GASTRO

JESENNÉ GRILOVAČKY

jesenne-grilovacky

ZÁHRADA NA JESEŇ JE PRIAM PREDURČENÁ NA GRILOVANIE. K OBĽÚBENÝM PATRIA VÍKENDOVÉ POSEDENIA S PRIATEĽMI ČI RODINOU, PRI KTORÝCH NECHÝBAJÚ GRILOVANÉ KLASIKY. VYSKÚŠAJTE NIEKTORÝ Z TÝCHTO ŠPECIÁLNYCH JESENNÝCH RECEPTOV. VÝBORNÁ JE NIELEN GRILOVANÁ ZELENINA, ALE AJ RYBY A HOVÄDZIE MÄSO.

Chrumkavý baklažán na grile

Baklažán patrí medzi obľúbené ľuľkovité zeleniny. Na jeho prípravu netreba žiadne sofistikované postupy. Stačí plátky baklažánu chvíľu opekať na grile a pochúťka je na svete. Odporúča sa potrieť na záver olivovým olejom a posoliť. 

Môžete vyskúšať aj iný variant, ktorý bude buď ako predjedlo, alebo vynikajúca príloha k mäsu.  

Potrebujeme: 2 až 3 baklažány (väčšie), 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku nakrájané na drobné kúsky, 1 čajovú lyžička koriandrových semien, dobre pomletých, 2 čajové lyžičky čerstvo mletej rasce, 1 veľkú paradajku, ošúpanú a nakrájanú na kocky, 1 a ½ čajovej lyžičky sladkej červenej papriky, 5 polievkových lyžíc nasekanej pažítky, 

5 polievkových lyžíc vňate koriandru, 1 a ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Príprava: baklažán celý grilujeme po všetkých stranách, až je šupka chrumkavá a vnútro mäkké. Necháme ho vychladnúť a olúpeme ho. Dužinu nakrájame na veľké kúsky. Na panvici rozpálime olivový olej a pridáme cesnak. Po pár sekundách pridáme koriander a rascu. Za stáleho miešania postupne pridáme baklažán, paradajku, papriku, pažítku, časť čerstvej vňate z koriandra a nakoniec citrónovú šťavu. Zmes dobre premiešame, osolíme a okoreníme. Na miernom plameni pražíme ešte 20 minút, občas premiešame. Na záver posypeme čerstvou vňaťou koriandra a podávame.

Grilovaný rump steak so špenátovými zemiakmi

Chudé hovädzie zadné je diétne a veľmi dobre stráviteľné

Hovädzie mäso je diétnejšie ako bravčové a grilovanému steaku odolá len málokto. Nasledujúci recept je rýchly, jednoduchý a veľmi ľahký. Balzamikový ocot uľahčuje trávenie, osviežuje a znižuje horúčosť v tele.

Potrebujeme: 600 g hrubších plátkov hovädzieho na rump steak (zo zadného stehna), 

2 šalotky nasekané najemno, 

2 polievkové lyžice balzamikového octu, 500 g nových zemiakov, 250 g špenátových listov, olivový olej.

Príprava: do veľkej misy dáme plátky mäsa a posypeme ich šalotkou a pokvapkáme balzamikovým octom. Potom v zmesi steaky chvíli marinujeme, zakryjeme a necháme v marináde v chladničke odležať asi 20 minút. Zemiaky zatiaľ umyjeme a nakrájame na plátky, uvaríme v osolenej vode. Keď sú takmer uvarené, pridáme špenát, zakryjeme a ešte pár minút varíme. Zemiaky so špenátom scedíme a premiešame s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, osolíme a okoreníme. Odstavíme ich, ale dbáme, aby boli v teple. Steaky vyberieme z chladničky a kladieme na gril. Z každej strany ich pečieme 3 až 4 minúty, záleží na hrúbke mäsa. Hotové necháme chvíľu odležať pod pokrievkou a potom ich nakrájame na plátky. Na tanier dáme zemiaky so špenátom, na ne nakladieme kúsky šťavnatých steakov a všetko pokvapkáme olivovým olejom a kvapkou balzamikového octu.

Ryba s feniklom na grile

Fenikel je  typická zelenina talianskej kuchyne. V plnke do ryby je bezkonkurenčná. Tento recept určite stojí za to.

Najchutnejšie je grilovaný losos.

Potrebujeme: 4 celé ryby podľa vlastného výberu, 1 veľký citrón, 1 veľký pomaranč, 1 stredne veľký fenikel, jemne nasekané 4 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľkú červenú cibuľu, hrubo nasekanú, 3 polievkové lyžice kapár, 2 plné hrste nasekaných byliniek (ako sú pažítka, kôpor, estragón, bazalka), extra panenský olivový olej, morskú soľ, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvý chlieb.

Na prípravu budeme potrebovať asi 16 pásikov  hrubšej nite, približne 15 cm dlhých.

Príprava: ryby dobre umyjeme vo vnútri i na povrchu, potom necháme vlhkosť odsať kuchynským obrúskom. Jemne nastrúhame kôru z polovice citróna a pomaranča, potom ovocie nakrájame na tenké plátky. Kôru, fenikel, cesnak, cibuľu, kapary, bylinky a trochu olivového oleja zmiešame, v mixéri na veľmi jemno pomixujeme. Zmes rozdelíme na štyri diely a naplníme ňou ryby. Na vrch zmesi dáme citróny a pomaranče, ale tak, aby nevytekali. Naplnené ryby potom zviažeme pripravenými niťami. Ryby potom v mise potrieme olivovým olejom a posypeme soľou i korením. Pri izbovej teplote ich necháme uležať 45 minút. Na grile používame špeciálne držiaky na ryby,  výborne sa nimi manipuluje. Ak ich nemáme, môžeme klásť ryby na gril rovno. Príprava na rozpálenom grile trvá dohromady 20 minút, opekáme pritom z oboch strán. Rybu podávame s čerstvým chlebom a so zeleninovým šalátom.

Hrušky a jablká na grile s čiapkou crème fraîche

Ovocie na grile je vynikajúcim dezertom. Špeciálny francúzsky krém, ktorý si môžeme vyrobiť, dáva karamelizovanému ovociu jemnú chuť.

Potrebujeme: 4 zrelé hrušky, bez jadierok, nakrájané na štvrtiny, 4 zrelé jablká, tiež zbavené jadierok a nakrájané na štvrtiny, 3 polievkové lyžice hnedého cukru (môže byť aj biely), šťavu z jedného citróna, práškový cukor, 1 kyslú smotanu, 1 šľahačku.

Príprava crème fraîche: téglik kyslej smotany zmiešame s téglikom šľahačky v miske. Táto zmes sa nechá 24 hodín odstáť. Po 24 hodinách necháme riadne vychladiť a ušľaháme hustý krém, ktorý sa nazýva crème fraîche.

Príprava grilovaného ovocia: hrušky a jablká sme zbavili jadrovníkov a nakrájali na štvrtiny. Vo veľkej miske posypeme cukrom a citrónovou šťavou. Zmes dobre premiešame. Na špíz pridáme jednotlivé kusy, striedajúce sa hrušky a jablká. Na rozpálený gril umiestnime špízy a opekáme zo všetkých strán, až je cukor na povrchu skaramelizovaný. Hotové špízy umiestnime na tanier, zasypeme práškovým cukrom a podávame s crème fraîche.

Až by ste sa chceli dozvedieť niečo o kladoch a záporoch rôznych stravovacích návykov nahliadnite do článku Čo znamená správne stravovanie.

Share