LIFESTYLE

5 tipov, ako sa stať úspešným blogerom

5-tipov-ako-sa-stat-uspesnym-blogerom

Blogy sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšiemu úspechu aj v našich končinách. Kým pár rokov dozadu bolo blogovanie považované len za zábavku, tak dnes si aj u nás touto cestou dokážete zarobiť pekný balík. Zvýšený záujem o tvorbu blogov v minulom roku evidovala aj spoločnosť Webnode.

Založiť si vlastný blog je naozaj veľmi jednoduché. Stačí si zvoliť tú správnu blogovú platformu, vybrať názov blogu a pripraviť si obsah, ktorým zaujmete svojich čitateľov. Ako však získať priazeň v záplave množstva iných, častokrát veľmi podobných blogov? Návod, ktorý by fungoval u každého, neexistuje. Ak však dodržíte týchto 5 tipov, vaša cesta za úspešným blogom bude jednoduchšia.

Správna téma

V úvode je úplne jedno, či budete písať rozsiahle články, nakrúcať vtipné videá, alebo nahrávať pútavé podcasty. Prvé, čo by ste si mali určiť, je ústredná téma či zameranie, ktorému budete primárne venovať celý blog. To by nemalo zaujímať len vašich čitateľov, ale aj vás. Ak budete blogovať o niečom, čomu neveríte, tak vás to skôr či neskôr prestane baviť. Väčšina úspešných blogerov sa zhoduje na tom, že skákať z jednej témy do druhej nefunguje. Skúste teda sami seba zaradiť do niektorej z kategórií – ako napríklad móda, jedlo či cestovanie.  

Originálny názov

Názov vášho blogu je kľúčová vec, ktorá sa s vami povezie roky. Práve originálny názov môže byť to, čo vašich čitateľov zaujme a ostane im rezonovať v mysli. Nemalo by ísť o nič krkolomné, práve naopak – váš blog by mal mať krátky a ľahko zapamätateľný názov. Mnoho blogerov odporúča, aby sa názov vášho blogu zhodoval s vašim menom na Instagrame či iných sociálnych sieťach, vďaka čomu vás čitatelia ľahko definujú a vyhľadajú aj mimo blogu. 

Pravidelnosť

Z času na čas sa možno niekomu podarí vystreliť ihneď s prvým článkom, no ani Rím nepostavili za jeden deň. Preto by ste nemali zúfať, ak váš blogový začiatok nenapĺňa vaše očakávania. Veľmi dôležitá je pravidelnosť, na ktorú si časom zvyknú aj vaši čitatelia. Nový obsah by ste mali pridávať v podobnom čase, prípadne svojich skladovateľov dopredu informovať o tom, kedy sa môžu tešiť na nový blogový článok. Ani vás by predsa nezaujala stránka, kde polroka nepribudol žiaden nový obsah.

Dizajn blogu

V minulosti síce u ľudí fungovali blogy, kde ste hneď na úvodnej stránke našli všetko, dnes to už neplatí. Tak, ako v móde, aj v digitálnom svete platí pravidlo, že menej je viac. Váš blog nemusí obsahovať množstvo interaktívnych widgetov a nástrojov. Čím jednoduchší a prehľadnejší bude, tým lepšie vynikne váš vlastný obsah. Dajte svojmu blogu jasné a čisté línie. Dnes už na jeho vytvorenie dokonca nepotrebujete ovládať žiadne grafické programy. Napríklad Webnode svojim užívateľom okrem bezplatného hostingu a správy webu ponúka takmer stovku hotových šablón. Najväčšiemu úspechu sa v minulom roku tešila Lifestyle šablóna. V roku 2020 pribudlo viac než 7 000 webov, ktoré využívajú práve blogovú šablónu od Webnode. 

Komunikácia

To, ako budete na blogu komunikovať, je tiež veľmi dôležité. Ak sa chystáte blogovať o nejakej odbornej téme, mali by ste tomu prispôsobiť aj váš slovník. Ak sa však rozhodne písať o móde či cestovaní, mali by ste sa vyvarovať odborným výrazom a cudzím slovám, ktorým vaši čitatelia nemusia rozumieť. Spravidla platí, že by ste sa mali vyvarovať príliš formálnej komunikácii. Veľmi dôležitá je tiež komunikácia s vaším publikom. Správy či komentáre od vašich čitateľov by ste nemali ignorovať. Každý deň si radšej vyhraďte čas na to, aby ste reagovali na všetky prichádzajúce podnety.

Share