ZDRAVIE

Rakovina prsníka nemusí byť strašiak

rakovina-prsnika-nemusi-byt-strasiak

RAKOVINA PRSNÍKA PREDSTAVUJE NAJČASTEJŠIU PRÍČINU SMRTI NA ZHUBNÉ NÁDORY ŽIEN NA SLOVENSKU. AŽ 230 ŽENÁM, KTORÉ ABSOLVOVALI V PRIEBEHU PRVÉHO POLROKA 2020 SKRÍNINGOVÉ MAMOGRAFICKÉ VYŠETRENIE, BOLA DIAGNOSTIKOVANÁ RAKOVINA PRSNÍKA VO VČASNOM ŠTÁDIU. VČASNÁ DIAGNOSTIKA IM TAK ZACHRÁNILA ZDRAVIE A ŽIVOT.

Na Slovensku je stále veľa žien, ktoré nevedia o tom, že predchádzať rakovine prsníka sa dá správnou životosprávou. Mnohé nevedia ani to, že pravidelné skríningové mamografické vyšetrenie môže zachrániť ich zdravie a život. „Pomáhame slovenským ženám správne sa rozhodnúť. Aj to je cieľom neziskového fondu Ružová stužka, ktorý ženy Slovenska vzdeláva v oblasti prevencie rakoviny prsníka a učí ich, že ženy sú veľmi dôležité pre vytváranie vzťahov a rodiny. Preto ich zdravie je prioritou a predpokladom napĺňania tohto poslania“ hovorí MUDr. Alena Kállayová, rádiologička, špecialistka na diagnostiku ochorení prsníka a správkyňa Ružová stužka n.f. 

Skríning môže zachrániť život aj prsia 

„Pri zachytení včasného štádia rakoviny prsníka, čo je do veľkosti asi dva centimetre, kedy ešte nádor nevytvára metastázy, je možné nádor odstrániť tak, že sa zachráni prsník a často nie je potrebná ani následná chemoterapia. Samozrejme, veľa závisí aj od výsledku histológie,“ hovorí MUDr. Kállayová. V každom prípade má žena šancu sa vyliečiť a žiť kvalitný život bez straty rokov života.

Mamografický skríning je na Slovensku spustený od septembra 2019 a je určený pre všetky 50-69 ročné ženy. Ženy sú pozývané zdravotnými poisťovňami, ale prídu aj samé so žiadankou od gynekológa alebo praktického lekára na preverené skríningové mamografické pracoviská, ktoré sú vysokokvalitné a pracujú vysokoefektívne podľa európskych odporúčaní. Ihneď po vyšetrení je žene oznámený výsledok vyšetrenia a zároveň ho dostane písomne do troch dní od vyšetrenia. V prípade, že vyšetrenie ukáže nejaké nezrovnalosti, je účastníčke skríningu všetko vysvetlené a vykonajú sa aj potrebné doplňujúce vyšetrenia tak rýchlo, aby sa v krátkej dobe dozvedela, či sa jedná o onkologické ochorenie. Počas konzultácie s lekárom-rádiológom sa dozvie aj návrh ďalšieho odporúčaného postupu s presným určením kam a kedy treba ísť.

Preverené skríningové mamografické pracoviská po celom Slovensku realizujú mamografický skríning a ich zoznam je zverejnený na stránke Ministerstva zdravotníctva aj na stránke Národného onkologického inštitútu, ktorý tento skríning riadi.

Zdravotné poisťovne ženy nad 50 rokov veku pozývacím listom informujú o možnosti absolvovať toto bezplatné vyšetrenie. Napriek tomu je ešte stále málo žien, ktoré toto vyšetrenie absolvujú. „Ženy na Slovensku sa boja chodiť na mamografiu, je za tým tabuizovanie tejto témy a strach z diagnózy. Nevedia, že rakovina prsníka je choroba ako každá iná a sa dá odhaliť včas, kedy sa dá aj veľmi dobre liečiť a čo je najdôležitejšie, vyliečiť s návratom k plnohodnotnému životu,“ hovorí doktorka Kállayová, ktorá sa už roky venuje tejto téme. 

Rakovina nebolí a najmenšiu hrčku si nenahmatáte 

Samovyšetrenie prsníkov by sa malo robiť aspoň raz do mesiaca a keď si žena zistí nejakú zmenu na prsníku, má ísť hneď k lekárovi. Najmenšie ložiská rakoviny prsníka o veľkosti niekoľko milimetrov vie odhaliť iba mamografia. Preto sa dlhé roky zameriavame na prevenciu rakoviny prsníkov vo forme edukácie verejnosti prednáškami, vzdelávacími materiálmi a vzdelávacími kampaňami. Na tie získava Ružová stužka n.f. peniaze z podarovaných dvoch percent, ale aj od rôznych firiem. „Napríklad spolupracujeme aj so spoločnosťou Kärcher, ktorá z každého zakúpeného čističa okien WV 2 Premium z limitovanej bielo-ružovej edície odovzdá čiastku 2 € neziskovej organizácii Ružová Stužka n.f. na podporu mamografického skríningu a na zavedenie prevencie rakoviny prsníka. V minulom roku to bolo 4778€,“ hovorí Kállayová. Peniaze využijeme na rozsiahlu vzdelávaciu kampaň spolu s inými neziskovými organizáciami a s podporou Národného onkologického inštitútu. Kampaň začína v januári 2021 a následne bude pokračovať ďalšími vzdelávacími akciami po celý rok. 

Život diagnózou nekončí, ale naberá inú hodnotu

Prevencia je základom úspechu. Aj preto sa tímy odborníkov a lekárov snažia ženy po celom Slovensku vzdelávať a učiť ich, že mamografické vyšetrenie treba ponímať ako štandardnú súčasť modernej starostlivosti o svoje zdravie a život. Preventívna mamografia je určená ženám od 40 do 50 rokov života, skríning pre ženy nad 50 rokov. Tieto vyšetrenia by mala každá žena absolvovať každé 2 roky, aj keď nemá žiadne problémy. 

Viac informácií o ochrane imunity nájdete tu.

Tu si prečítate o kvalitnom spánku alebo tom ako byť šťastní.

Share