VZŤAHY

Láska kvitne v každom veku

laska-kvitne-v-kazdom-veku

TAK VO VEKOVO ROVNOCENNOM, AKO AJ VO VEKOVO NEROVNOCENNOM PARTNERSTVE NIE JE ROZUMNÉ OČAKÁVAT, ŽE VÁŠEŇ, KTORÚ PARTNERI CÍTIA V ČASE ZAĽÚBENOSTI PRETRVÁ NAVŽDY. VÁŠEŇ PRIRODZENE USTUPUJE S DĹŽKOU VZŤAHU A SEXUÁLNY ŽIVOT PARTNEROV SA POSTUPNE USTÁLI.

Všeobecne sa považuje za vekovo ideálne partnerstvo to, kde je partner od partnerky o pár rokov starší. No rovnako sme si zvykli na páry, kde je to naopak. Vekový rozdiel v rozmedzí okolo päť, sedem rokov nezvykne byť vo vzťahoch problémový, ani pre okolie zarážajúci. Problém však môže nastať, ak si žena nájde partnera o generáciu mladšieho. Vysoký vekový rozdiel medzi manželmi bol aj kedysi, ale zvyčajne ten zrelší bol muž. Opačné prípady, ak je staršia žena, okolie ešte stále neprijíma celkom pozitívne. Len tolerantnejšia časť spoločnosti takéto páry nepovažuje za extrém a je ochotná veriť, že aj takéto partnerstvá môžu prerásť do bilných vzťahov. Aktuálne sme svedkami rôznych vzťahov. Aj takých, kde je vekový rozdiel jednej celej generácie. Aj vzťah ženy s mladším mužom môže byť krásny, ale má aj svoje úskalia. Problém môže nastať v názoroch, v prioritách spolužitia, v štýle trávenia voľného času, ale aj v prípade, ak žena prepadne panike, že nech robí hocičo, stále vyzerá staro a nakoniec v snahe pôsobiť mladistvo vyzerá komicky.

Hľadanie motívu

Dopátrať sa k motívom, prečo citeľne staršia žena si za partnera vyberie mladíka, nie je až také jednoduché. Názor väčšiny sa zvyčajne uberá jediným smerom – sex. Ak muž po dvadsiatke a žena pred päťdesiatkou tvoria pár a nevidia v tom nič neprirodzené, odborníci deklarujú názor, že muž mohol vyrastať v disfunkčnej rodine, alebo nemal správne rodičovské vzory, najmä zo strany matky. Častým motívom vekovo nerovnocenného vzťahu zo strany staršej ženy býva aj to, že žena po boku mladšieho muža dostáva novú chuť a elán do života, že partner je pre ňu elixírom mladosti. Hľadali ste partnera a našli ste „syna“, ktorý vyžaduje, aby ste sa oň starali ako jeho matka? Áno – aj toto môže byť úskalím vekovo nerovnocenného páru, ak je žena staršia od partnera takmer o jednu generáciu. Ďalším úskalím je situácia, ak mladík túži po potomkovi a zrelá žena si už na kojenie, plienky a nočné vstávanie buď netrúfa, alebo z prirodzených biologických dôvodov mu nemôže vyhovieť. Nepokoj do vekovo nerovnocenného vzťahu môže vniesť aj odsudzovanie dvojice okolím.Mnoho ľudí je v tomto smere konzervatívnych a v pohľade na takéto páry trpí predsudkami. Odborníci sa však zhodujú v tom, že každý vzťah môže byť v ideálnom prípade pre zúčastnených prínosom, nech vznikol z akéhokoľvek dôvodu.

Share