K slnku, horúčavám a letným mesiacom neodmysliteľne patria aj osviežujúce nápoje. Užívať si vychladený drink počas vylihovania na pláži, ale aj v horúcich uliciach miest, je základom správneho relaxu. Vyskúšajte výnimočne chutné koktaily z celého sveta, ktoré si môžete pripraviť aj v pohodlí domova.
Carpathian Fog Cutter
Tiki kultúra sa zrodila v 30-tych rokoch, inšpirovaná ostrovmi Polynézie, Havaja a Oceánie. Jedným z klasických cocktailov tiki éry, ktorej príbeh sa začal písať práve v Kalifornii, je aj Fog Cutter. Ako v každom správnom tiki drinku, je v ňom skombinovaná svieža chuť ovocia so silou viacerých druhov spiritov, ktoré týmto exotickým drinkom dávajú ich nenapodobiteľný charakter. Po správnosti by sa mal piť zo špeciálneho rovnomenného keramického pohára s tiki motívmi.
My sa z Kalifornie presunieme k nám, do strednej Európy, a k bielemu rumu a ginu pridáme Karpatské brandy Original, ktoré dodá drinku zemitosť, na ktorú sme v našich zemepisných šírkach zvyknutí. Originalitu dosiahneme pridaním mandľového sirupu a sherry.
Ingrediencie:
40 ml Karpatského brandy Original
25 ml bieleho rumu
20 ml ginu
40 ml čerstvej pomarančovej šťavy
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
15 ml mandľového sirupu
15 ml oloroso sherry
Príprava: pretrepeme s ľadom v kokteilovom šejkri
Pohár: long glass
Ozdoba: čerstvá limeta
Madeira’s Sangria
Tento drink je vskutku jednoduchý, na jeho prípravu vám stačia len tri ingrediencie, ale aj napriek tomu je veľmi chutný. Chuť sangrie na báze madeiry a červených pomarančov vás okamžite prenesie k moru do južnej Európy!
Sangria je osviežujúci ľahký punč typický pre krajiny Pyrenejského polostrova. Obyčajne sa skladá z vína, menšieho množstva spiritu a ovocia. V tomto prípade sme použili fortifikované víno madeira z ostrova Madeira, ktorý patrí Portugalsku. Po portskom ide o druhé najslávnejšie víno pochádzajúce z tejto krajiny. Pridaním brandy a šťavy z červených pomarančov dosiahneme vyvážený drink ideálny na letné večery.
Ingrediencie:
3 cl Karpatského brandy Original
5 cl madeiry
8 cl šťavy z červených pomarančov
Príprava: Zmiešame priamo v pohári s ľadom
Ozdoba: tymian, citrónová kôra, maliny, ružový grapefruit
Pohár: goblet
Toasted Rye Carpathian
Do tretice sa presunieme do trochu chladnejších morí – do Škandinávie. Škandinávia je z veľkej časti obklopená morom a preto sú ryby, morské plody a riasy prirodzenou súčasťou stravy Severanov. Ražný chlieb, plný živín a nízkym obsahom lepku je tiež jednou z najtypickejších zložiek tunajšieho jedálnička. Opražený ražný chlieb dodá drinku veľmi príjemnú chuť pripomínajúcu útulnú atmosféru domova. Sladkosť zabezpečí na severe často využívaný javorový sirup a riasy v kombinácii s citrónovými bitters dodajú kokteilu príjemnú sviežosť.
Ingrediencie:
60 ml Karpatského brandy Original infúzovaného opraženým ražným chlebom
10 ml javorového sirupu
2 streky barrel aged bitters
2 streky citrónových bitters
Príprava: vymiešame v miešacom pohári s ľadom
Ozdoba: opražený ražný chlieb s riasovým šalátom
Pohár: whisky pohár
KBOriginal ROOIBOS ORANGE
Na záver sme si nechali domácu kvalitu. KBOriginal Rooibos orange je drink nenáročný na prípravu, o to viac však prekvapí svojou výnimočnou arómou a chuťou. Pri jeho zrode stoja barmani zo Slovenska, ktorí spojili karamelové tóny a sviežu hroznovú vôňu Karpatského brandy Original s neopakovateľnou chuťou čajov Rooibos orange. Tento druh čaju dodá drinku pomarančovú arómu a závan škorice. Na zvýraznenie letných tónov poslúži aj pomarančová šťava. Správne vychladený KBOriginal Rooibos orange vďaka svojej originalite a nápaditosti spríjemní všetky letné pohodové chvíle.
Ingrediencie:
60 ml Karpatského brandy Original
100 ml čaju Rooibos orange
100 ml pomarančovej šťavy
Príprava: Vychladený čaj Rooibos orange zmiešame s pomarančovou šťavou a na záver pridáme Karpatské brandy Original
Ozdoba: Hoblinka z pomarančovej kôry
Pohár: Long glass
Viac na www.karpatskebrandy.sk