LIFESTYLE

Čo spája známu herečku, fotografku a maliarku?

co-spaja-znamu-herecku-fotografku-a-maliarku

Zdroj photo: JAMIS PHOTO

Žnú úspech vo svojich profesiách a popri tom sa vzdelávajú. Známa slovenská herečka a moderátorka Lucia Hurajová, ktorá miluje štúdium jazykov, fotografka Jana Mišíková, ktorá sa venuje okrem fotografovania aj marketingu a angličtina bola a je súčasťou jej každodenného pracovného života a slovenská výtvarníčka Noémi Kolčáková Szakállová známa po celom svete svojimi snovými, surrealistickými dielami plnými života, energie a farieb majú spoločnú záľubu. 

Lucia Hurajová 

Herečka, moderátorka a producentka

Lucia je členkou Túlavého divadla a príležitostne účinkuje aj na doskách iných divadiel. Je známou recitátorkou, dabingovou herečkou a televízni diváci ju mali možnosť vidieť vo viacerých filmoch a seriáloch. V súkromnom živote je mamou troch detí, má syna a dve dcérky – dvojičky.

Podľa vlastných slov vďaka pandémii prehodnotila aktivity, ktorým venuje svoju energiu a čas a keďže sa okrem herectva venuje aj producentskej profesii, hlasovému mentoringu, trénuje prezentačné zručnosti a „stage presence“, voľných chvíľ, ktoré môže venovať svojmu rozvoju, jej nezostáva veľa nazvyš. V spolupráci so Civittou a The Bridge už takmer 10 rokov spolupracuje na projektoch pre startupy a tiež na projekte anglického divadla Bridgin´Drama ako mentorka hercov. Teraz sa v rámci voľného času ocitla aj v opačnej pozícii, mentorujú ju oni – v angličtine.

„Potrebujem sa zdokonaliť, byť aj v angličtine úplne sama sebou, aby som mohla plnohodnotne pracovať, či už hrať, alebo moderovať v anglickom jazyku. Jazyky ma vždy bavili, študovala som v Paríži a plynule hovorím po francúzsky, tak verím, že čoskoro aj moja angličtina bude oxfordská,“ hovorí Lucia s úsmevom.

Keď nedávno dostala lukratívnu ponuku moderovať trojdňovú konferenciu pre jednu z našich najznámejších IT firiem, najskôr sa takej výzvy trochu zľakla, ale napokon sa rozhodla ponuku prijať a zvládla to bravúrne.

„Hoci som prežívala krušné chvíle, bola to veľmi zaujímavá profesionálna skúsenosť. Stojím o to si ju opäť zopakovať a už teraz sa teším na ďalšie ponuky.“

Na ďalšie moderátorské príležitosti v angličtine sa Lucia pripravuje s lektorkou v The Bridge. Preberajú všetky aspekty práce moderátora, od výslovnosti až po schopnosť improvizovať v anglickom jazyku. Pri hereckom či moderátorskom prejave je veľmi dôležité byť sama sebou a aj v angličtine hovoriť veci presne tak, ako ich človek myslí. A nemenej to platí aj v biznise. Lucia už teraz myslí na to, akú budú mať jej deti budúcnosť a cielene zameriava ich pozornosť týmto smerom.

„Neustále pripomínam aj našim deťom, že cudzí jazyk im bude otvárať možnosti, kam ísť študovať a kde pracovať. Záleží nám na tom, aby sme im tieto možnosti mohli dať.“

Jana Mišíková 

Fotografka a marketingová špecialistka

Jana sa okrem fotografovania venuje aj marketingu. Prvé fotografické skúsenosti získala, keď pomáhala svojej kamarátke a zároveň učiteľke fotenia v modelingovej agentúre a fotila aj v Rakúsku a Maďarsku, kde zúročila svoju investíciu do štúdia jazykov. Aktívne hovorí anglicky a nemecky, učila sa aj rusky, španielsky a taliansky. Jej veľkou vášňou je pohyb. Keď práve nestojí na hlave, tak sa venuje svojim dvom deťom – dcére Diane a synovi Daliborovi.

Jana sa v nemčine a angličtine zdokonaľuje dodnes. S angličtinou sa stretáva na dennej báze, či už v práci alebo v rámci vzdelávania, tento cudzí jazyk ju však na ceste profesionálnej kariéry sprevádza už dlho. Takmer päť rokov pracovala v kasíne v medzinárodnom tíme, kde boli pracovnými jazykmi práve angličtina a nemčina a neskôr využila možnosť ísť pracovať na výletnú loď do Karibiku, kde zistila, že po anglicky vôbec nerozumie tak, ako si myslela a hovoriť je ešte o čosi komplikovanejšie.

„Počas môjho trojmesačného pobytu som si uvedomila, že naučiť sa dobre po anglicky nie je také jednoduché, ako sa zdá. Iná je britská angličtina, iná americká a iná austrálska. A keď si k tomu pridáte rôzne akcenty a nárečia, nie je to úplne jednoduché,“ spomína Jana.

V španielčine sa zase zdokonalila na cestách po Mexiku. Chcela študovať španielčinu na niektorej z univerzít pre cudzincov, ale nepodarilo sa to kvôli štrajkom, ktoré boli v tom čase na školách, a tak namiesto štúdia precestovala veľkú časť krajiny.

„V Mexiku som sa bez problémov dohovorila, dokonca som rozumela filmom so španielskymi titulkami, ale potom neskôr na škole som si uvedomila, že takmer vôbec neovládam gramatiku. Začala som sa preto intenzívne učiť a pod vedením lektora sa mi otvorili širšie obzory, ako sa jazyk naučiť lepšie.“

Dnes spolupracuje s jazykovou školou, kde je znalosť angličtiny nevyhnutná. V The Bridge sa jej otvorili širšie obzory, zistila, ako jej dokáže správny lektor pomôcť napredovať. V dnešnom globalizovanom svete, kde lektori majú rovnaké štandardy po celom svete, je dôležité vybrať si kvalitnú školu.

Kvalitná škola s dobrými lektormi je základ k naučeniu sa jazyka. Napríklad mňa na nemčinu rodičia prihlásili ešte pred nástupom do školy a tá mi otvorila bránu k pozitívnemu vzťahu k učeniu sa jazykov a k práci, ktorá ma veľa naučila. Som im za to veľmi vďačná. Aj pri mojich deťoch je pre mňa cudzí jazyk prioritou. Obe dnes rozprávajú po anglicky na veľmi vysokej úrovni práve vďaka školám, ktoré navštevovali.“

Aktuálne pripravuje fotenie, kde plánuje odprezentovať Bratislavu ako mesto, v ktorom sa dá jazyk naučiť rovnako dobre ako v anglicky hovoriacich destináciách.

„Učenie tu je zaujímavé a cenovo oveľa dostupnejšie ako v Londýne, Oxforde, alebo Cambridgei. Je super prísť na mesiac do Bratislavy, dopoludnia sa učiť a popoludní sa túlať mestom, ísť na výlet do Viedne, Brna, alebo Budapešti. Proste mať všetko na dosah.“

Noémi Kolčáková Szakállová 

Výtvarníčka

Noémi je významnou výtvarníčkou súčasného umenia vystavujúcou v nejednej svetovej metropole. Vo svojej tvorbe sa venuje najmä ženám – zobrazuje divy, éterické bytosti, divožienky a ďalšie imaginárne bytosti. V súčasnosti sa venuje mnohým kreatívnym aktivitám a jej tvorba je veľmi rôznorodá. Fascinuje ju história, čas a priestor, takže témy čerpá veľmi často z historických kontextov, či už z hľadiska mytologických fikcií alebo udalostí konkrétne viazaných na skutočné osobnosti v našich dejinách.Je aktívnou tetkou 12-ročnej Elly a matkou dospelého syna Adama. Jej hobby je vzdelávanie, momentálne jazykové, konkrétne angličtina.

„Výtvarník potrebuje disponovať okrem svojho výtvarného jazyka práve týmto jazykom, keď- že popri vystavovaní diel v zahraničí sa inak ani nedohovorí. V roku 2015 som mala reálnu možnosť vystavovať na Ambasáde Slovenskej republiky vo Washingtone, D.C., a tak som sa obrátila na jazykovú školu The Bridge,“ vysvetľuje Noémi.

Hľadala preto lekcie, ktoré nebudú zamerané iba na všeobecnú angličtinu, ale sadnú jej na mieru. Ako hovorí, výučba šitá na mieru bola pre ňu výzvou a zábavou zároveň. Cez tieto princípy usmerneného typu vzdelávania v okruhu jej preferovaných tém získala väčšiu istotu prejavu v cudzom jazyku a jazykové vzdelávanie sa odvtedy stalo aj náplňou jej voľného času.

„Výstava vo Washingtone, D.C. bola kolektívnou výstavou šiestich slovenských výtvarníkov iniciovanou dvomi sochármi: Jankou Brisudovou a jej partnerom Stanislavom Kičom. Túto prezentáciu diel neskôr nasledovala ďalšia výstava v New Yorku v priestoroch Bohemian National Hall.“

Okrem týchto miest Noémi svoju tvorbu vystavovala aj v krajinách Európy, Monako a Francúzsko. Medzi jej najúspešnejšie diela patrí maľovaný portrét Grace Kelly z prvej výstavy v Monaku, ktorý sa stal v roku 2017 oficiálnym narodeninovým darom monackému kniežaťu, princovi Albertovi II.. V minulosti sa tiež zúčastnila na rôznych exhibíciách od New Yorku cez Washington, Pune, Monaco, Viedeň, Prahu, Budapešť, Bratislavu až po Peking.

„Mojím mottom je, že sa treba snažiť nielen pozerať, ale aj vidieť a vzťahuje sa to aj na schopnosť prejavu v inom jazyku. Myslím si, že ovládanie akéhokoľvek cudzieho jazyka je určitou formou slobody.“

Pre Noémi, Janu a Luciu je symbolickým mostom vo svete kreativity a biznisu práve rovnaká jazykovka. Všetky tri sa stretávajú v príjemnom prostredí medzinárodne akreditovaného jazykového centra The Bridge v Starom Meste, kde si zlepšujú svoje jazykové zručnosti. Najbližšie možno práve na letných kurzoch angličtiny.       

 www.thebridge.sk/kurzy/letne-kurzy

Share