LIFESTYLE

Dokonalé uvoľnenie

dokonale-uvolnenie-2

MASÁŽ JE TERAPIA, POMOCOU KTOREJ DOCHÁDZA MEDZI DVOMA OSOBAMI CEZ TELESNÝ KONTAKT K NIEČOMU OSOBNÉMU A VÝNIMOČNÉMU. JE TO PROCES, PRI KTOROM MASÍROVANÉ TELO VĎAKA JEMNÝM ĽUDSKÝM DOTYKOM PRIJÍMA SIGNÁLY TEPLA A UVOĽNENIA.

Masáž nielen prekrví pokožku, ale zlepší aj krvný obeh a upraví činnosť lymfatického systému. Aby ste sa po masáži cítili ako znovuzrodení, je dobré sa zveriť do rúk kvalifikovanému odborníkovi, ktorý zvolí najvhodnejšiu techniku. Slovo masáž pochádza z francúzskeho slova „massage“ – pravdepodobne z arabského „masa“ – dotknúť sa, alebo ohmatať. Starší význam tohto slova môže byť ešte z hebrejčiny „me-sakj“ – pomazanie olejom. Masáž sa môže vykonávať ručne, alebo pomocou mechanických pomôcok. Cieľové tkanivá môžu byť svaly, šľachy, väzy, koža, kĺby a iné spojivové tkanivá. Masáž môže byť aplikovaná rukami, prstami, lakťami, kolenami, predlaktiami a chodidlami.

Skvelé účinky

Masáž uvoľňuje z tele endorfíny a povzbudzuje produkciu niektorých molekúl. Má relaxačný a antidepresívny účinok. Masírovať je možné rôznymi emulziami. Populárne je aj masírovanie medom, kedy sa med rovnomerne rozotrie po chrbte a končatinách. Pri masáži sa používa okrem medu obvykle aj vlhký uterák, namočený v teplej vode, ktorým sa povlak stiera, nakoľko po krátkej dobe masírovania sa na pokožke vytvorí lepkavá hmota, ktorú je potrebné odstrániť. Proces nanášania medu, masírovania a utretia hmoty vlhkým uterákom je možné niekoľkokrát zopakovať. Celková dĺžka masáže by mala trvať koľko je komu príjemné.

Body prvej pomoci

Skvelou masážou je aj akupresúra, ktorá je založená na poznatku, že ľudský organizmus je popretkávaný dráhami, v ktorých prúdi energia. Ak sú tieto cesty zablokované, môžu vznikať bolesti alebo choroby. Akupresúra je mladšou sestrou akupunktúry. Napriek menšej účinnosti má jednu nespornú výhodu – je možné ju použiť v podstate kedykoľvek a kdekoľvek. Je cenná najmä pre svoju nenáročnosť, neškodnosť a jednoduchú realizáciu. Akupresúra môže odstrániť množstvo zdravotných problémov, len musíte vedieť, ktorý z 361 bodov na ľudskom tele treba prstami správne pritlačiť. Akupresúra je takmer päťtisíc rokov stará čínska technika. Je kombináciou masáže a akupunktúry. Namiesto vpichovania ihiel sa pri nej používa jemný alebo silnejší tlak palcov a prstov na konkrétne body tela, čo prináša úľavu od bolesti. Tlak je vyvíjaný rôznymi spôsobmi. Niekedy sa používa bruško palca, inokedy prsty, dlaň, niekedy lakeť, alebo koleno. Sila a typ vyvíjaného tlaku závisia od mnohých činiteľov. Dobrý terapeut prispôsobuje tlak reakciám pacienta. Pri akupresúre sa dráždi iba povrch kože a podkožné tkanivo. Tlakovou masážou sa dajú zmierniť bolesti pohybového aparátu, chrbtice, hlavy, prechladnutie, nespavosť, únava, nervozita a mnoho iných. Akupresúra môže odstrániť stres, podporuje krvný obeh, vyplavovanie toxických látok z tela – dodáva pocit vitality. Je neinvazívnou metódu, ktorá sa využíva aj v oblasti prevencie.

Share