LIFESTYLE

SPÁNOK A NESPAVOSŤ – MÝTY A POVERY

myty-o-spanku-a-nespavosti-nespavost

SPÁNOK JE JEDNOU ZO ZÁKLADNÝCH FYZIOLOGICKÝCH POTRIEB KAŽDÉHO JEDNOTLIVCA. BEZ DOBRÉHO A PRAVIDELNÉHO SPÁNKU NIE JE MOŽNÉ OBNOVIŤ CENTRÁLNY NERVOVÝ SYSTÉM. LENŽE VĎAKA KAŽDODENNÉMU STRESU, NEPRAVIDELNÉMU DENNÉMU REŽIMU, PRACOVNÝM STAROSTIAM, ČASTÉMU CESTOVANIU ALEBO NEUSTÁLEMU NAPÄTIU, KTORÉ VŠADE V POSLEDNEJ DOBE VLÁDNE, SA STÁVA KVALITNÝ A ZDRAVÝ SPÁNOK SKÔR VZÁCNOSŤOU NEŽ BEŽNOU SÚČASŤOU NÁŠHO ŽIVOTA A ČASTEJŠIE PRICHÁDZA NESPAVOSŤ.

Mýtus č.1

Ak sa prebúdzate v noci, trpíte nespavosťou

Záleží na tom, prečo a ako sa v noci prebúdzate a ako rýchlo zaspíte. To, že sa niekoľkokrát za noc prebudíte, otočíte sa v posteli a zase znovu okamžite zaspíte, to nie je považované za nespavosť. Rovnako sa nepovažuje za nespavosť, ak sa v noci prebudíte, idete sa do kuchyne napiť alebo na toaletu a po návrate do postele o chvíľku zase spíte. Dokonca také prerušenie pokojného spánku sa považuje za úplne normálne. Ak sa však v noci prebudíte a nemôžete znovu zaspať, v takom prípade sa prvý mýtus potvrdzuje a môže ísť o príznak nespavosti.

Mýtus č.2

Dobrý spánok znamená minimálne 8 hodín spánku

Pre malé deti je spánok neodmysliteľnou súčasťou ich života. Potrebujú spať približne 8 hodín denne, niekedy dokonca aj dlhšie. Ako človek starne, prichádzajú zmeny a týkajú sa aj spánku. Dospelý človek by mal priemerne spať 6 – 8 hodín. Potreba spánku je však individuálna, a preto nemožno povedať, že kto nespí 8 hodín denne, nespí dobre. Spať ale menej ako 6 hodín je rizikové pre telesné aj psychické procesy počas dňa. Kvalite spánku však môžeme aj dopomôcť, napríklad záťažovými prikrývkami. Viac si môžete prečítať TU.

Zdravy spanok pre celu rodinu

Mýtus č.3

Čím viac spíte, tým dlhšie budete žiť

Ani táto informácia nie je pravdivá. Ľudia, ktorí spia viac ako 10 hodín denne, majú zvyčajne kratší život ako ostatní. Dôvodom dlhého spánku môže byť napríklad syndróm spánkového apnoe. 

Mýtus č.4

Kto rád spí, ten priberá

Opak je pravdou. Počas spánku sa vytvára rastový hormón a u dospelého človeka sa zas počas spánku spracúvajú živiny prijímané z potravy počas dňa. Kratšia doba spánku dáva väčší priestor na konzumáciu jedla.

Mýtus č.5

Záťažové prikrývky nemajú vplyv na kvalitu spánku

Opak je pravdou a potvrdzujú to aj vedecké štúdie. Už od narodenia máme v sebe zakódovaný mechanizmus, ktorý nám hovorí, že keď pociťujeme na tele pri ležaní tlak, máme pocit bezpečia. To využívajú vedecky preverené a veľmi efektívne záťažové prikrývky (napr. Luna deky). Svojím tlakom na telo vytvárajú pocit pokoja a tým ukľudňujú telo aj myseľ, čím dosiahneme rýchlejšie usnutie aj kvalitnejší spánok.

Mýtus č.6

Zásoby spánku

Vyspať sa „do zásoby“ nie je možné. Rovnako nie je možné dohnať spánkový deficit.Čím viac sa budete snažiť spať, tým viac sa budete cítiť unavene.

www.lunadeky.sk

Share