ZDRAVIE

Trápia vás bolestivé a stuhnuté kĺby?

trapia-vas-bolestive-a-stuhnute-klby

Boswellia serrata alebo kadidlovník pílovitý je živicový bylinný extrakt zo stromu Boswellia využívaný už celé stáročia v prírodnej medicíne. Účinné látky – boswellové kyseliny, majú silné protizápalové účinky, a tak môžu priniesť úľavu pri problémoch s kĺbmi spojenými s bolesťou či stuhnutosťou. Dokonca nadácia pre artritídu odporúča denne prijať 720 mg kyseliny boswellovej.

Boswellia serrata má pre svoje protizápalové účinky už niekoľko storočí právoplatné miesto v tradičnej indickej, africkej a čínskej medicíne na liečbu ochorení ako je artritída, pásový opar či kardiovaskulárne ochorenia. Dnes vedecký výskum začína čoraz intenzívnejšie odhaľovať potenciálne využitie živice a jej extraktov pri liečbe mnohých ochorení.

Živica Boswellie obsahuje množstvo aktívnych látok s prospešnými zdravotnými účinkami. Ak by sme zašli do odborných vysvetlení v rámci účinkov Bowellie, jej hlavnými účinnými látkami sú tzv. „monoterpény, diterpény, triterpény, tetracyklické triterpénové kyseliny a štyri hlavné kyseliny, na čele s kyselinou boswellovou.“

Čo hovoria štúdie a výskumy

Štúdie ukazujú, že boswellové kyseliny môžu znížiť zápal a vedia byť užitočné pri liečbe nasledujúcich stavov:

  • Osteoartróza
  • Reumatoidná artritída
  • Astma
  • Zápalové ochorenie čriev
  • Crohnova choroba
  • Rakovina
  • Nedostatočné mozgové funkcie, pamäť a depresie

Keďže boswellové kyseliny účinne bojujú proti zápalom môžu byť zároveň účinným liekom aj proti bolesti a dokonca vedia zabrániť poškodeniu chrupavky. Niektoré štúdie dokonca zistili, že môžu byť užitočné pri liečbe niektorých druhov rakoviny, ako je leukémia a rakovina prsníka.

Osteoartróza (OA)

Jedna z najčastejších kĺbových porúch, osteoartritída, vzniká pri opotrebovaní chrupavky, ktorá sa nachádza medzi kĺbmi. To spôsobuje zvýšenie trenia v kĺbe, ktoré vyvoláva opuch a stuhnutosť v danej oblasti. Mnohé štúdie o účinku Boswellie zistili, že je účinná pri liečbe bolestí a zápalov. Dokonca jedna štúdia z roku 2003 publikovaná v časopise „Phytomedicine“ zistila, že všetkých 30 ľudí s bolesťou kolena pri osteoartróze, ktorí dostali Boswelliu, potvrdilo zníženie bolestivosti kolena. Taktiež zaznamenali zvýšenie ohýbania kolena a pohyblivosti. Boswellia taktiež pomohla znížiť hladiny enzýmu, ktorý vyvoláva poškodenie chrupavky.

Reumatoidná artritída (RA)

Ako sme už spomenuli, Boswellia serrata je cennou liečivou rastlinou pre pohybový aparát. Jej protizápalové a upokojujúce účinky uľavujú boľavým kĺbom. Zmierňuje opuchy, rannú stuhnutosť a zlepšuje pohyblivosť. Obsiahnutá kyselina boswellová totiž pomáha redukovať mediátory zápalu (leukotrieny a ďalšie prozápalové cytokíny), a tým sa znižuje pocit bolesti či opuch kĺbov. Štúdie o užitočnosti Boswellie pri liečbe „RA“ ukázali zaujímavé výsledky. Staršia štúdia publikovaná v „Journal of Rheumatology“ zistila, že Boswellia pomáha znižovať opuch kĺbov – jeden z najznámejších prejavov reumatoidnej artritídy.

Nadácia pre artritídu odporúča suplementovať boswellové kyseliny prostredníctvom výživových doplnkov ako potenciálnu liečbu reumatoidnej artritídy ako aj osteoartrózy. Na trhu je dnes k dispozícii slušný výber doplnkov s názvom Boswellia serrata. Samozrejme, aj tu platí, že môžeme nájsť skutočne kvalitné výrobky, ale bohužiaľ, aj produkty, ktoré neobsahujú niektorú z účinných látok alebo jej neposkytujú dostatok. Látky, ktoré by rozhodne produkt tohto typu mal obsahovať, sú boswellové kyseliny. Čím vyšší obsah boswellových kyselín má produkt, tým bude účinnejší v boji proti zápalom a s ním spojenými ťažkosťami. Pre požadovaný účinok odporúčame siahnuť po výživovom doplnku s obsahom aspoň 80 % boswellových kyselín. Spoločnosť Kompava priniesla na trh produkt s obsahom až 85 % kyseliny boswellovej obohatený o BioPerine®, ktorý zvyšuje vstrebateľnosť, a tým aj účinnosť boswellových kyselín v organizme.

Astma

Astma je časom vnímaná ako závažný celosvetový zdravotný problém, ktorý sa vyznačuje hyperreaktivitou dýchacích ciest, zápalom dýchacích ciest, zvýšenou tvorbou hlienu, vylučovaním epiteliálnej steny dýchacích ciest a zvýšením hladín protilátok IgE (imunoglobulínov). V poslednej dobe sa ukázal potenciál kyseliny boswellovej pri liečbe a zmiernení príznakov astmy. Výskum ukazuje, že kyselina boswellová potláča zápal dýchacích ciest a znižuje produkciu cytokínov, markerov, ktoré vedú k zápalu. Kyselina boswellová by tak mala blokovať alergickú reakciu, ktorá spôsobuje predovšetkým astmatickú reakciu. Malá štúdia z roku 2015 zverejnená v Európskom prehľade lekárskych a farmakologických vied poukázala na to, že Boswellia môže znížiť potrebu inhalačnej terapie u ľudí s pretrvávajúcou astmou. Boswellia navyše pomáha zlepšiť symptómy spojené s astmou, ako je dýchavičnosť.

Zápalové stavy čriev

Výskum naznačuje, že kombinácia Boswellie a kurkumínu (kurkuma) môže pomôcť zmierniť bolesť pri niektorých ochoreniach čriev. Rovnako vie napomôcť celkovému zlepšeniu zdravia čriev.V jednej štúdii ľudia s divertikulitídou (ide o zápalové ochorenie, postihujúce spravidla ľavú, zostupnú časť hrubého čreva) užívali 500 miligramov (mg) kurkumínu a Boswellie dvakrát denne počas tridsiatich dní. Po 30 dňoch 21 z 27 ľudí uviedlo menšiu bolesť. Niektorí pocítili úľavu za 10 dní.V laboratórnej štúdii výskumníci ošetrili bunky hrubého čreva zmesou kurkumínu a Boswellie. Navrhli, že tieto dve bylinky môžu mať spoločne ochranný účinok na výstelku čreva.

Crohnova choroba

Ukázalo sa, že extrakt z Boswellie môže byť účinný pri liečbe Crohnovej choroby. Zápalové ochorenia čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) sú veľmi nepriaznivým zdravotným stavom, ktorý znižuje kvalitu ľudského života. Ukázalo sa, že podávanie kyseliny boswellovej, biologicky aktívnej zložky živice Boswellia serrata, mierne zlepšuje sledované parametre u pacientov so zápalovými chorobami čriev. Súčasný výskum je síce pomerne obmedzený, ale do budúcna to môže znamenať sľubnú podpornú liečbu u pacientov s chronickými črevnými zápalmi.

Rakovina

Veľmi zaujímavým zistením bolo, že sa Boswellia preukázala aj ako protirakovinová látka. Kyselina boswellová patrí medzi látky, ktoré môžu modulovať metyláciu určitých génov a tím potlačiť niektoré typy nádorového bujnenia. Pokiaľ dôjde k metylácii týchto génov, nemôžu plne rozvinúť svoju funkciu a môže sa rozvinúť nádorové bujnenie. Kyselina boswellová je schopná túto metyláciu potlačiť a tím podporuje správne fungovanie génov a buniek. Boswellové kyseliny pôsobia mnohými spôsobmi, ktoré môžu inhibovať rast rakoviny. Ukázalo sa, že boswellové kyseliny bránia niektorým enzýmom negatívne ovplyvňovať DNA. Štúdie tiež zistili, že Boswellia môže bojovať proti pokročilým bunkám rakoviny prsníka a môže obmedziť šírenie malígnej leukémie a buniek mozgového nádoru. Ďalšia štúdia ukázala, že boswellové kyseliny sú účinné pri potláčaní invázie rakovinových buniek pankreasu. Štúdie pokračujú a protirakovinová aktivita Boswellie je čoraz lepšie chápaná.

Mozgové funkcie, pamäť a depresie

Boswellia je v tradičnej medicíne niekoľko rokov používaná aj pri poruchách pamäti. Pozitívny vplyv boswellových kyselín na mozgové funkcie potvrdila aj moderná veda. Boswellia serrata chráni mozgové bunky svojim protizápalovým pôsobením pred následkami mozgovej mŕtvice, dokonca všeobecne zlepšuje kognitívne funkcie, pamäť a ďalšie mozgové funkcie. Zdá sa tiež, že zložka Boswellia známa ako Incensole (acetát) má antidepresívne účinky a môže priniesť úľavu pri depresiách.

Ak si v závere zhrnieme všetky dostupné informácie, hlavná látka obsiahnutá v živici stromu Boswellia, kyselina boswellová, vykazuje silné protizápalové účinky. Prispieva tak k optimálnemu zdraviu kĺbov, kostí a väzív, a má široké uplatnenie pri mnohých ďalších zdravotných problémoch, ktoré sme si spomenuli. Pokiaľ hľadáte prírodné protizápalové bylinky, extrakt z Boswellia serrata je tou správnou voľbou.

www.kompava.sk

Share