KRÁSA

STARÁTE SA O SVOJU PLEŤ SPRÁVNE?

starate-sa-o-svoju-plet-spravne

ZO STAROSTLIVOSTI O PLEŤ SA STALA DOSLOVA VEDA. O TOM BY URČITE VEDELI HOVORIŤ RÔZNE KOZMETICKÉ, ČI FARMACEUTICKÉ FIRMY, KTORÉ INVESTUJÚ DO JEJ VÝSKUMU KOPEC ČASU A PEŇAZÍ. VÝSLEDKOM SÚ NOVÉ AJ PRÍPRAVKY A TECHNIKY, AKO SA O ŇU STARAŤ. KAŽDÝ TYP PLETI SI VYŽADUJE INÝ PRÍSTUP. VIETE, AKÝ TYP PLETI MÁTE A VIETE AKO JEJ DAŤ TO NAJLEPŠIE?

Mastná pleť

Vyžaduje najmä čistenie a to ráno aj večer. Pri večernom čistení odstránime z pleti krém, mejkap, mastnotu aj pot. Vodou by sme žiadaný efekt nedosiahli. V pleťovom mlieku sa nachádzajú aj látky, ktoré mastnotu rozpúšťajú, preto po nanesení a jemnom vmasírovaní, necháme mlieko chvíľu pôsobiť a opláchneme vodou. Potom pleťovou vodou obnovíme ochrannú vrstvu pokožky a odstránime aj čiastočky chlóru z umývania vodou.

Raňajšie čistenie pleti je aj z dôvodu, že toxíny sa z tela vylučujú počas noci a ráno ich treba odstrániť. Ak cítime potrebu umyť si pleť mydlom, pri mastnej a pórovitej pleti ho môžeme použiť, ale nesmie sa to stať pravidlom z jednoduchého dôvodu – aby sa zachovala ochranná vrstva pokožky.  Mydlo používame iba jemné neutrálne. Ak si pleť čistíme ráno aj večer, stačí nočný krém naniesť si na pleť len na 20 minút a potom ho šetrne odstrániť.  

Na mastnú pokožku sú vhodné ľahké zvlhčovacie gély bez obsahu oleja – vyrobené špeciálne pre mastnú pleť.

Mastnú pokožku spôsobuje nadbytočná produkcia mazu a v rámci starostlivosti jej doprajme viac vlhkosti, ako tuku. Na tento účel sú vhodné aj ľahké zvlhčovacie gély bez obsahu oleja – vyrobené špeciálne pre mastnú pleť. Raz do mesiaca sa odporúča pravidelná kúra na vyrovnanie mazovej sekrécie. 

Vhodným prípravkom pre mastný typ pleti je napríklad Moringa olej. Tento vzácny olej je bohatý na vitamíny C,E,A,D, B komplex a minerály. Obsahuje 1700 antioxidantov a má silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Ide o najúčinnejší olej na pigmentové škvrny a škvrny po akné.

Zrelá pleť

Potrebuje emulzie z vody a oleja, aby sa nenarušilo jej prirodzené prostredie. Aj čistiace krémy by mali obsahovať rastlinné oleje, napr. jojobový, sójový alebo olej zo sladkých mandlí. Ak nemáte príliš suchú pleť, doprajte jej raz za dva týždne jemný peeling. Na koži totiž ostávajú  jej odumreté čiastočky a  koža pôsobí matne a má nádych žltej alebo sivej farby.

Na zrelú pleť sa hodia aj krémy obsahujúce AHA a BHA kyseliny, po ktorých sa zrohovatená vrstva pokožky stáva tenšou a jemnejšou a urýchľuje sa proces obnovy buniek. Pokožka pôsobí hladšie a zdravšie. Ľahšie sa zvlhčuje, ale škodí jej prudké slnko, ktoré môže spôsobiť poruchu pigmentu. 

Peelingom sa zbavíme nečistôt a prekrvíme pleť bez toho, aby sme ju podráždili. Peeling je zložený z drobných syntetických guľôčok alebo prírodných granúl z rozomletých marhuľových kôstok, otrúb alebo morského piesku.  

Na zrelú pleť by sme odporúčili napríklad olej Elixír anti age. Je vhodný na zrelú pleť a pozostáva z kombinácie 3 vzácnych a luxusných olejov so silným protivráskovým účinkom: marakuja, perilla a opuncia figová.

Citlivá a suchá pokožka

Vyžaduje čistiace prípravky bez alkoholu, aby sa nimi ešte viac nevysušovala a nedehydrovala. Vynikajúce účinky majú aj pleťové spraye. Bránia začervenaniu, zápalom a svrbivým pocitom, ktoré sa často vyskytujú pri oboch typoch pokožky. Krémy na tieto druhy pleti by mali byť najmä v počas teplejších me mesiacoch zvlhčovacie, napríklad Hyalux – kyselina hyalurónová. Hyalux Kyselina hyalurónová je základnou zložkou pokožky a je zodpovedná predovšetkým za jej hydratáciu a pružnosť. 

Vhodné sú prípravky s extraktami kamilky, chmeľu a medovky.

Vhodné sú taktiež prípravky s extraktami kamilky, chmeľu a medovky. Zvlhčovače, akými sú napr. ceramídy, zabudujú do pokožky „zásobníky“ vody, ale veľmi suchá pokožka sama nie je schopná takéto zásobárne vytvárať, preto sa odporúča používať zvlhčujúce krémy. Aj ďalšie substancie ako lipidy, cholesterol či mastné kyseliny zabraňujú strate vlhkosti a pokožku udržujú pružnú. Pokožku upokojujú, zjemňujú a vyhladzujú. Masky, ktoré obsahujú výťažky bylín, mentol a gáfor osviežia, pleť príjemne schladia a potlačia opuchy. 

Nočné krémy

Nanášame ich na vyčistenú pleť, aby dostatočne podporili regeneráciu pokožky. Počas noci totiž prebieha delenie buniek osemkrát rýchlejšie než cez deň. Na ranných ľahkých opuchoch je poznať, či transport „nečistôt“ z tela funguje, akoby mal. Regeneráciu pleti podporujú nočné krémy s obsahom účinných látok ako je Ginko, Pro-Vitamín a aminokyseliny z pšeničných obilnín.

Vitamíny

Ak máte veľmi ochabnutú pleť, doprajte si vitamín C, ktorý pleť oživí. Vitamín A zas bunky obnovuje a je vhodný pri predčasnom starnutí pleti.

Na vyrážky náplaste

Vyrážok a vriedkov sa najskôr zbavíte, ak na ne nalepíte náplasť. V prvej fáze sa spoja polyméry napustené v náplasti s vyrážkou. Po jej odstránení, sa vyčistí. O niečo zdĺhavejší je spôsob ošetrenia olejom z čajovníka, ktorý dezinfikuje a potláča drobné červené vyrážky. Efekt sa dostaví po 2-3 dňoch. Skúsiť môžte aj osvedčený pitralon.

Kúpeľ

Pre mnohé z nás je kúpeľ rituálom – doprajeme si olejíčky, vône, sviečky, relaxačnú hudbu. Je romantické pridávať si do kúpeľa lupienky kvetov alebo živé aromatické bylinky, prípadne výluh z nich. Môže sa pridávať morská soľ, raz za čas aj vrecúško kuchynskej soli. Najnovší hit je čokoláda. Tiež mlieko, lebo obsahuje mliečny cukor, ktorý výborne viaže vlhkosť a množstvo vitamínov, minerálov, tukov a bielkovín. Kúpeľ sa dá vylepšiť aj šampanským. Treba vyskúšať. V každom prípade pary z kúpeľa  otvárajú póry a čistia pleť. S ničím nezameniteľné sú relaxačné, upokojujúce a regeneračné účinky na pokožku celého tela. Po kúpeli je ideálne dať si na tvár pleťovú masku alebo teplé bylinkové obklady.

Share