Uncategorized

Hustá hriva na dosah

husta-hriva-na-dosah

Všetci prirodzene túžime po hustých, zdravých vlasoch. Ako to však dosiahnuť, keď k nám príroda v tejto oblasti nebola práve štedrá?

Väčšina z nás zažije počas života nepríjemné vypadávanie vlasov — či už vďaka stúpajúcemu veku, alebo z rôznych iných príčin. Práve vekom podmienené rednutie vlasov je najčastejšie, pričom postihuje nielen mužov, ale aj ženy. Jeho forma a miera sú zvyčajne stanovené dedičnými faktormi.

Vlasy nám však môžu nepríemne padať aj vďaka stresu, hormonálnym zmenám (tehotenstvu, období po pôrode či menopauze), prípadne kvôli rôznym ochoreniam či užívaním určitých liekov. Dramatická a náhla býva strata vlasov po liečbe ožarovaním, a niekedy aj po veľmi traumatickej udalosti. V niektorých z týchto situácií je možné padanie vlasov zmierniť či dokonca úplne zvrátiť. Zásadne však platí — čím skôr začneme vypadávanie riešiť, tým väčšia šanca na úspech.

Vlasy nám v skutočnosti prirodzene padajú každý deň — 50 až 100 vlasov stratíme v priebehu 24 hodín bez toho, aby sme si to vôbec všimli. Problém nastáva až vtedy, ak je tento počet výrazne vyšší a všimneme si to na hrebeni či v sprche. Keď je rednutie viditeľné voľným okom na hlave, je už progres padania vlasov skutočne významný. Sú nejaké preventívne kroky, ktorými môžeme nepríjemnej strate našej koruny krásy zabrániť? 

S dedičnosťou sa, žiaľ, toho ešte veľa robiť nedá. Ak si však všimnete nebývalú stratu vlasov, ktorej príčinu nepoznáte (viditeľnejšie “kúty”, širšia cestička, plešina či jej zjavné rozšírenie), vyhľadajte lekára, aby ste sa čo najskôr dopátrali príčiny. Niekedy je v pozadí problému infekcia pokožky hlavy spôsobená parazitmi, ktorá sa dá poľahky riešiť, ale môže ísť aj o cukrovku psoriázu či problémy so štítnou žľazou. 

Dajte si záležať na jemnom zaobchádzaní s vlasmi pri ich úprave; a to pri umývaní aj česaní. Používajte kefu s prírodnými štetinami alebo špeciálne hrebene na rozmotávanie vlasov. Zahoďte príliš pevné gumičky, ktorými ste sťahovali vlasy do tuhého “chvosta” a tým extrémne zaťažovali korienky. 

Masáž pokožky hlavy je extrémne prospešná. Vedecká štúdia na plechavejúcich japonských mužoch vraj preukázala, že len 4 minúty dennej jemnej masáže hlavy mali za následok intenzívnejší rast vlasov! 

Používajte špecializované vlasové prípravky proti vypadávaniu vlasov a produkty, ktoré opticky vlasy “zahustia”. Skvelý a účinný prípravok zacielený práve na redukciu padavosti vlasov nájdete napríklad tu: …. 

Vyhnite sa agresívnym prípravkom ako sú farby na vlasy s vysokým obsahom amoniaku, prípravky na trvalú či silné zosvetľovače. Rovnako stopnite alebo aspoň zredukujte používanie horúcich stylingových inštrumentov. 

Ak fajčíte, prestaňte. Vedci preukázali jasnú spojitosť medzi fajčením a plešatosťou u mužov.  

Významným faktorom ovplyvňujúcim hustotu vašich vlasov je aj výživa. Vlasy potrebujú pre svoj optimálny rast vitamíny a minerály, ktoré hojne nájdete v potravinách ako sú vajíčka, bobuľové ovocie, špenát, mastné ryby, sladké zemiaky, avokádo, orechy či semiačka. Ak si trúfnete aj na trochu “exotiky”, skúste zaradiť do jedálnička čerstvé ustrice alebo tropické ovocie menom guáva.

Celková úprava životného štýlu vám tiež určite neuškodí. V roku 2017 vedci totiž prišli na to, že okrem fajčenia vlasy padajú aj tým, ktorí sú priveľa v strese, pijú alkohol a príliš intenzívne cvičia! Takže spomalenie, uvoľnenie a pohoda vám napomôžu aj k hustejšej a krajšej hrive. Vhodným prípravkom na je napríklad BC BIO SOS

Share