KRÁSA

AKO GARÁŽOVAŤ PLEŤ V ZIME?

ako-garazovat-plet-pocas-zimy

Čo môžeme urobiť pre svoju pokožku, keď v jesenných a zimných mesiacoch teploty klesnú?

Poznáte to: na jeseň je vaša tvár šťavnatá a spokojná, zvýšená vlhkosť ovzdušia a príjemné teploty jej prospievajú ako nič iné. Zrazu je však na teplomeri menej ako desať a vy sa nestíhate diviť: pokožka na tvári sa vám vysušuje, pery a okolie nosa praská, dokonca vám naskočia dávno zabudnuté vyrážky. Dráždenie vysokými límcami, čiapkou (a v poslednom období aj rúškami) plus náhle zmeny teplôt pri prechodoch z tepla do zimy dávajú pokožke riadne zabrať…  

Ako sa vyhnúť vplyvu zimy na pokožku?

V skutočnosti je pomoc celkom jednoduchá a dostupná.

  • Udržujte vlhkosť! Hlavným problémom pre pleť — podobne ako pre vaše bytové rastliny — je nedostatok vlhkosti. Dbajte preto na zvýšený prísun tekutín (ideálna je čistá voda, prípadne bylinkové čaje), aj keď cítite menej smädu ako v lete. Ak zabúdate na pravidelné pitie vody, jednoducho si môžete na pohár vody spomenúť pripomienkou v mobile, ktorá vám cinkne napríklad každé dve hodiny. 
  • Na vlhkosť vonku síce dosah nemáme, ale doma či v kancelárii ľahko pomôžete svojej tvári a rukám používaním praktického zvlhčovača ovdzušia. Ak ho práve so sebou nemáte, jednoducho zaimprovizujete pomocou prehodenia mokrého uteráka cez teplý radiátor. Nezabudnite však pravidelne vetrať, aby ste zamedzili vzniku plesní. 

Pričastým umývaním, najmä prípravkami na báze vody sa naša koža vysušuje. Využite radšej kokosový olej a vatové tamóny

  • Naša koža sa, žiaľ, vysušuje aj keď máme ten najlepší úmysel: pričastým umývaním, najmä prípravkami na báze vody. Preto je užitočné počas chladných mesiacov skrátiť čas strávený v kúpeli a prejsť na olejové čistiace produkty. Mnoho spokojných používateľov prisahá napríklad na čistý kokosový olej, ktorý z tváre snímete pomocou vlhkého vatového tampónu spolu so všetkými nečistotami. 
  • Vyberajte si, čoho sa dotýkate! Vaša pokožka sa vám poďakuje aj za takú zdanlivú drobnosť, ako je starostlivý výber toho, s čím prichádza do styku. Zainvestujte do kvalitných vatových tampónov, zahoďte drsné “pílingové” žinky a špongie. Čiapku, rúško i rukavice voľte z čo najjemnejších prírodných textílií; obliečka vankúša z čistého hladkého hodvábu nielen že pleť nepodráždi, ale zároveň vraj obmedzuje vznik nových vrások, ktoré si v noci “vyrábame” pritláčaním a trením tváre o hrubú látku vankúša. 
  • Vedeli ste, že na kvalitu pleti vplýva aj to, čo jeme? V zime koži ulahodíte vďaka obsahu karoténu napríklad mrkvou či tekvicou, mastnejšími rybami s omega-3 mastnými kyselinami, orechmi a strukovinami.   

V zime koži ulahodíte vďaka obsahu karoténu napríklad mrkvou či tekvicou, mastnejšími rybami s omega-3 mastnými kyselinami, orechmi a strukovinami.   

  • A teraz to najdôležitejšie: správna výživa zvonka. Aj v zime myslite na kvalitný krém s obsahom SPF — slnko vie poškodiť pleť aj v decembri! Nie každý olej je na citlivú pokožku tváre vhodný, takže aj keď môžete dopriať svojim rukám zábal z olivového oleja čo nájdete v špajzi, tvári radšej doprajte cielenú pomoc v podobe skvelého šípkového oleja, napríklad od Saloos naturcosmetic. Tento pleťový zázrak je od nepamäti používaný ako prevencia vrások, regenerácia pleti, jej dokonalé zvlhčenie a rozžiarenie. Napomáha pleťovej elasticite, redukuje zápaly a takisto napomáha predchádzaniu poškodenia zo slnka. Bolo takisto preukázané, že pomáha vyhladiť a “znenápadniť” jazvy. Takže v zime si ho doprajte pokojne každý deň.
  • Ak máte sklony k problémovej pleti, môžete vyskúšať santalové drevo pleťový olej, tiež do Saloos naturcosmetic, ktorý obsahuje okrem šípkového oleja aj olej borákový; hotový zázrak pre aknóznu a ekzémovú pokožku. Spolu s kvapkami esenciálneho santalového oleja tvoria dokonalú maškrtu pre vašu tvár. zelenyobchodik.sk
Share