ZDRAVIE

VYZBROJTE SA POSILNENOU IMUNITOU

ako-podporit-imunitu

IMUNITNÝ SYSTÉM OHROZUJÚ MNOHÉ FAKTORY, MEDZI KTORÉ PATRÍ AJ PRÍLIŠNÉ VYČERPANIE, PSYCHICKÉ NAPÄTIE A STRES. ĽUDIA S OSLABENOU IMUNITOU SÚ UNAVENÍ A NÁCHYLNEJŠÍ NA RÔZNE CHOROBY VÍRUSOVÉHO A BAKTERIÁLNEHO PÔVODU – NACHLADNUTIE, CHRÍPKA, OCHORENIA DÝCHACÍCH CIEST A ZÁPALY RÔZNYCH DRUHOV. 

Imunita na rôzny spôsob

Imunita človeka sa vyvíja po celý život. V každej jeho časti sú potrebné iné opatrenia ako imunitný systém čo najviac podporiť. Hlavným znakom imunitného systému je to, že sa môže adaptovať a že za normálnych podmienok nezasahuje proti vlastným zdravým tkanivám. Schopnosť odolávať najmä škodlivým vonkajším činiteľom sa vyjadruje mierou imunity, ktorú človek môže zdediť – vtedy je reč o prirodzenej, vrodenej imunite.

Jedinec s dobrou imunitou by nemal prekonať viac ako tri banálne infekcie do roka.  

No imunitu možno aj získať – vtedy hovoríme o získanej imunite. O porušenej imunite sa väčšinou uvažuje vtedy, ak sa bežné infekcie, najčastejšie dýchacích ciest, pri primeranej liečbe nedarí zvládnuť tak, ako vo väčšine prípadov rovnakého ochorenia. Ak majú infekcie zdĺhavý priebeh, bez inej zjavnej príčiny, alebo sú veľmi časté, alebo ak majú ťažký priebeh. Jedinec s dobrou imunitou by nemal prekonať viac ako tri banálne infekcie do roka.  Na podporu imunity je vhodné prijímať dostatočné množstvo vitamínov.

 Na podporu imunity je vhodné prijímať dostatočné množstvo vitamínov. Zdrojom by malo byť primárne ovocie a zelenina. Ak z nejakého dôvodu nemôžte telu zabezpečiť pravidelný prísun vitamínov, zvoľte si formu tabliet. Hlavné je, aby mal váš organizmus tieto látky v čase, kedy ich najviac potrebuje. Kvalitný výber vitamínov nájdete napríklad v Zelenom obchodíku.

O prospešných účinkoch vína na imunitný systém sa toho popísalo už veľa. O posilnenie obranyschopnosti ľudského tela sa starajú polyfenoly s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, konkrétne resveratrol. Obzvlášť účinné je červené víno. Vyskúšať môžte napríklad BIO, VEGAN St. Laurent – Svätovavrinecké červené víno.

pár, muž a žena

Zdravé aj uvoľňujúce

Pre posilnenie a udržanie funkčného imunitného systému je vhodné dodržiavať správu životosprávu, obmedziť stresové situácie, nevyhýbať sa športu a primeranej fyzickej aktivite. Šport pôsobí blahodarne na ľudský organizmus – na telo aj myseľ.

Bezchybné fungovanie imunitného systému narúša aj zvýšený stress. Je preto namieste, aby ste si počas dlhých jesenných a zimných večerov dopriali kvalitný odpočinok a relax. Podpriť ho môžete prostriedkom, ktorý je známy svojími ukľudňujúcimi účinkami, Konopným čajom. Nezabudnite, že po zaliatí horúcou vodou by ste ho mali lúhovať spolu s kockou masla. Upokojujúce látky sa totiž viažu na tuk. Obohatiť ho môžete medom aj smotanou.

Ďalším zo spôsobov prevencie pred prechladnutím a nákazami je aj otužovanie. K prospešným prostriedkom otužovania organizmu patrí častý pohyb v prírode za každého počasia, ranné sprchovanie najprv vlažnou, potom studenou vodou, pobyt v saune, dodržiavanie pitného režimu a konzumácia zdraviu prospešných jedál, s dôrazom na ovocie a zeleninu, časté vetranie priestorov v domácnosti a na pracovisku a mnoho iných.

Share