KRÁSA

Za čo vďačia Francúzky svojmu neodolateľnému šarmu?

za-co-vdacia-francuzky-svojmu-neodolatelnemu-sarmu

Tajomstvo ich krásy a šarmu ukrýva francúzske desatoro

1. Priehľadnú a saténovú spodnú bielizeň a pančuchy si kupujú za odmenu, keď majú radosť alebo keď majú splín. Čiže si ich  kupujú stále.

2. Skoro vždy nosia čiernu alebo tmavomodrú. Aj v tých najväčších horúčavách. A občas bielu alebo červenú, keď majú veselú náladu. Tiež si občas oblečú malé kvetované šaty a pruhované tričká – to aby si urobili radosť.

3. Vyzerá to tak, že v Paríži nevyrábajú zimné topánky. Kým vy už dávno túžite po snehuliach, ony si mestom kráčajú v tenkých balerínkach, ktoré viac pripomínajú letnú obuv než topánky do mrazu. 

4. Perly, perly, perly. Pravé alebo z blšieho trhu za 2 eurá. Keď sú pravé, tvária sa, že ich kúpili za babku, kým čačky nosia s takou nonšalanciou, ako keby im ich venovala k narodeninám sama Coco Chanel.               

5. Vystačia si s málom – pár blúzok, niekoľko jednofarebných tričiek, ležérna džínsová bunda, trenčkot, čierne šaty „audreyhepburnky“ a niekoľko dobrých džínsov (čierne nosia pokojne aj do spoločnosti, v bielych sedia pri kaviarenských stolíkoch a v ošúchaných sa rozkošnícky vyvaľujú pri Seine).                

6. Umelec a parfumový majster Serge Lutens je ako člen ich rodiny; čím väčšia zbierka jeho voňavých fľaštičiek, tým lepšie. A vôbec, Parížanky to s parfumami vedia. Dokážu prevoňať celý Champs-Élysées. Tento najznámejší parížsky bulvár vonia zmesou luxusných olejčekov a parfumov a mieša sa s čerstvým vzduchom a so sladkosťou vychádzajúcou z cukrární tak opojne, že každý výrobca parfumov by dal čokoľvek za to, aby dokázal túto vôňu Champs-Élysées napodobniť a potom vtesnať a uzavrieť do malého flakónika.

7. Šatky a šály im zaberajú polovicu skrine. Nosia ich okolo krku, na zápästiach, kabelkách, na páse namiesto opasku a vo vlasoch.

8. Pichľavé a tvrdé materiály ich dokážu rozčúliť do nepríčetnosti. Preto nosia výhradne  hodváb, ľan alebo kašmír.

9. Líčia sa minimálne, ani nie tak pre štýl, ale jednoducho pre to, lebo sú lenivé. Radšej budú ráno hodinu sedieť v kaviarni, ako stáť pred zrkadlom. Ale pretože sú zdravo sebavedomé, aj ich „skromné líčenie“ im pristane. A ako je to u nich s legendárnym červeným rúžom? Rovnako ako s pruhovanými tričkami – občas chcú  okoliu urobiť radosť.

10. A keď sme pri tej radosti, tak na tú sú expertky. Dokážu sa tešiť aj z tých najmenších maličkostí. Z novej hodvábnej šatky, zo škatuľky makrónok, z krásnych listových papierov, domácej marmelády, voľného popoludnia, nečakanej návštevy alebo z dlhých šiat po babičke, z ktorých si ušili sexi kokteilky. Skrátka, joie de vivre (radosť zo života) majú Francúzky vrodenú. Ale veď aj my ju poznáme a vyznávame.

Share