LIFESTYLE

Deň D

den-d

SVADOBNÝ DEŇ JE ČASTO OZNAČOVANÝ ZA JEDNU Z NAJDÔLEŽITEJŠÍCH KRIŽOVATIEK V ŽIVOTE ČLOVEKA. JE PRETO SAMOZREJMÉ, ŽE ŽENÍCH AJ NEVESTA SA NAŇ ADEKVÁTNE PRIPRAVUJÚ. ZA DÔLEŽITÝ POVAŽUJÚ NIELEN SVOJ VZHĽAD – ODEV, KVETY A OBRÚČKY, ALE AJ MIESTO OBRADU A SVADOBNEJ HOSTINY.

Svadba dneška sa nepodobá na takú, akú si ju pamätajú naši starí rodičia. Zmenila sa nielen móda a gastronómia, ale aj štýl osláv, ktoré tiež podliehajú trendom. Stále väčší počet mladomanželov využíva služby svadobných agentúr, ktoré sú schopné a ochotné zabezpečiť takmer všetko. Od svadobných oznámení, sály a dopravy, cez kameramanov a fotografov, až po výzdobu, hostinu a program. 

Čo darovať novomanželom

Keď snúbenci plánujú oficiálne spečatiť svoju spoločnú cestu životom, žiadne univerzálne či záväzné pravidlá ohľadom svadobného obradu, hostiny a svadobnej cesty neexistujú. Ak sa chystáte kupovať mladomanželom svadobný dar, určite máte záujem, aby bol originálny. Pri jeho výbere platia síce určité nepísané pravidlá či dobré zvyklosti, no aj tie sa časom menia a striktne stanovené spoločenské odporúčania v tomto smere neexistujú. Niekto volí kreatívne riešenia, iný klasiku, hoci tradičné svadobné dary, akými boli v minulosti spotrebiče či dekorácie do domácnosti, sa dnes väčšinovo považujú skôr za nevhodné, než vhodné, nakoľko nie vždy je ľahké vystihnúť vkus mladomanželov.

svadba

Kde sa inšpirovať

Čím obdarovať pár, ak on sám nezverejnil „zoznam svadobných prianí“? Keď chcete novopečeným manželom darovať niečo nápaditejšie, než je súprava riadu, posteľná bielizeň, obraz či obálka s bankovkami, pátrajte v predstihu. Isto chcete vyvolať svojim darčekom spontánnu radosť. Medzi novodobé svadobné dary patria dobrodružné zážitky a romantické pobyty. Do kategórie veľkolepých darčekov patrí ohňostroj či iná zábavná pyrotechnika. Pre každého je niečo iné naj, no ak máte dilemu čím novomanželom ulahodiť, určite nič nepokazíte, ak sa poradíte s ich najbližšími priateľmi a rodinou, ktorá môže nielen tušiť, ale aj skutočne vedieť, čo pár poteší.

Svadba po 50-ke

Tie, čo sú šťastne vydaté sa možno chytajú za hlavu a nevedia si predstaviť, že by sa také „staré“ vydávali. Prečo aj? No ale prečo nie? To, že ste sa raz „kopli“ ešte neznamená, že musíte byť do konca života rozvedené. Ak sa dobre poznáte a je vám spolu dobre, zoberte sa. Veď ľudia v páre žijú dlhšie a spokojnejšie.

5 rád pre ženy, ktoré sa rozhodli znovu vstúpiť do stavu manželského, hoci sa už nemusia vydávať, lebo nie sú tehotné:

1. Zvážte výber svadobných šiat

Ak sa rozhodnete pre biele šaty, zvoľte radšej decentnejšie strihy. Nafúkané róby vymeňte za jednoduchšie splývavé šaty alebo elegantný kostýmček. Boli ste už v bielom? Zvážte šaty v inej farbe. Neskoršie nevesty, ktoré nestoja pred oltárom po prvýkrát by si mali vybrať krémovú, béžovú alebo champagne. V prvom rade však potrebujete kvalitný strih a materiál. Ak máte atypické krivky, dajte si model ušiť na mieru. Zvýrazní to, čo má, a zakryje, čo už nie je v dokonalej forme.

2. Zvoľte radšej intímnejšiu

Prvá svadba je väčšinou veľkolepá, druhá alebo neskoršia skôr intímnejšia. Obaja ste vyzretejší, možno už máte aj deti. Nepotrebujete nikomu nič dokazovať. Dobrá rada, ako pristupovať k svojej druhej svadbe, je: Užite si svoj deň ako párty v kruhu najbližších, pri kvalitnom jedle, víne a hudbe. Vždy sú však aj výnimky. Nevesty, ktoré sa prvýkrát vydávali veľmi mladé a nepripravené alebo majú na svoju prvú svadbu a vzťah zlé spomienky, si chcú dopriať naozaj dokonalú svadbu a všetko, o čo boli ochudobnené.

3. Exmanžela na svoju druhú svadbu nepozývajte

Experti na svadby radia jednoznačne: Ak spolu dobre vychádzate, pošlite bývalému manželovi svadobné oznámenie, ale na svadobnú hostinu ho nepozývajte. Svadba sa rovná nový vzťah a prítomnosť expartnera by nemusela byť príjemná novomanželovi alebo jeho príbuzným. Je milé, keď vám bývalý partner alebo partnerka prídu zapriať na svadobný obrad, ale nepozývajte ho ani ju na vašu svadobnú párty. Tá už je iba vaša!

4. Ak už jeden z vás mal svadbu v kostole, zvoľte inú alternatívu obradu

Ak ste sa prvý raz nesobášili v kostole, druhý raz pokojne môžete. Boli ste sobášení v kostole a rozviedli ste sa? Druhý raz sa už spravidla pred oltár postaviť nemôžete. Iba v prípade, že by sa vám podarilo anulovať sobáš a to nie je jednoduché. Zodpovednosť zosobášiť či nezosobášiť však leží na pleciach kňaza a každý môže mať trochu iný prístup, preto sa oplatí zistiť to. No ak by to mal byť problém, nesťažujte si to. Dôležité je mať Boha v srdci, hoci aj na obrade v prírode, či na pláži.

5. Naučte sa tancovať

Prihláste sa na kurz tanca, prípadne aj so svojim nastávajúcim. Určite budete na svadobnom parkete krásna a keď budete so svojim novým manželom „lietať“ v rytme valčíka, či tanga, budete sa cítiť šťastne a mlado! Navyše budete mať nový spoločný koníček, ktorý vás ešte viac zocelí.

Ak ste šťastne vydatá, nemusíte druhú svadbu nikomu závidieť. Aj vy máte dôvod na žúrku, a to počas celého manželstva. Takže, oslavujete:

 . Bronzová svadba – po 8 rokoch manželstva

 . Krištáľová svadba – po 15 rokoch manželstva

 . Porcelánová svadba – po 20 rokoch manželstva

 . Strieborná svadba – po 25 rokoch manželstva

 . Perlová svadba – po 30 rokoch manželstva

 . Koralová svadba – po 35 rokoch života

 . Rubínová svadba – po 40 rokoch manželstva

 . Jantárová svadba – po 45 rokoch manželstva

 . Zlatá svadba – po 50 rokoch manželstva

 . Smaragdová svadba – po 55 rokoch manželstva

 . Diamantová svadba – po 60 rokoch manželstva

 . Železná svadba – po 65 rokoch manželstva

 . Platinová svadba – po 70 rokoch manželstva

 . Nebeská svadba – po 75 rokoch manželstva

Share