ZDRAVIE

MENU NA POSILNENIE IMUNITY

menu-na-posilnenie-imunity

O IMUNITU SA MUSÍME STARAŤ PO CELÝ ROK. NAJŤAŽŠIE JE TO TERAZ V PRECHODNOM OBDOBÍ, KEĎ CHÝBA ČERSTVÁ ZELENINA A OVOCIE Z NAŠEJ ZÁHRADKY. IMUNITA SA DÁ POSILNIŤ AJ KOMBINÁCIOU LÁTOK, KTORÉ BOJUJÚ PROTI PÔVODCOM POTENCIONÁLNYCH PROBLÉMOV, DODÁVAŤ TREBA TELU POTRAVINY, OBSAHUJÚCE VITAMÍN C, ZINOK A SELÉN. DOBRE FUNGUJÚCA IMUNITA NÁS LEPŠIE OCHRÁNI AJ PRED COVID 19. V BOJI S VÍRUSOM VAM BUDE POMÁHAŤ AJ VITAMÍN D.

Zdravá črevná flóra

Lymfatické tkanivo žalúdočno-črevného traktu patrí k sekundárnym orgánom imunitného systému. Po prijatí potravy prichádza denne do kontaktu s mnohými pôvodcami ochorení a cudzími substanciami a stará sa o rýchle odstránenie týchto látok cez organizmus. Kvôli tomu je hrubé črevo prirodzeným spôsobom osídlené rôznymi neškodnými baktériami (napr. kyslo-mliečnými), ktoré zabraňujú rozmnoženiu a rozšíreniu choroboplodných zárodkov. Ak je črevná flóra porušená, napr. po užívaní antibiotík, vyskytnú sa poruchy prijímania potravinových zložiek a hnačkové ochorenia.

Obilie, strukoviny, ovocie, zelenina udžiavajú zdravú črevnú flóru

Aby sme mali čo najviac kyslomliečných baktérii, mali by sme viac konzumovať obilie, strukoviny, ovocie a zeleninu, ktoré udržiavajú zdravú črevnú flóru. Jogurty, rôzne mliečne výrobky ako cmar a kyslé mlieko, kyslá kapusta a kyslomliečne nakladané druhy zeleniny podporujú normálny rast kyslomliečnych baktérií. Pre istotu si doprajme raz za dva týždne aj trojdňovú stravu a imunita bude ako zo železa.

Raňajky – na každý deň iné

• Krajíček chleba, tri lyžice tvarohu, kiwi.

• Polovica červeného grepu, krajíček celozrnného chleba, tri lyžice čerstvého tvarohového syra, 100 g hrozna, 200 ml mlieka.

• Orieškové nesladené müsli, jogurt.

1. deň

Obed: Zeleninová misa s jačmeňom

Na panvicu dáme lyžicu oleja a nakrájanú cibuľu, ktorú trošku opražíme, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a pór a pár lístkov šalvie. Dobre premiešame, zalejeme 300 ml horúceho zeleninového vývaru, privedieme do varu a hneď pridáme 

60 g jačmeňa. Dusíme prikryté pri nízkej teplote do mäkka. Pred podávaním dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Energetická hodnota 1 porcie: 1300 kJ

Večera: Vajíčko s bylinkami

Na väčší tanier nakrájame čínsku kapustu, kolieska zelenej papriky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme na kolieska nakrájanú paradajku a dve vajíčka uvarené na polomäkko. Takto naskladaný tanier posypeme bylinkami a klíčkami. Podávame s krajcom celozrnného chleba s tenkou vrstvou natierkového masla.

Energetická hodnota 1 porcie: 1400 kJ

2. deň

Obed: Hovädzí steak 

s ružičkovým kelom

V šupke uvaríme 150 g zemiakov a 250 g ružičiek kelu uvaríme v pare alebo v malom množstve zeleninového vývaru. V hrnci zahrejeme 2 lyžičky oleja a vmiešame lyžičku rasce a pol lyžičky ostrej horčice. Pridáme kel a jemne premiešame. Dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a držíme v teple. Medzitým si na lyžici oleja opečieme 100 g ochutených morčacích pŕs. Podávame s ružičkami kelu a ošúpanými zemiakmi.

Energetická hodnota 1 porcie: 1600 kJ 

Večera: Kapusta s ananásom

Zmiešame 150 g kyslej kapusty so 150 g čerstvého ananásu nakrájaného na kocky. V pohári zmiešame 2 lyžičky olivového oleja, dve lyžice pomarančovej alebo grepovej šťavy, štipku drvenej rasce a mletého korenia a nálevom polejem ananásovo-kapustový šalát. Podávame so zapečeným toustom z celozrného chleba posypaného nastrúhaným ementálom. Pred podávaním jemne posypeme červenou paprikou alebo karí korením.

Energetická hodnota 

1 porcie: 1500 kJ

brokolicová polievka

3. deň

Obed: Brokolicová polievka so šunkou

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na dvoch lyžičkách oleja, pridáme trochu drvenej rasce, 100 g očistených a na kocky nakrájaných surových zemiakov, 200 g brokolice a dusíme pár minút. Potom prilejeme 300 ml zeleninového vývaru a varíme prikryté na miernom ohni asi 10 minút a rozmixujeme. Pri servírovaní pridáme do polievky na tanier kúsky opečenej šunky.

Energetická hodnota 1 porcie: 1500 kJ

Večera: Šalát so syrom

200 g reďkoviek nastrúhame a premiešame so 100 g posekanej valeriánky poľnej. Nálev urobíme z lyžičky medu, dvoch lyžičiek teplej vody, dvoch lyžičiek olivového oleja a lyžičky vínného octu. Premiešame a nalejeme na šalát. Rozmiešame 75 g kozieho syra s troškou mletého korenia a  lyžicou nakrájanej pažítky a formujeme guľky, ktoré položíme na šalát. Podávame s celozrnným chlebom s tenkou vrstvou natierkového masla, posypaného klíčkami. 

Energetická hodnota 1 porcie: 1500 kJ

Share