LIFESTYLE

Udržme si myseľ sviežu

udrzme-si-mysel-sviezu

ALZHEIMEROVA CHOROBA, DEMENCIA A PODOBNÉ OCHORENIA SÚVISIACE S VEKOM, OHROZUJE KAŽDÉHO, MNOHÝCH AJ V SKORŠOM, STREDNOM VEKU. NEUSTÁLE OPAKOVANIE, ŽE ZDRAVÍ SME PODĽA TOHO, ČO KONZUMUJEME, PLATÍ AJ PRE NAŠE MOZGOVÉ BUNKY. VHODNÉ STRAVOVANIE SA OSVEDČILO PRI SRDCOVÝCH OCHORENIACH, VYSOKÉMU KRVNÉMU TLAKU ČI CUKROVKE ALEBO RAKOVINE A JE DOKÁZANÉ, ŽE URČITÉ POTRAVINY A NÁPOJE ZLEPŠUJÚ ČINNOSŤ MOZGU A TÝM PREDCHÁDZAJÚ VZNIKU ALZHEIMEROVEJ CHOROBY.

Všeobecne možno povedať, že treba uprednostniť stravu, ktorá podporuje dobrý prietok krvi do mozgu, teda strava, ktorá neobsahuje príliš veľa tuku a cholesterolu. Podporíme  zároveň aj zdravie srdcu, kĺbom a ďalším orgánom.

Jedno jablko denne

Takto znel slogan v kampani za Zdravé srdce a platí to aj v prípade Alzheimerovej choroby. Jablká, najlepšie sú s chemicky neošetrovanou šupkou, lebo aj tá sa má jesť, obsahujú rastlinný antioxidant flavonoid kvercetin, ktorý udržuje zdravé duševné pochody tým, že ochraňuje mozgové bunky. Vedci z Cornellskej univerzity dokázali, že kvercetin chráni mozgové bunky pred voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť ich vonkajší obal, zložený z jemných neurónov.

Aby mozgové bunky boli zdravé a pracovali naplno, môžme ich aktivitu podporiť ostružinami,  ktoré obsahujú antioxidanty, známe ako polyfenoly, ktoré ničia zápaly buniek a podporujú komunikáciu medzi neurónmi. Takto sa zlepšuje i schopnosť prijímať nové informácie.

Kaša so škoricou či čokoládou

Beta-amyloidové plaky, ktoré sa nazývajú aj senilné plaky, sú jedným z hlavných znakov Alzheimerovej choroby. Ďalším znakom sú neurofibrilárne klbka, obsahujúce hyperfosforylový proteín tau. Výskum vedcov z Kalifornské univerzity v Santa Barbare odhalil, že dve zložky v škorici – proantocyanidin a cinnamaldehyd – môžu zničiť tieto nebezpečné tau proteíny. Kašu si preto radšej posypme škoricou, ktorá je zároveň významným antioxidantom alebo postrúhanou čokoládou. Kúsok čokolády by sme si mali dopriať denne (možno do jogurtu), lebo tiež udržiava našu myseľ v dobrej forme a znižuje riziko vzniku demence. Stačí 10 gramov kvalitnej horkej čokolády, aby nás ochránila pred strácaním pamäti. Polyfenoly, ktoré obsahuje kakao, podporujú prietok krvi do mozgu.

Na špenát olivový olej

Špenát nás tiež chráni pred demenciou, vďaka folátom, vitamínu E a K. Len pol šálky vareného špenátu obsahuje tretinu odporučenej dennej dávky folátov a päťkrát vyššie množstvo vitamínu K, než denne potrebujeme. Vitamíny E a K sú rozpustné v tukoch, preto si špenát nezabudnite pokvapkať extra panenským olivovým olejom. Tento olej obsahuje aj zložku oleocanthal, ktorá sa má v budúcnosti používať v liekoch proti Alzheimerovej chorobe.  Olej je zároveň dobrý bojovník proti ADDL – sú to neurotoxiny, čiže mozgové jedy, ktoré ničia neuró v pamäťovom centre mozgu a prestáva nám slúžiť pamäť.

Nápoje, ktoré nás chránia

Štúdia, ktorú uskutočnii vo Fínsku a zúčastnilo sa jej 1 400 dlhodobých kávičkárov, odhalila, že tí, ktorí pijú tri až päť šálok kávy denne, vo svojich 40 – 50 rokoch znižujú svoje šance na vyvinutie Alzheimerovej choroby až o 65 percent, v porovnaní s tými, čo pijú menej než dve šálky. Vedci veria, že je to vďaka ochranným účinkom kofeínu a veľkému množstvu antioxidantov, ktoré káva obsahuje.

Čo je dobré pre srdce, je dobré i pre mozog a v rámci nápojov sú na tom dobre aj tí, ktorí obľubujú červené víno a šťavu z hrozna. Do organizmu sa tak dostávajú polyfenoly, podporujúce zdravé srdce i pamäť.

Karí i losos sú nenahraditeľné živiny

Voňavé karí korenie obsahuje turmerik –  zložku príbuznú zázvoru. Je to látka zvlášť bohatá na kurkumín, ktorý podľa expertov z Centra na výskum Alzheimerovej choroby na Kalifornskej univerzite v Los Angeles dokáže zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby. Nielenže blokuje tvorbu beta amyloidových plakov, ale dobre si poradí aj so zápalmi a dokáže znižovať hladiny cholesterolu, ktorý upcháva artérie a znižuje tok krvi do mozgu.

Na dobrú činnosť mozgu i srdca patrí významné miesto v našom jedálničku aj morským rybám, a z nich najmä losos je zdrojom DHA, ktorá patrí medzi omega – 3 mastné kyseliny v mozgu. Losos je navyše prírodným zdrojom ťažko dostupného vitamínu D. Štúdia publikovaná v Archives of Internal Medicine informovala, že starší ľudia, ktorým chýba vitamín D, majú o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť stratou pamäti spôsobenej vekom.

Share