LIFESTYLE

Lahodný nápoj na každý deň

lahodny-napoj-na-kazdy-den

ZRNIEČKA KÁVY SA PODOBAJÚ AKO VAJCE VAJCU, AŽ NA TO, ŽE NIEKTORÉ SÚ VÄČŠIE INÉ MENŠIE, NIEKTORÉ SA PRAŽILI DLHŠIE, INÉ KRATŠIE, A PREDSA – KAŽDÁ KÁVA CHUTÍ INAK. JE TO ŠPECIFICKÝMI PODMIENKAMI NA PESTOVANIE A ŠPECIFICKOU PRÍPRAVOU A PRAŽENÍM. MOŽNO TEDA POVEDAŤ, ČO KRAJINA, TO INÁ CHUŤ KÁVY.

Kávové zrná sa najskôr žuvali až omnoho neskôr sa mleli a prevárali a pili ako zázračný a lahodný nápoj. Arabi, ktorým sa pripisuje objavenie kávy, boli aj prví, ktorí začali pestovať kávu na veľkých plantážach. Káva zaháňala spánok a povzbudzovala duševnú aktivitu. Pre cirkevnú moc sa však stála neprijateľnou, zrejme predpokladali, že za jej silou sa skrýva akýsi diabol. V 16. storočí sa v Oriente usilovali zakázať jej pitie a potrestaný bol každý, koho prichytili pri jej pití. Previnilci si mohli vybrať: dať si vytrhnúť jazyk alebo sa nechať zašiť do kávového žocha a zhodiť z mosta do rieky. Paradoxy existovali aj v tomto smere. Keď zákaz pitia kávy postupne zanikol a káva sa stala výhodným obchodným artiklom, mohla žena, ktorej muž zabudol podať kávu, podať žiadosť o rozvod. Pri svadobnom obrade nesľuboval muž svojej nastávajúcej vernosť, ale to, že ju nikdy nenechá bez kávy. 

Svet a káva

Turista, ktorý navštívi inú krajinu, málokedy odolá pokušeniu zájsť si tam na šálku kávy. 

Ak ste v Taliansku nachádzate sa medzi absolútnymi milovníkmi kávy, ktorí ju pijú niekoľkokrát za deň. Talianska káva sa vám možno zo začiatku bude zdať príliš silná ale isté je, že si ju zamilujete. Ak si vyberiete CAGLIARI CAFFÈ, neoľutujete. Je to jedinečné espresso s vynikajúcou chuťou, bohatou crémou a neodolateľnou arómou. Všetko sa to začalo v roku 1895, kedy vo svojich dvadsiatich rokoch Ambrogio Cagliari nabral odvahu a emigroval do Brazílie. Tam pracoval na kávových plantážach a zamiloval sa do sveta kávy. Za krátku dobu sa z neho stal expert na výber a praženie kávových zŕn. Dnes s viac ako 100-ročnou históriou je Caffè Cagliari spoľahlivou spoločnosťou, ktorá pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta. A kúpiť ju môžete aj na Slovensku cez caffeitaliano.sk

Ak ste sa v rámci dovolenky zatúlali na ďalekú Kubu, počítajte s tým, že tam varia asi najsladšiu kávu na svete. Kubánci jej pijú enormné množstvá práve kvôli sladkosti, lebo cukor vraj znižuje množstvo kofeínu. Kubánsku kávu, jej silnú a nezvyčajnú vôňu, zvýrazňuje cédrové drevo, na ktorom ju pražia. 

Keni sa zas môžu pochváliť, že pijú jednu z najlepších káv vo svete. Má pikantnú chuť s jemnou kyslosťou a jej aróma je s príchuťou ovocia. S inými druhmi tvoria veľmi dobré zmesi. Kenské kávy majú malé drobné zrná, nazývané pre svoj tvar „peaberry“, sú pravidelné a hodia sa i na domáce praženie. 

Jemenská káva je osobitá jemnou vínovou chuťou, dobrou a správnou kyslosťou a zrnkami nepravidelného tvaru. 

Na Jamajke nájdete jednu z najdrahších káv na svete, druh Blue Mountain. Pestuje sa vo vysokohorských oblastiach, má jemnú kyslastú a plnú orieškovú chuť. Je aromatická a mimoriadne delikátna, najmä jej stredne veľké zrnká. 

Kávou plnou prekvapení sa dá nazvať káva KOPI LUWAK. Jej vznik, pôvod i cena. KOPI LUWAK v preklade znamená cibetková káva. Nie je to zvláštna odroda, len jej „výroba“ je pozoruhodná. Cibetka je kunovité, asi 4 kg vážiace zvieratko, ktoré sa živý hmyzom a drobnými hlodavcami. Z nepochopiteľných a doposiaľ rozumne nevysvetliteľných dôvodov sa však na indonézskych ostrovoch Jáva a Bali táto šelmička živí aj najkvalitnejšími bobuľami kávovníka, ktoré si dáva ako dezert. V skutočnosti jej chutí len šupka, pretože kávové zrná nestrávi a jej traktom prejdú neporušené. Potom nastupujú zberači trusu cibetiek, ktorý je plný kávových zŕn a nasleduje postup ako pri pražení inej kávy. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že žalúdočné šťavy a kyseliny v žalúdku cibetky pri trávení prenikajú do zŕn, kde dôjde k chemickému procesu, pri ktorom sa proteíny rozkladajú na aminokyseliny a pri pražení potom vznikne jedinečná chuť. Tejto unikátnej kávy sa ročne vyrába len asi 200 kg a cena sa pohybuje okolo 600 amerických dolárov za kilogram.

Juhoamerické kávy sa medzi sebou líšia kvalitou, chuťou i vôňou. Najlepšie druhy pochádzajú z úpätia Ánd, majú sýtu a bohatú vôňu. Niektoré majú mierne orieškovú príchuť. 

Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou a mohutným telom. Brazília sa produkciou a vývozom kávy zaraďuje medzi kávové giganty. Brasil Yellow Bourbon je najviac cenená brazílsku káva. Vyznačuje sa žltou farbou dozretých kávových čerešní. Pri spracovaní šupka a dužina sa odstránia hneď po zbere sa zrná v pergamene dosušujú na slnku. Kvôli príjemnej čokoládovej sladkosti je z brazílskych káv najkomplexnejšia.

Kávy z ostrova Sumatra majú pomerne nízku kyslosť, ale silnú chuť a vôňu, ktorá sa ešte viac zvýrazní silnejším pražením. Zrnká indickej kávy majú zlatistú farbu a v ich jemnej chuti sa odrážajú časté monzúnové dažde. 

Jedna z najlepších káv na svete, jemná a lahodná Kona Kai rastie na Havajských ostrovoch a vďaka sopečnej pôde, na ktorej kávovníky rastú, má táto káva opojnú vôňu a nezvyčajnú ovocnú chuť.

Ak sa nedostane do krajín, kde si chcete vychutnať originálnu kávu, o svoj lahodný nápoj nemusíte prísť. V špecializovaných predajniach a kaviarňach majú aj u nás v ponuke takmer všetky spomínané druhy kávy. Chýbať bude iba originálne prostredie.

Share