LIFESTYLE

Voňavé lieky z prírody

vonave-lieky-z-prirody

BLAHODARNÝ ÚČINOK AROMATERAPIE JE ZNÁMY UŽ VEĽMI DLHO. ÉTERICKÉ OLEJE NA ČLOVEKA SILNE PÔSOBIA AKO FYZICKY, TAK PSYCHICKY. SPÔSOB ICH VYUŽITIA A VÝBER SPRÁVNEJ VÔNE ZÁVISÍ NA KONKRÉTNOM PROBLÉME. AROMATERAPIOU MOŽNO RIEŠIŤ MNOŽSTVO CHORÔB A NEPRÍJEMNÝCH STAVOV. AK SA DLHODOBO CÍTITE PREŤAŽENE A VYSTRESOVANE, NIE JE NA ČO ČAKAŤ. AJ TENTO STAV JE URČITOU DIAGNÓZOU.

Zožeňte si kvalitný prírodný éterický olejček a pridajte si pár kvapiek do kúpeľa či masážneho oleja. Nepokojnú myseľ utíši levanduľa, vanilka či ľahko citrusová vôňa. Ak trpíte bolesťami hlavy či vyložene migrénou, použite bazalku alebo zázvor. Často sa aromaterapia aplikuje inhaláciou. Tento spôsob je ideálny najmä pri liečbe dýchacích ciest a dutín. Silnými pomocníkmi sú v tomto prípade tymián, mäta, fenikel, eukalyptus či borovica. Uľahčia dýchanie, prečistia dýchacie cesty a napomôžu tak telu rýchlejšie poraziť infekciu. Dámy určite zaujme kozmetický tip na starostlivosť o pleť. Na tú priaznivo pôsobí citrónový či ružový olejček.

Pravidlá aromaterapie

V rámci aromaterapie majte na pamäti, že sú oleje koncentrované a používajú sa vždy len v niekoľkých kvapkách zamiešaných do vody či neutrálneho oleja. Aromaterapiou môžete od nepokoja, nachladnutia a ďalších neduhov pomôcť tiež deťom. Ak zle zaspávajú, skúste im večer prevoňať izbičku medovkou či jazmínom. Slabú detskú imunitu posilníte, keď aromatizuje priestor klinčekmi, tea tree či eukalyptom. Od kožných problémov zasa uľaví napríklad harmanček. Éterické olejčeky by nemali chýbať v prírodnej domácej lekárničke. 

Levanduľový éterický olej

Je číslo jedna pre použitie v domácej prírodnej lekárničke. Môže byť použitý v malom množstve neriedený priamo na rany alebo popáleniny. Pomáha hojiť popáleniny a predchádzať jazvám. Levanduľa môže byť použitá ako repelent pre odháňanie nepríjemného hmyzu, na prevoňanie bielizne. Ide o veľmi upokojujúci olej, ktorý pomáha navodiť spánok. Neutralizuje bodnutie hmyzom (od včiel, ôs a komárov), je tiež účinný pri žihľavke, proti lupinám (pridajte pár kvapiek k základnému šampónu). Keď sa pridá do základového oleja môže byť použitý na masáž na úľavu pri PMS (predmenštruačný syndróm) alebo len ako krásna upokojujúcu masáž. Má antiseptické, antibakteriálne, relaxačné, upokojujúce, omladzujúce, upokojujúce vlastnosti.

Mätový éterický olej

Je dobrý pre upokojenie svrbiacej kože (stačí pridať jednu kvapku do kúpeľa). Pomáha upokojiť podráždený žalúdok – skúste zriediť v oleji a potom masírovať postihnutú oblasť v smere hodinových ručičiek. Mäta má blahodarný účinok na žalúdok, pečeň a črevá. Je cenená pri kolike, hnačke, poruchách trávenia, vracania a žalúdočných bolestí. Liečba masážou tiež môže prispieť k zlepšeniu trávenia a zníženia nadúvania. Mätový olej môžete tiež kvapnúť do kúpeľa nôh (nie viac ako 3 kvapky) pre ochladenie a ako dezodorant nôh. Mätový olej pridaný do krému môže znížiť podráždenie spôsobené spálením na slnku a upokojiť začervenanie zapálenéj kože rovnako ako znížiť svrbenie.

Je tiež užitočný pre odpudenie hávede – napr. myší, potkanov, mravcov a švábov, najmä v kombinácii s eukalyptovým esenciálnym olejom. V aromalampe môže pôsobiť ako mentálny stimulant, osviežiť myseľ a zvýšiť koncentráciu. Tiež môže zmierniť bolesti hlavy, upokojiť hnev a hystériu.

Share