LIFESTYLE

(Ne)tradičná záhrada

netradicna-zahrada

ZÁHRADA POSKYTUJE IDEÁLNU MOŽNOSŤ REGENERÁCIE POČAS CELÉHO ROKA, NO OBZVLÁŠŤ OČARUJÚCA JE NA JAR A V LETE. NA TO, ABY TRÁVA, KVETY, STROMY, KRÍKY BOLI AJ V TEPLÝCH SLNEČNÝCH DŇOCH KRÁSNE A SVIEŽE, POTREBUJÚ SPRÁVNU STAROSTLIVOSŤ.

Príroda je tým najkrajším prostredím, ktoré človeka môže obklopovať. V každom zo štyroch ročných období dokáže vykúzliť svoje čaro. Na jar a v lete je plná energie, žiari slnkom a prekrásnymi sviežimi farbami. Niektoré rastliny slnko a teplo potrebujú, iným zasa vyhovujú skôr tienisté stanoviská.  

zahrada

Kvetinové aranžmány 

K modernej záhrade patria kvetinové aranžmány. Na ich vytvorenie sú ideálne rôzne vždyzelené druhy rastlín. Zo vždyzelených drevín v dekoratívnych nádobách krásne vyniknú druhy s väčšími listami. Do aranžmánov je možné využiť všetky druhy a kultivary vhodné do kvetináčov, ktoré sú menšie a majú kompaktný tvar. Umelecký dojem z celku vhodne umocnia kvety nápadných farieb či tvarov. No aj ten najpútavejší aranžmán neostane krásny bez vhodnej starostlivosti, ktorá je nevyhnutná. Niektoré rastliny majú na starostlivosť zvýšené nároky, zatiaľ čo iným postačí, keď sa im povenujete zriedkavejšie. Ide predovšetkým o frekvenciu zalievania, hnojenia a kyprenia. 

Okrasné záhrady

Do okrasných záhrad je potrebné vyberať rastliny takého vzrastu a v takom množstve, ktoré korešpondujú s miestom, kde ich chcete mať. Na malých plochách je možné umiestniť aj rastliny do kvetinových žľabov, efektné sú aj popínavé rastliny. Na väčších plochách pekne ukážu rozmernejšie rastliny, ako solitéry. Je dôležité, aby sa substrát v kvetináčoch a črepníkoch každoročne vymieňal, pretože aj rastliny v exteriéri potrebujú nové výživné látky. Navyše, pôvodný substrát môže obsahovať aj jedovaté látky, ktoré vznikli v dôsledku prirodzeného metabolizmu rastliny počas roka. Čerstvo vysadené rastliny je potrebné výdatne zaliať a na pár dní postaviť do tieňa, aby sa aklimatizovali. Pri výsadbe možno použiť aj univerzálny záhradnícky substrát, no lepší je špeciálny. Rastliny potrebujú okrem vhodnej pôdy aj hnojivo, ktoré je vhodné dodávať im počas sezóny spolu so zálievkou v pravidelnom intervale. 

zahrada

Zelené plochy 

Trávnaté plochy v záhrade sú dobrou kulisou pre kvetinové záhony aj okrasné dreviny – pomáhajú vyniknúť solitérom. Trávnik je dobré zakladať na slnečnom mieste, prípadne v polotieni. Ak ho chcete mať aj v letných horúčavách mäkký a svieži, pri jeho zakladaní nepodceňte výber osiva. Aj pôda pre trávnik má obsahovať všetky potrebné živiny. Tráva pre svoj rast potrebuje fosfor, dusík, draslík a magnézium, ale aj iné látky – meď, vápnik, zinok a mangán. Optimálny interval kosenia trávnika je jeden až dvakrát týždenne, no závisí to od typu trávnika a mnohých iných okolností.

Share