GASTRO

Bryndza

bryndza

NA SLOVENSKU SA ZAČALA PO DOMÁCKY VYRÁBAŤ PO PRÍCHODE VALACHOV T. J. ASI OD 15. STOR.. V 18. STOROČÍ VO VIACERÝCH MESTÁCH VZNIKLI BRYNDZIARSKE MANUFAKTÚRY, 1787 V DETVE ZALOŽENÁ JÁNOM VAGAČOM. BRYNDZA DNES SPOLU S PARENICOU PATRÍ MEDZI TRADIČNÉ SLOVENSKÉ SYRÁRSKE VÝROBKY A MÁ ŠTATÚT CHRÁNENÉHO VÝROBKU. JE ZÁKLADNÝM PRVKOM V TYPICKY SLOVENSKOM JEDLE, V BRYNDZOVÝCH HALUŠKÁCH, TAKTIEŽ V TRADIČNEJ POLIEVKE DEMIKÁT. BRYNDZA SA ČASTO KONZUMUJE AJ AKO NÁTIERKA – ŠMIRKAS, ČO POCHÁDZA Z NEMČINY SCHMIERKÄSE – ROZTIERATEĽNÝ SYR.

Samé pozitíva

Je označovaná aj ako probiotická bomba, biele zlato, najlepší patent prírody, pochúťka, čo lieči – takéto prívlastky sa dávajú bryndzi. Bola zrejme prvým slovenským potravinovým výrobkom, ktorý sa vyvážal aj za slovenské hranice. Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Žiadna iná potravina vám tak nenapraví prirodzenú črevnú mikroflóru ako čerstvá bryndza. Vďaka tomu sa vyrieši mnoho problémov s trávením a pomáha vyriešiť i hnačkové stavy po užívaní antibiotík. Aby ste však mohli plnohodnotne využiť jej účinky, potrebujete ju konzumovať surovú. Urobte preto deťom fajnú nátierku a keby si náhodou nevedeli zvyknúť na jej svojskú chuť, zmiešajte ju s taveným syrom, aby sa trošku prekryla.

Various dairy products on white background, top view, copy space

Najlepšia surová

Dobré baktérie, ktoré bryndza obsahuje chránia aj pred vznikom rakoviny. Vďaka tomu sa stáva aj úspešným prostriedkom prevencie. Chráni najmä pred onkologickými ochoreniami tráviaceho systému. Taktiež však pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu a brániť sa tak aj pred inými ochoreniami. Opäť platí pravidlo, že by ste v tomto prípade mali konzumovať radšej surovú čerstvú bryndzu. Ďalšou z veľkých výhod je, že bryndza zároveň čistí aj krv. Ak máte problémy s cholesterolom, po jej pravidelnej konzumácii sa vám zníži jeho hladina. Vďaka konzumácii tejto potraviny sa zlepší aj spracovanie vápnika a iných minerálnych látok. Z viacerých smerov tak dobre pôsobí na kvalitu kostí. Z toho hľadiska by ju mali konzumovať najmä deti, ktoré sú ešte vo vývoji. Je označovaná aj ako prírodné antibiotikum a mali by ste ju konzumovať vo zvýšenej miere aj počas chrípkových období. Májová bryndza je najlepšia, pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu. Bryndza je vhodná aj pri rôznych zápalových ochoreniach v tele. Pomáha nám zbaviť sa tak všetkých škodlivých látok a očisťuje hĺbkovo aj náš organizmus.

Share