GASTRO

ČO ZNAMENÁ SPRÁVNE STRAVOVANIE

co-znamena-spravne-stravovanie

V SÚČASNEJ DOBE SA BEŽNÝ SPOTREBITEĽ ZAUJÍMA O POTRAVINY, KTORÉ KONZUMUJE, NO ČASTO MÁ O VÝŽIVE IBA O MÁLO VIAC VEDOMOSTÍ, NEŽ JE NA TITULKOCH DENNÝCH SPRÁV. VÄČŠINA ĽUDÍ NEMÁ ISTOTU, ČI SÚ PRE NICH URČITÉ POTRAVINY DOBRÉ ALEBO ZLÉ A ČO VLASTNE ZNAMENÁ SPRÁVNE STRAVOVANIE.

Pripomeňme si tri základné pravidlá vedy o výžive. Prvé hovorí, že študovať účinky živín na zložité funkčné systémy ľudského tela je často ťažké. Po druhé, väčšina následkov výživy sa prejaví po mnohých rokoch, čo je oveľa dlhšie, než je trvanie väčšiny vedeckých štúdií. Napokon, mnohé tzv. chronické choroby sú také zložité, že je málo pravdepodobné, aby bol za ich vznik zodpovedný jediný faktor. Existuje však niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám pomôžu zistiť, či naozaj musíte zmeniť stravovacie návyky, vždy ako sa dozviete o novom „objave“ vo výžive. Najpodstatnejšie je, aby ste nerobili unáhlené závery hneď, ale aby ste si boli istí faktami a súvislosťami. 

Je to veda

Skôr ako zmeníte celoživotné stravovacie návyky, počkajte na potvrdenie správ alebo názorov a riaďte sa radami odborníkov z rôznych vedných odborov. Živiny pochádzajú z rastlín a živočíchov a väčšina potravín je zložitou zmesou rôznych zložiek. Obsahujú energiu a živiny, ktoré pomáhajú telu rásť, fungovať a obnovovať sa. Zahŕňajú vodu, bez ktorej by neexistoval život, a mnoho súčastí, ktoré umožňujú telu normálne fungovať. Napokon, potraviny obsahujú aj veľmi veľký počet zložiek, ktoré ovplyvňujú ich štruktúru, farbu a chuť. Robia potraviny lákavými a vďaka nim pri jedení cítime pôžitok. 

zdravé stravovanie, predohra na sex

Slovo „živina“ je široký pojem, za ktorým sa skrývajú všetky zložky potravy využívané v tele na zaistenie jeho normálneho chodu a udržanie dobrého zdravia. Pojmom živiny sa označujú dve rôzne skupiny výživných látok: makronutrienty a mikronutrienty.

Makronutrienty a mikronutrienty

Makronutrienty zahŕňajú bielkoviny, lipidy (tuky) a sacharidy. Sú hlavnými zložkami potravy a sú buď základným materiálom, z ktorého je telo vybudované (bielkoviny a tuky za normálnych okolností tvoria 44 %, resp. 36 % sušiny tela), alebo sú palivom potrebným pre jeho chod (sacharidy a tuky v ideálnom prípade dodávajú 55 % a 30 % energie). 

Voda je tiež makronutrient, ale keďže z nej nemôžeme získať žiadnu „energiu“, často sa neuvádza medzi makronutrientmi. Je však jednou z najdôležitejších zložiek nášho tela, kvantitatívne i kvalitatívne. Voda nielenže tvorí približne 60 % našej celkovej telesnej hmotnosti, ale je zároveň zložkou, z ktorej si môžeme dovoliť len najmenšie straty. Všeobecne platí, že strata iba 8 % našej telesnej vody (asi štyri litre) stačí na spôsobenie závažnej choroby.

V prípade bielkovín, ktoré sú druhé najdôležitejšie, je to približne 15 % a v prípade tuku, ktorý je najmenej dôležitý, až do 90 %. 

Mikronutrienty naopak neposkytujú prakticky žiadnu energiu, sú však nevyhnutnými pre fungovanie metabolizmu. Mikronutrienty sú predovšetkým vitamíny (napr. vitamíny A, B, C, D, E a K), minerálne látky (napr. vápnik a fosfor) a stopové prvky (ako sú železo, zinok, selén a mangán). Hoci sú mikronutrienty potrebné len vo veľmi malých množstvách, napriek tomu sú kľúčovými zložkami stravy. Bez nich by nemohli prebiehať procesy rastu, tvorby energie a mnohé ďalšie bežné funkcie. Potreba živín je v rôznych vekových skupinách odlišná a závisí aj od fyziologického stavu. Napríklad počas rýchleho rastu dospievajúcich a v priebehu tehotenstva ľudia potrebujú viac bielkovín a minerálov.

správne stravovanie, zelenina

Správne stravovanie a rovnováha v tele

Zdravie súvisí s optimálnym prísunom makronutrientov i mikronutrientov. Nedostatočný alebo nadmerný príjem môže viesť k problémom. V súčasnosti hlavné výživové problémy súvisia s nadmerným príjmom makronutrientov alebo nedostatočným príjmom mikronutrientov. Každá potravina alebo jedlo obsahuje inú zmes živín, a preto je dôležitý spôsob kombinácie potravín, aby vznikla kompletná výživa. Navyše, rôzni ľudia majú rôzne energetické potreby. Napríklad športovci, osoby s fyzicky náročnou prácou – potrebujú z potravy získať veľa energie. Jednou z najpodstatnejších zásad zdravej výživy je pestrosť: potreba pravidelne konzumovať široký sortiment potravín. 

To, čo je vo výžive skutočne dôležité, je kombinovanie rôznych potravín – v rámci jedál, občerstvenia, počas dňa alebo týždňa, a to v dlhodobom časovom horizonte.

Ak sa máte chuť dozvedieť niečo o prírodných afrodiziakách prečítajte si článok Prírodné afrodiziaká darované prírodou.

Share