LIFESTYLE

Roky príprav a poctivej práce. Ako sa z hrozna stane brandy?

roky-priprav-a-poctivej-prace-ako-sa-z-hrozna-stane-brandy

Začína vo viniciach a končí v pohároch. Za príbehom brandy sa skrývajú dlhé roky práce, umenie tradičného remesla, a najmä zodpovednosť majstrov. Koľkými rukami vlastne prejde hrozno, kým sa z neho stane lahodné brandy? 

Brandy patrí k rozšíreným typom alkoholu v mnohých krajinách sveta. Svoje miesto si našlo aj v našich končinách, kde už má dlhoročnú tradíciu. Kým sa však objavia fľaše na pultoch obchodov, musí tento voňavý nápoj prejsť dlhú cestu. 

Príbeh s množstvom hlavných hrdinov

Jej začiatok objavíme na úpätí svahov, kde skúsení pestovatelia vypestujú strapce hrozna. Na scénu potom prichádzajú oberači, od ktorých hrozno putuje do rúk technológa. Ten je zodpovedný za správne spracovanie hrozna. Zabudnúť nesmieme ani na enológa, teda človeka s mnohými technickými a praktickými skúsenosťami v spracovaní hrozna a v ošetrovaní vína.

„Prvým krokom po zbere hrozna je príprava kvalitného vína. Pre nás sú najvhodnejšie menej aromatické odrody, ako napríklad Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Chardonnay,“ približuje Ing. Peter. Ďuriš – Master Blender Karpatského brandy. 

Ľudia zodpovední za celú cestu – od hrozna až po brandy 

  • Pestovatelia  a spracovatelia hrozna a vína                                  
  • Technológ
  • Enológ                                                      
  • Destilatér
  • Master Blender        
  • Pracovníci pivnice a fľašovne
  • Kontrola kvality 

Po spracovaní hrozna do podoby vína sa cesta k vzniku brandy stále nenachádza ani v polovici. Na rad prichádza veľmi dôležitá destilácia. Tá prebieha v dvoch fázach a jej výsledkom je bezfarebný, číry vínny destilát, ktorý má vysoký obsah alkoholu. V tomto bode je kľúčovou osobou majster destilatér, ktorý precízne dohliada na celý proces. 

„Spracovaný vínny destilát putuje do 300-litrových dubových sudov, kde sa pomalým zrením mení na brandy. Následne, podľa konkrétneho produktu, čakáme určený počet rokov na to, kým pristúpime k záverečnej fáze výroby,“opisuje Peter Ďuriš.

Záverečnú pečať dodá Master Blender

Ďalším, veľmi podstatným článkom v celom reťazci, je takzvaný Master Blender. Spoločne s ďalšími pracovníkmi pivnice sa stará o to, aby výsledná chuť bola presne taká, akú priaznivci brandy obľubujú a očakávajú. V prípade Karpatského brandy je týmto odborníkom Peter Ďuriš. „Príbeh brandy je fascinujúci. Z mladého a nevyzretého vína sa vďaka poctivej práci postupne stane kvalitné a elegantné brandy, ktoré má svoj charakter,“ prezradil skúsený Master Blender. „Svoju znamenitú arómu a jantárovú farbu získava brandy z triesloviny a lignínu, ktoré sa rozpúšťajú v alkohole.“Dubové drevo odovzdáva destilátu svoju vôňu i plnosť. Od dĺžky zrenia v dubových sudoch, no i na kvalite samotných sudov, závisí chuť, vôňa, farba a celkový charakter výsledného brandy. 

Karpatské brandy má na Slovensku už viac ako 50-ročnú tradíciu. Dnes sa vyrába viac druhov produktov, ukrývajúce destilát zrejúci  v dubových sudoch.

V úplnom závere nášho príbehu sa dozretý destilát z viacerých sudov v danom ročníku scelí a prejde finálnymi krokmi výrobného procesu, do ktorého množstvo pracovitých ľudí vložilo svoje znalosti, skúsenosti, srdce a majstrovstvo. Nafľašované a zabalené brandy potom putuje k svojim zákazníkom, obľubujúcim jeho charakteristickú chuť, ktorej sa držíme, vďaka zachovaniu pôvodných postupov výroby, už celé polstoročie. 

Viac informácií a inšpirácií o slovenskom brandy nájdete na www.karpatskebrandy.sk

Share