LIFESTYLE

Pre chvíle pohody

pre-chvile-pohody

SAUNOVANIE PRISPIEVA K ODBÚRAVANIU NAPÄTIA A STRESU, K OTUŽOVANIU ORGANIZMU A K PREVENCII PRED CIVILIZAČNÝMI CHOROBAMI. AJ Z TÝCHTO DÔVODOV JE CELOSVETOVÝM TRENDOM POUŽÍVANIE SAUNY AKO BEŽNEJ SÚČASTI DOMÁCNOSTI.

Sauna je kľúčom nielen k dobrej nálade, ale aj ku zdraviu. Saunovanie optimalizuje prísun výživných látok do ľudskej pokožky. Prekrvenie pokožky zabraňuje jej vysúšaniu, reguluje jej obsah tuku na povrchu a podporuje prirodzenú elasticitu. Striedaním tepla a chladu sa v organizme stimuluje vegetatívny nervový systém. Ochladzovaním studenou vodou sa v tele automaticky zúžia krvné cievy. Vďaka tomu sa prekrvujú nielen ony, ale aj svalovina. 

Sauna v domácnosti

Inštalácia sauny je reálna nielen v dome, ale aj v byte. Do priestoru 2 x 2 metre sa pohodlne zmestia aj dve úrovne lavíc so šírkou okolo 60 cm. Na ochladzovanie tela po saunovaní sa obvykle používa sprchový kút. Suchá, takzvaná fínska sauna, má drevený interiér a je založená na princípe potenia sa pri vysokej teplote a nízkej vlhkosti vzduchu. Odporúčaná teplota vzduchu je okolo 100 °C a vlhkosť vzduchu maximálne 2 %. Teplo zabezpečuje špeciálna saunová pec, ktorej výber je vhodné konzultovať s odborníkmi, nakoľko súčasný trh disponuje širokou škálou sortimentu. Bytovým saunám, s výkonom od 3,6 W do 4,5 kW, postačuje pripojenie na bežné elektrické napätie 220 V. Intenzita osvetlenia saunovej miestnosti by nemala presiahnuť 40 luxov, aby nepôsobila rušivo. Ideálny je výber a inštalácia bieleho tlmeného svetla. Okrem očisty kože, uvoľnenia dýchacích ciest a regenerácie svalov, medzi pozitívne účinky saunovania patrí aj dokonalá psychická úľava. 

Parný box

Sprchovacia kabína s parným agregátom je hitom dnešných kúpeľní. Parná sauna blahodarne pôsobí na pokožku, zbavuje telo toxických látok a posilňuje imunitný systém. Efekt takzvaného tureckého kúpeľa je v striedaní tepla a v následnom rýchlom ochladení tela studenou vodou. Kabíny s parným agregátom sa obvykle nadstavujú na teplotu okolo 45 – 55 °C. Okrem vyvíjača pary a parného generátora, je obvyklým príslušenstvom boxu digitálne ovládanie a aróma-čerpadlo, ktoré je spoľahlivým dávkovačom vonných esencií. Bylinné extrakty v ovzduší výrazne zvyšujú účinky relaxácie. Para v parných boxoch spôsobuje vysokú vlhkosť, čo zohľadňujú aj ich konštrukcie. Povrchy vnútorných stien sú obvykle vybavené keramickými obkladmi, akrylátovými doskami alebo inými, teplu odolnými, plastmi. Vnútro je vybavené účelne, väčšinou s viacerými poličkami. Ovládanie funkcií cez ovládací panel sú užívateľsky jednoduché a prehľadné. Moderný displej ponúka aktuálne prevádzkové údaje. Od teploty, cez vlhkosť, až po čas. K dispozícii sú aj nadštandardné doplnky. Box často disponuje sklopným sedadlom, ktoré poskytuje komfort pri parnom saunovaní aj na malom priestore. Pre výnimočný efekt zavŕšenia saunového kúpeľa sú boxy opatrené modernými sprchovými systémami, ktoré zaručujú veľkolepé finále potného programu pod prúdom studenej vody. Sprchové hlavice v parných boxoch sú často z radu najmodernejších svojho druhu. Obvykle sú ladných tvarov, z kvalitných materiálov.

Share