LIFESTYLE

Vyvážené stravovanie

vyvazene-stravovanie

LADNÉ KRIVKY A PRUŽNÚ PLEŤ, S MENŠOU PRAVDEPODOBNOSŤOU PREDČASNÉHO STARNUTIA, JE MOŽNÉ ZÍSKAŤ NIELEN VĎAKA ŠPORTOVANIU, ALE AJ VĎAKA VYVÁŽENEJ STRAVE A RACIONÁLNEJ VÝŽIVE. DO TEJTO ZDRAVEJ VÝŽIVY PATRÍ OVOCIE, ZELENINA, HYDINA, RYBY, STRUKOVINY, MLIEČNE PRODUKTY A CELOZRNNÉ PEKÁRENSKÉ VÝROBKY.

Traduje sa, že viac ako dve tretiny chorôb vzniká nesprávnym stravovaním. Zdravá výživa dokáže telu zabezpečiť optimálny prísun energie – skladá sa z bielkovín, tukov a sacharidov. Vhodnými sacharidmi sú celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a zelenina, ktoré navyše obsahujú aj vlákninu. Tá je pre správnu činnosť orgánov nesmierne dôležitá. Vlákninu, minerálne látky a množstvo vitamínov obsahuje čerstvé ovocie a zelenina. Konzumácia zdravej pestrej rastlinnej a živočíšnej stravy, ideálne päťkrát denne v menších dávkach, zabezpečí dobré fungovanie organizmu. Mastné mäso a údenárske výrobky je vhodné nahrádzať nutrične hodnotnejšími, funkčnými potravinami. 

Vláknina každý deň 

Odborníci radia denne konzumovať výrobky s vysokým množstvom vlákniny, ktoré pozitívne vplývajú na trávenie a celý organizmus. Okrem ovocia a zeleniny množstvo vlákniny nájdete aj v pekárenských výrobkoch, ktoré sú vyrobené z celozrnnej špaldy. Plodina je dobre odolná voči škodcom a výkyvom počasia, preto sa nemusí veľmi hnojiť. Je odporúčaná nielen pri ťažkostiach s trávením, ale aj na stimuláciu imunitného systému. Špalda je bohatá na minerály – horčík, vápnik, draslík, fosfor a zinok. Tiež na vitamíny B1 a B2, obsahuje aj betakarotén a tiokyanát, ktoré chránia bunky pred infekciami. Dodáva energiu všetkým tkanivám a orgánom. Dôležité je však jesť s mierou a pravidelne sa pohybovať.

Pitný režim 

Zdravá výživa nepodceňuje ani šetrnú tepelnú úpravu jedál a správny pitný režim. Dodržiavanie pitného režimu je o disciplíne a vďaka nej si človek optimalizuje svoj metabolizmus. Ak má telo dostatok vody, vtedy v organizme prebieha látková výmena aj detoxikácia bezchybne. Dve tretiny ľudského tela tvorí voda. Na dôležitú hydratáciu organizmu je odborníkmi odporúčané pravidelné prijímanie menších objemov tekutín, v čo najčastejších intervaloch, počas celého dňa. A to nielen v lete, ale po celý rok. Čistá pitná voda dodáva telu energetickú, aj výživovú hodnotu, preto má byť kvalitná.

Share