielom pána Janecha, ktorý zhromaždil celý rad cenných historických artefaktov a archeologických nálezov od dôb staroveku až po minulé storočie. Nájsť tu môžete minerály, mince, rôzne platidlá, výrobky starých remesiel, či rozličné nástroje s ktorými sa kedysi pracovalo i dorábalo na živobytie. Múzeum v Hornom Moštenci predstavuje drevenicu z roku 1932. Do múzea sa postupne podarilo zozbierať množstvo starých fotografií, listín a vyše 200 exponátov, ktoré návštevníkom približujú históriu, tradície a zvyky predkov tejto mestskej časti. Známa je aj pamätná izba Dominika Tatarku v Plevníku – Drienovom.

Unikátne kúpele a ubytovanie

Región má toho veľa pripraveného aj pre kúpeľných návštevníkov. Ponúknuť môže známe kúpele Nimnica s komplexnou kúpeľnou liečbou. Lieči sa tam celá škála rôznych ochorení. Obľúbené sú relaxačné pobyty s celkovou starostlivosťou o pohodlie klienta.

Hotel a reštaurácia  s wellness Gino Park Palace v Orlovom, na okraji Považskej Bystrice ponúka luxus v spojení s históriou. Získal ocenenie TOP ubytovacie zariadenie v Trenčianskom kraji a zlaté ocenenie „Historic hotels of Europe – Award 2022“ Obklopený je rozsiahlym udržiavaným parkom.

Región samozrejme ponúka aj bohaté kultúrne leto v meste Považská Bystrica s množstvom folklórnych podujatí na ktorých vás veľmi radi privítame. www.hornepovazie.sk

Realizované s finančnou podporou Minsterstva dopravy Slovenskej republiky.

Share