KRÁSA

ZA TAJOMSTVAMI KRÁSY ŽIEN

za-tajomstvami-krasy-zien

SVET ZDRAVIA, KRÁSY A ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU ZAMESTNÁVA ODBORNÍKOV A VEDCOV NA CELOM SVETE. ROBIA SA ROZSIAHLE A FINANČNE NÁROČNÉ VÝSKUMY, ŠTÚDIE, TESTY NA NOVÉ LIEKY, KRÉMY, ŠAMPÓNY, BALZAMY, OLEJE… A KAŽDÝ NOVÝ PRÍPRAVOK SĽUBUJE PRIAM ZÁZRAKY. ALE NEMUSÍ ÍSŤ VŽDY O PREVRATNÉ „VYNÁLEZY“ LEBO ICH ZÁRODOK, A TO SA TÝKA ZVLÁŠŤ PRÍPRAVKOV NA KRÁSU, UŽ BOL KEDYSI OBJAVENÝ A ČASOM SA LEN ZDOKONAĽOVAL.

Kleopatrin recept

Kleopatra – posledný egyptský faraón v dynastii Ptolemaiovcov – bola obdivovanou krásnou ženou, mala veľkú moc, ale bola i ženou, ktorá napísala prvú knihu o ženskej kráse a kozmetike. Vždy chodila krásne oblečená a bohato zdobená: na hlave mala zlatý diadém znázorňujúci zlaté perá, slnko a pár rohov. Nosila nádherné šperky. Úzkostlivo dbala na čistotu, používala parfumy z cédra, škoricovníka, myrhy a mala dokonalý mejkap z prírodných farieb. Kozmetické prípravky ukladala do ozdobných keramických nádob. Používala dokonale vyleštené kovové zrkadlo, lebo sklenené ešte nepoznali. Ruky si zdobila jemnými vzormi maľovanými henou. Nosila dlhé nariasené ľanové šaty ozdobené výšivkami a korálikmi a na nohách ľahké kožené sandále s kovovými ozdobami. 

Kleopatra mala krásnu pleť a hebkú pokožku vďaka tomu, že si denne dopriala kúpeľ a natierala sa krémami a voňavými olejčekmi. Do kúpeľa si pridala mlieko a jogurt, ktorý obsahuje mliečne kyseliny a enzýmy, a tie pokožku upokojujú a vyživujú. Mliečne kyseliny navyše kožu chránia pred vysušovaním. Inšpiratívny je v tomto smere prípravok Paradoxe regeneračný telový olej s Procyanidinom s vysoko účinnými prvkami pôsobiacími na kvalitu pokožky.

Veľmi dbala aj o svoje vlasy. Boli krásne, bohaté a lesklé a považovala ich za svoju pýchu. Dávala si na ne medovo-citrónové zábaly. Med totiž obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov a citrónová kôra vlasy vyživuje a spevňuje.

krasa

Kozmetický výkrik Lady Gaga

Speváčka Lady Gaga patrí medzi najkontroverznejšie ženské celebrity. Jej kostýmy doslova vyrážajú dych, rovnako i mejkap a účesy. Jej extravagantnosť nemá hranice – vystupovala v oblečení z mäsa, zeleniny, nechala si prirobiť tretie ucho, nalepiť fúzy. Uvidíme, s akou šialenou kreáciou pôjde na budúci rok do vesmíru, čo je tiež jeden z jej extrémnych nápadov. Najnovšie sa rozhodla zbaviť sa začínajúcich vrások tak, že si tvár naťahuje lepiacou páskou. Tento každodenný rituál vyzerá takto: ráno si umyje tvár, na hlavu nasadí ochrannú čiapku a tvaruje si tvár. Niekedy si oči zúži do šikma, inokedy zväčší a napne páskou kožu tak, aby sa vyhladili vrásky. Pásku zafixuje na ochrannú čiapku a nasadí si parochňu. Čo to po čase urobí s jej pleťou, si hlavu neláme. Isto znovu príde na nejaký prevratný spôsob.

Sklenaříková vsadila na istotu

Slovenská topmodelka, ktorú pozná celý svet vďaka 126-centimetrovým nohám vie, že základom peknej pleti je dobrá kozmetika, preto sa rozhodla vytvoriť si vlastnú značku – šitú na mieru. Nestačí však len správny krém. Ráno sa osprchuje, tvár si umýva dosť teplou vodou a vzápätí ju vydrhne studenou. Na pleť a pokožku používa balzamy a krémy s obsahom vitamínu A – ktorý podľa nej zlepšuje proces obnovovania pokožky. U nás ho môžete nájsť v tomto regeneračnom dennom kréme od Beauté Pacifique. Krásne plné pery si zvýrazňuje leskom na pery, ktorý má vždy pri sebe. Vyhýba sa opaľovaniu a soláriám a od apríla do októbra denne používa ochranné opaľovacie krémy, najlepšie aj kozmetiku s ochranným filtrom! Podľa nej podstata zdravia i krásy spočíva v strave. Na raňajky vypije liter čaju a počas dňa prijme ďalšie dva litre tekutín. Uprednostňuje stredomorskú stravu, najmä zdravú, sedliacku, akú uznávajú na Kréte, lebo tam vraj žije percentuálne najviac 100-ročných Európanov. 

Samozrejme, nefajčí a nepije alkohol, okrem vína! Za jej sexi postavu vďačí takmer každodennému cvičeniu, nie však drilovaniu. Každý deň si zacvičí tajči, pilates alebo jogu, dvíha činky a zameriava sa hlavne na brucho, zadok, chrbát a nohy. Podľa nej netreba nasilu bojovať proti veku a podrobovať sa plastickým operáciám, ktoré ho len zvýraznia.

Vondráčkovej disciplína

Starať sa o seba je to, čo navonok táto česká popová diva aj prezentuje. Bezchybná postava, príjemná tvár a večný optimizmus. Je voči sebe prísna, hoci nedrží žiadne diéty, ale nepije tvrdý alkohol a odmieta cukor. Do dňa ju naštartujú ovocné raňajky, dobrá nálada a každodenný pohyb. Športuje, pláva, hrá tenis, lyžuje a používa super kozmetiku. A to, čo vidno na tvári, vychádza z vnútra, čiže šťastie a život bez stresu. Na krásu podľa nej recept asi neexistuje, dostávame ju do vienka od rodičov. A štíhla línia je otázka disciplíny. Striktne dodržiava aj ďalšie kroky – neprejedá sa a čo najviac času trávi na čerstvom vzduchu. Na udržanie si krásy používa aj ďalšie možnosti – okrem kvalitných kozmetických prípravkov aj masáže a plastické operácie, pokiaľ je to nevyhnutné, alebo ak si treba zvýšiť sebavedomie a radosť. Pre pokožku podliehajúcu tvorbe vrások sú vhodné regeneračné mlieka a séra, napr. Regeneračné pleťové sérum s vitamínom C. A vraj veľmi ozdravné je tak isto mať mladšieho chlapa.

Potraviny na krásu

Červená paprika – obsahuje viac než 100 percent dennej dávky vitamínu C, vysoké množstvo vlákniny a vitamínu B6. Je bohatá na karotenoidy, ktoré zabraňujú tvorbe vrások a akné. Skvele prekrvuje pokožku, čím pleť získa mladistvejší vzhľad.

Kvalitná horká čokoláda – je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť nerovnosti kože a chránia ju pred poškodením od slnečného žiarenia. Okrem toho kakao uvoľňuje tepny, čím sa zvyšuje krvný obeh a to vedie k zdravšej pokožke.

Losos – je skvelý proti stresu, úzkosti a depresii. Mäso poskytuje vitamín D zdravý pre srdce, kosti, čreva a mozog. Obsahuje tiež omega – 3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom, vráskam a akné a zvnútra hydratujú pokožku.

Kokosový olej – obsahuje antivírusové činidlo, ktoré odpudzuje vírusy, infekcie, zápaly a akné. Má silné antibakteriálne účinky. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a dá sa používať vnútorne alebo si ho aplikovať na pokožku.

Zelený čaj – je bohatý na antioxidanty, aminokyseliny a L-theanin, ktorý pomáha uvoľniť telo a znižuje napätie. 

Tekvicové, konopné, slnečnicové a ľanové semienka – sú bohaté na selén, vitamín E, horčík a bielkoviny. Zabraňujú vzniku vrások, znižujú stres a udržujú pokožku vláčnou.

Zeler – obsahuje vitamín K, ktorý udržuje správny krvný obeh a znižuje krvný tlak. Je bohatý na vodu a zabraňuje dehydratácii pokožky.

Mrkva – je dobrá nielen na oči ale i na pleť. Obsahuje aj vitamíny, ktoré zabraňujú nadprodukcii buniek, aby nedochádzalo k upchávaniu pórov. 

Mlieko – má protizápalové účinky, a preto sa používalo aj v medicíne na liečbu popálenín. Výdatné je však najmä obsahom vitamínov z rady A, D a E, ktoré sa označujú ako vitamíny mladosti a sviežeho vzhľadu. Mlieko pôsobí aj ako prírodný exfoliant, ktorý zbaví pleť odumretých buniek a jemne ju vypne.

Share