KRÁSA, LIFESTYLE

SVRBENIE KOŽE MÔŽE BYŤ SIGNÁL, ŽE SA TVORIA STRIE

svrbenie-koze-moze-byt-signal-ze-sa-tvoria-strie

STRIE POPRI CELULITÍDE PREDSTAVUJÚ ČASTÝ KOZMETICKÝ PROBLÉM A ZNEPOKOJUJÚ NAJMÄ ŽENY. ZO ZAČIATKU SÚ TO DROBNÉ JASNOČERVENÉ JAZVIČKY NA POVRCHU POKOŽKY. ZBAVIŤ SA ICH ÚPLNE NIE JE MOŽNÉ, ALE DAJÚ SA ČIASTOČNE ELIMINOVAŤ.

Ľudská koža sa skladá z niekoľko vrstiev, je elastická, prirodzene rastie a zvyšovaním objemu sa naťahuje. S vekom však pružnosť kože klesá. Strie vznikajú popraskaním elastických vlákien pod povrchom kože vplyvom extrémneho natiahnutia kože, teda v čase, keď priberáme, a to hlavne na bokoch, bruchu, zadku, stehnách a prsiach a v tehotenstve. Často sa tvoria aj  športovcom pri vysokom a rýchlom náraste svalovej hmoty v danom mieste a deťom pri rýchlom vývine a vzraste na prsiach, zadku, bokoch a rukách. Čím je organizmus starší, tím sa strie viac tvoria.

Dá sa im predchádzať?

Strie sa najviac tvoria v tehotenstve, zvlášť v treťom trimestri, kedy sa koža nárastom bruška rozpína, elastické vlákna praskajú a vznikajú trhlinky. Vplyvom hormónov sa zväčšujú i prsia a tie sú tiež ohrozené striami. Koža začne svrbieť, teda ohlasuje, že niečo sa s ňou deje. Preto treba hneď pri zistení tehotenstva používať špeciálne prípravky na pokožku, ktoré ju zvlhčujú a podporujú pružnosť. Kožu treba premazávať pravidelne niekoľkokrát denne, najmä na spodnej časti brucha, a nezabúdať ani na ostatné problémové partie. Týka sa to aj obdobia po pôrode, kedy sa prsia zväčšujú nalievaním mlieka. Čiastočne sa dá tvorbe strií zamedziť aj nosením správnej podprsenky, ktorá má byť vždy dobrou oporou ťažkých pŕs.

Najlepšia je prevencia

Zbaviť sa celkom strií sa nám nepodarí, lebo koža je trvalo poškodená, ale dá sa predísť ich tvorbe. Hlavnou úlohou pri prevencii je dostatočný prísun tekutín, vyhýbanie sa priberaniu zdravou životosprávou, masírovaním, aby sa koža prekrvila a krémovaním ohrozených častí tela. Ak sa rozhodnete posilňovať, tak len pomaly, pozvoľna. Prospešné sú i vitamíny B, C a E prijímané do tela buď formou potravy, alebo aplikovaním takto obohateného krému priamo na strie. Ďalším pomocníkom pri ich maskovaní je opálenie, ktoré robí strie viac či menej viditeľnými.

Na „premazanie“ pokožky používame, ako muži tak aj ženy, špeciálne krémy, oleje, balzamy či telové mlieka, ktoré zamedzujú tvorbe strií a zvyšujú elasticitu kože (napr. Bonella) a dajú sa kúpiť v lekárňach a internetových obchodoch. Takto je možné zmierniť viditeľnosť strií, zosvetľujú ich. O účinnosti sa dá uvažovať zhruba po dvoch mesiacoch aplikácie.

Ak už vznikli…

Zmierniť viditeľnosť strií sa dá niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich sú masáže morskou hubou, čo môžete robiť doma, alebo ísť k odborníkom na špeciálnu masáž či lymfodrenáž na zmiernenie celulitídy a prejavov strií. 

Najúčinnejšou metódou je mikrodermabrázia, je to kozmetický zákrok na vyhladenie kože, čím sa riešia nielen strie, ale aj iné kozmetické chyby. Použitím oxidu hlinitého sa povrch kože jemne zbrúsi. Je to síce drahšia, no účinná a rýchla záležitosť. Vrámci prípravkov je veľmi účinný napríklad Scars & Stripes, ktorý pôsobí ako prevencia a zároveň redukuje jazvy a strie. Produkt obsahuje štyri rôzne aktívne zložky – každá z nich zmierňuje začervenanie a upravuje porušenú štruktúru kože, čo spôsobilo viditeľnosť jaziev a strií. Krém na strie takisto obsahuje tri rôzne formy vitamínu A, ktoré pleť omladzujú a zjemňujú prostredníctvom silného účinku, ktorý odďaľuje biologický proces starnutia pokožky a tak zlepšuje jej elasticitu. Dobrou správou je, že vďaka vysokému obsahu esterov vitamínu A má krém vynikajúce regeneračné účinky, a preto ho môžete používať aj ako nočný krém proti vráskam.

Na záver treba dodať, že strie nie sú žiadny zdravotný problém, ale nie sú ani príťažlivé.

Share