ZDRAVIE

7 zaujímavostí o tekvicových jadierkach

7-zaujimavosti-o-tekvicovych-jadierkach

Tekvicové semienka obsahujú toľko živín, vitamínov a minerálov, že ich môžeme pokojne považovať sa superpotravinu. Navyše dobre chutia. Pri večernom vysedávaní pri televízore alebo za počítačom ich môžete pokojne zameniť s čipsami a urobíte kus dobrej práce pre svoje zdravie. Navyše vám podľa najnovších výskumov prinesú dobrú náladu.

Až by sme začali vymenovávať všetky látky, ktoré tekvicové semienka obsahujú, zabralo by nám to pomerne veľa priestoru a článok by sa stal nečitateľným. Zameriame sa preto skôr na zdravotné neduhy, ktoré tekvicové semienka dávajú do poriadku.

Zlepšujú náladu. Tekvicové semienka pôsobia na hladinu serotonínu v krvi, ktorý sa stará o našu náladu. Zásluhu na tom má aminokyselina triptofan, ktorej je v jadierkach požehnane. Servírovanie semienok vašej návšteve u vás doma prinesie zúčastneným príjemný zážitok vďaka, ktorému sa k vám vaši hostia radi vrátia.

Zlepšujú kvalitu spermií. Ak sa snažíte o potomstvo a stále to nevychádza možno je problém v kvalite spermií. Podľa štúdií je totiž jednou z príčin neplodnosti u mužov nedostatok zinku. Tekvicové jadierka sú nielen jeho vynikajúcim zdrojom, ale zdá sa, že chránia aj kvalitu spermií pred autoimunitnými chorobami, ako to naznačuje štúdia na zvieratách. 

TEKVICOVÉ JADIERKA MAJÚ PROTINÁDOROVÉ ÚČINKY

Známa je aj skutočnosť, že vďaka fytosterolom, je udržiavaná veľkosť prostaty v norme. Ďalšie nezastupiteľné látky cucurbitacíny zabraňujú premene testosterónu na silnejší dyhydrotestosterón. Práve tento silnejší hormón podporuje bunky prostaty, ktoré tým rastú a dochádza teda k jej zväčšeniu.

Protinádové účinky. Vitamíny, ktoré tekvicové jadierka obsahujú, najmä vitamíny skupiny B – B17, majú protinádorové účinky, ale slúžia aj ako prevencia proti chrípke. Tí, čo zaradia do svojho jedálnička tekvicové semienka, môžu zabrániť určitým typom rakoviny – prsníka, pľúc, prostaty, hrubého čreva či konečníka. Podľa dlhodobej štúdie konzumácia semienok znižuje riziko rakoviny prsníka najmä u žien v menopauze. Prínos však znamenajú aj pre mužov.

Odporúčanie redakcie: Vynikajúcim tipom na nákup tekvicových jadierok je Farma tekvička. Ide o rodinnú farmičku, ktorá nielen vyrába rôzne produkty z tekvíc, ale tekvice aj pestuje. Z toho dôvodu je tu plne kontrolovaná kvalita, či už tekvicových olejov alebo jadierok. Všetky produkty sú prírodne vypestované, bez akýchkoľvek chemických postrekov. Top produktom, ktorý je zároveň aj zdrojom najbohatšieho množstva výživných látok sú tekvicové jadierka Naturál, nepražené a bez soli. Sú len dehydratoané, pričom si zachovávajú všetky dôležité minerály a vitamíny.

Zabraňujú srdcovým ochoreniam. Tekvicové semienka sú ideálnou potravinou pri prevencii srdcových ochorení. Aj keď majú relatívne vysoký obsah tuku sú pre náš organizmus veľmi prínosné. 

Udržujú hladinu cholesterolu v norme a upravujú krvný tlak. Nenasýtené mastné kyseliny a horčík majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak. Jadierka chránia pred artériosklerózou a môžu tiež zabrániť srdcovému infarktu a mozgovej príhode.

OBSAHUJÚ KARTENOIDY, KTORÉ POMÁHAJÚ CHRÁNIŤ BUNKY POKOŽKY PRED POŠKODENÍM UV ŽIANIA

Omladzujú pokožku. Tekvice sú nabité živinami, ktoré sú skvelé pre pokožku. Obsahujú vysoké hodnoty karotenoidov, ako je betakarotén, ktorý sa v tele premení na vitamín A. Jeden pohár (245 gramov) varenej tekvice obsahuje až 245% odporučenej dennej dávky vitamínu A. Po požití sa karotenoidy transportujú do rôznych orgánov vrátane pokožky. Tu pomáhajú chrániť bunky pokožky pred poškodením UV žiarením. Betakarotén pôsobí totiž ako prirodzený opaľovací krém.

Treba ešte spomenúť, že semienka znižujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú spánok, posilňujú imunitu, zlepšujú zrak, podporujú trávenie, prácu obličiek, kvalitu spánku aj funkciu močových ciest.

Odporúčaná denná dávka
Odporúčaná denná dávka je 25 až 50 gramov alebo za hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Ideálne je jesť surové a nesolené semienka a nie pražené a solené.

Pokiaľ nemáte chuť na tekvicové semienka, vyskúšajte tekvicový olej. Ak je kvalitný, zachováva si zdraviu prospešné látky. Využiť ho môžete v studenej kuchyni, na dochutenie omáčok, šalátov, dressingov či nátierok.

www.farma-tekvicka.sk

Share