Uncategorized

Čistý domov

cisty-domov-upratovanie-cistiace-prostriedky

Domov je miesto, kde sa človek má cítiť bezpečne a byť sám sebou. Kde uteká keď mu je dobre, aj zle. Je to dôležité miesto, kde sa môže deliť o každodenné radosti aj starosti so svojimi najbližšími a väčšina z nás si potrpí na tom, aby bol čistý a voňavý.

V rebríčku najrizikovejších prác v domácnosti obsadilo upratovanie, hneď po varení, druhú priečku. Pri upratovaní hrozia rozličné nehody – pády, pošmyknutia, zakopnutia, zranenia rôznymi predmetmi a mnoho iných. Pri upratovaní domácnosti je dôležitá voľba správneho oblečenia a obuvi. Obuv má byť nízka, pevná a nešmykľavá, odev pohodlný. Maximálne nevhodné je upratovanie v strese, alebo v zhone. Ak pocítite únavu, bez výčitiek svedomia prácu prerušte a odpočiňte si. 

Riziká

Silnú zostavu „záškodníkov“, číhajúcich na zdravie človeka, predstavujú aj chemické prostriedky, ktoré sa pri upratovaní domácnosti bežne používajú. Dôkladné preštudovanie návodu na použitie chemického prípravku je dôležité, nakoľko významne eliminuje riziko spojené s jeho nevhodným použitím. Medzi najnebezpečnejšie substancie patria lúhy, ktoré bez problémov dajú do poriadku napríklad zanesený vodovodný odtok, no s rovnakou ľahkosťou poleptajú ľudskú pokožku pri dotyku. Na odstraňovanie vodného kameňa sa často používajú kyseliny. Je pravda, že vodný kameň vynikajúco odstránia, no pravda je aj to, že na ľudský organizmus pôsobia agresívne a predstavujú preň nebezpečenstvo. Dezinfekčné amóniové zlúčeniny, ktoré sa v niektorých prostriedkoch nachádzajú, sú navyše aj toxické. 

people, housework and housekeeping concept – happy woman cleaning table at home kitchen

Prírodná aróma

Citrónovú šťavu uplatníte ako voňavú náhradu chemického bielidla. Okrem toho zabraňuje rastu plesní a odstraňuje zápachy a škvrny. Soľ vynikajúco poslúži pri drhnutí riadu a kuchynských potrieb. Jej zrnká totiž pôsobia ako mierne abrazívum a navyše majú aj dezinfekčné účinky. Mydlové vločky sa dajú kúpiť už hotové, no môžete si ich pripraviť aj sami – nastrúhaním klasického pracieho mydla. Čisté mydlo je stopercentne biologicky odbúrateľné a neprispieva k tvorbe rias vo vodných tokoch. Eukalyptový olej – prírodný čistiaci a dezinfekčný prostriedok, sa odporúča použiť na záverečné preleštenie umytých povrchov. Mierne zásaditá pracia sóda – uhličitan sodný, poskytne dobrú službu najmä pri odstraňovaní mastnoty. Hodí sa však aj na čistenie škvŕn a zmäkčovanie vody. Svetlý ocot výborne nahradí chemické čističe toaliet. Použiť ho možno aj na vyčistenie vodných usadenín a vodného kameňa, aj na odstránenie pachov.

Share